Bydel St. Hanshaugen informerer

Maurice Chocron og Perpetua Azavedo er faste frivillige på St. Hanshaugens frivillighetssentral.

Bydel St. Hanshaugen inviterte til felles gratis middag

24. februar ble den første av fem bydelsmiddager servert på Frivillighetssentralen. Tilbudet er nytt og finansiert av frivillighetsmidler fra bydelen. – Målet er blant annet å skape møteplasser og oppleve fellesskap i bydelen over et godt måltid.

Publisert

Inne på St. Hanshaugens frivillighetssentral i Louises gate 30 er det lyst og lunt. Og smilende mennesker som tar imot deg.

Fakta:

  • Fem gratis middager i 2022 er åpne for alle bydelens innbyggere.
  • De neste middagene er 26. april, 27. september, 25. oktober, og 29. november.
  • Lurer du på noe? Kontakt Frivillighetssentralen på telefon 22698610, eller e-post. Informasjon kommer i forkant på www.frivillig.no og på bydelens Facebook.
  • Middagene er finansiert av bydelens Frivillighetsmidler.

En av de frivillige, som dukker opp hver uke til Frivillighetsentralens vanlige tilbud, er Perpetua Azavedo. Hun dekker på bordet og tar seg tid til å prate med de som møter opp. – Jeg liker å treffe mennesker, sier hun. Og forteller at folk er takknemlige.

– Enkelte er veldig ensomme og savner nærhet til andre. Når de kommer ut og treffer folk, lyser de opp. Jeg har sett enkelte med tårer i øynene. Da blir også jeg rørt og føler det er givende. En vakker dag får jeg forhåpentligvis samme behandling.

I Louises gate 30, rett ved St. Hanshaugen-parken, ligger bydelens frivillighetssentral.

God mat og en god prat

Perpetua forteller at hun for ca ti år siden falt og brakk halebeinet. Fra 2017 ble hun ufør på grunn av denne skaden. Siden har hun stilt som frivillig på St. Hanshaugen frivillighetssentral.

– De som møter opp får god mat og en god prat. De forteller historier fra gamledager eller om hendelser i hverdagen.

Grønnsakene og frukten ligger i stabler og gjør at du får lyst til å spise mer.

– Det er en glede å hjelpe til. Det gjør hverdagen min bedre, sier Perpetua, som selv opprinnelig er fra den portugisiske kolonien Goa, i India.

– Lett å bli forvirret av ulike kostråd

En av initiativtakerne til den første åpne fellesmiddagen er Åslaug Asgeirsdatter Ullerud, som er ernæringskonsulent i Bydel St. Hanshaugen. Faktisk den eneste av sitt slag blant Oslos 15 bydeler. Åslaug lager målsettinger rundt mat og matglede. Blant annet mat til bydelens frisklivssentral, barnehagene, helsestasjonen, skolehelsetjenesten og fritidsklubbene.

Ernæringskonsulent Åslaug Asgeirsdatter Ullerud gir råd til hele bydelen om ernæring og helse.

– Det er en overveldende menge informasjon rundt kosthold, og det er lett å bli forvirret. Foreldre i barnehagene i bydelen spør for eksempel om hva som er riktig kosthold for barna sine.

Måltidet vi får servert på dagens åpne middag, rød linsesuppe med brød og smør, er laget av bolig- og jobbtiltaket Jobb 34, som er for mennesker med funksjonsnedsettelse. De ligger vegg i vegg med frivillighetssentralen.

Varm linsesuppe på en kald dag, det er herlig.

Fint å spise med andre

Åslaug forteller at bydelen ønsker at de fem nye gratismiddagene skal være et samlingspunkt, viktig både for kulturen og helsa.

– Ikke minst nå, etter to år med pandemi, er det fint å samles rundt et godt måltid varm mat. Og deilig i en travel hverdag å få middagen servert.

Nærmere 60 prosent av av bydelens innbyggere bor alene. – Mange rapporterer at de er ensomme. Men her på frivillighetssentralen kan folk som vanligvis spiser måltidene sine alene komme sammen, både til de fem gratis middagene, og ellers.

Bydelen ser på tilbudet som et folkehelsetiltak. – Håpet er å etablere noen årlige gratis middager i regi av Frivillighetssentralen som et fast tiltak, sier hun.

– Veldig allright

En av de som setter pris på tiltaket er Per Nærsnes. Han kommer fast til frivillighetssentralen på 19. året for å treffe andre, og hjelpe til.

Per Nærsnes liker godt å komme seg ut og treffe folk. Ikke minst over en bolle med rød suppe.

– Det er veldig allright å gå hit. Ikke minst fordi jeg er en enslig mann og ikke har så mye familie. Jeg koker kaffe, rydder litt og er sosial med de andre. Jeg kan også få hjelp med papirer jeg ikke helt forstår.

Tidligere var han kunstner. Det er tydelig at han trives veldig godt sammen med de andre her, blant annet Maurice Chocron.

– Middagen var deilig

– Jeg har vært frivillig på St. Hanshaugen frivillighetssenter i mange år og synes det er givende. Det gjør godt å treffe folk, og det er oppmuntrende å være sammen med andre som ikke ser noen andre hele dagen.

Maurice har jobbet i en årrekke med personer som har en psykisk utviklingshemning. Nå hjelper han andre på frivillig basis.

Maurice er selv fra USA, men da han kom til Norge begynte han å jobbe med personer som hadde en psykisk utviklingshemning.

– Jeg synes Bymisjonen er fantastiske. De tar vare på mange. Middagen her var deilig.

Powered by Labrador CMS