Bydel St. Hanshaugen informerer
Bydel St. Hanshaugen inviterte til felles gratis middag
24. februar ble den første av fem bydelsmiddager servert på Frivillighetssentralen. Tilbudet er nytt og finansiert av frivillighetsmidler fra bydelen. – Målet er blant annet å skape møteplasser og oppleve fellesskap i bydelen over et godt måltid.
Inne på St. Hanshaugens frivillighetssentral i Louises gate 30 er det lyst og lunt. Og smilende mennesker som tar imot deg.
En av de frivillige, som dukker opp hver uke til Frivillighetsentralens vanlige tilbud, er Perpetua Azavedo. Hun dekker på bordet og tar seg tid til å prate med de som møter opp. – Jeg liker å treffe mennesker, sier hun. Og forteller at folk er takknemlige.
– Enkelte er veldig ensomme og savner nærhet til andre. Når de kommer ut og treffer folk, lyser de opp. Jeg har sett enkelte med tårer i øynene. Da blir også jeg rørt og føler det er givende. En vakker dag får jeg forhåpentligvis samme behandling.
God mat og en god prat
Perpetua forteller at hun for ca ti år siden falt og brakk halebeinet. Fra 2017 ble hun ufør på grunn av denne skaden. Siden har hun stilt som frivillig på St. Hanshaugen frivillighetssentral.
– De som møter opp får god mat og en god prat. De forteller historier fra gamledager eller om hendelser i hverdagen.
– Det er en glede å hjelpe til. Det gjør hverdagen min bedre, sier Perpetua, som selv opprinnelig er fra den portugisiske kolonien Goa, i India.
– Lett å bli forvirret av ulike kostråd
En av initiativtakerne til den første åpne fellesmiddagen er Åslaug Asgeirsdatter Ullerud, som er ernæringskonsulent i Bydel St. Hanshaugen. Faktisk den eneste av sitt slag blant Oslos 15 bydeler. Åslaug lager målsettinger rundt mat og matglede. Blant annet mat til bydelens frisklivssentral, barnehagene, helsestasjonen, skolehelsetjenesten og fritidsklubbene.
– Det er en overveldende menge informasjon rundt kosthold, og det er lett å bli forvirret. Foreldre i barnehagene i bydelen spør for eksempel om hva som er riktig kosthold for barna sine.
Måltidet vi får servert på dagens åpne middag, rød linsesuppe med brød og smør, er laget av bolig- og jobbtiltaket Jobb 34, som er for mennesker med funksjonsnedsettelse. De ligger vegg i vegg med frivillighetssentralen.
Fint å spise med andre
Åslaug forteller at bydelen ønsker at de fem nye gratismiddagene skal være et samlingspunkt, viktig både for kulturen og helsa.
– Ikke minst nå, etter to år med pandemi, er det fint å samles rundt et godt måltid varm mat. Og deilig i en travel hverdag å få middagen servert.
Nærmere 60 prosent av av bydelens innbyggere bor alene. – Mange rapporterer at de er ensomme. Men her på frivillighetssentralen kan folk som vanligvis spiser måltidene sine alene komme sammen, både til de fem gratis middagene, og ellers.
Bydelen ser på tilbudet som et folkehelsetiltak. – Håpet er å etablere noen årlige gratis middager i regi av Frivillighetssentralen som et fast tiltak, sier hun.
– Veldig allright
En av de som setter pris på tiltaket er Per Nærsnes. Han kommer fast til frivillighetssentralen på 19. året for å treffe andre, og hjelpe til.
– Det er veldig allright å gå hit. Ikke minst fordi jeg er en enslig mann og ikke har så mye familie. Jeg koker kaffe, rydder litt og er sosial med de andre. Jeg kan også få hjelp med papirer jeg ikke helt forstår.
Tidligere var han kunstner. Det er tydelig at han trives veldig godt sammen med de andre her, blant annet Maurice Chocron.
– Middagen var deilig
– Jeg har vært frivillig på St. Hanshaugen frivillighetssenter i mange år og synes det er givende. Det gjør godt å treffe folk, og det er oppmuntrende å være sammen med andre som ikke ser noen andre hele dagen.
Maurice er selv fra USA, men da han kom til Norge begynte han å jobbe med personer som hadde en psykisk utviklingshemning.
– Jeg synes Bymisjonen er fantastiske. De tar vare på mange. Middagen her var deilig.