Bydel St. Hanshaugen informerer

Etter at pappaen til Clara (15) gikk bort, har hun hatt mange gode samtaler med familieterapeut Therese Bygjordet Berge (32).

Clara (15) fra Adamstuen mistet pappaen sin. Therese (32) i Oslohjelpa hjelper henne med å håndtere de vonde tankene

Oslohjelpa er et lavterskel samtaletilbud i Bydel St. Hanshaugen. – Jeg synes det hjelper veldig å få snakke med noen om pappa, forteller Clara (15).

Publisert

Oslohjelpa bydel St. Hanshaugen er et lavterskel hjelpetilbud for gravide, barn og unge fra 0-23 år, og deres familier, som mange benytter seg av og setter pris på. 

Tilbudet har et tverrfaglig team med familieterapeuter, ungdomskonsulent, ruskonsulent og psykolog.

Så langt i år har de fått 104 unike henvendelser, i tillegg til deltakere på kurs og gruppetilbud. Ta kontakt på mail eller telefon om du ønsker hjelp.

Vi har tatt en prat med noen av de som har benyttet seg av tilbudet.

Oslohjelpa-teamet i Bydel St. Hanshaugen! F.v.: Tone Lauvstad (ruskonsulent), Per Magnus Selstø Hatlehol (familieterapeut), Lilav Baker (enhetsleder), Anne Mari Øverøyen (familieterapeut), Anja Louise Lien Barfod (familieterapeut), og Therese Bygjordet Berge (familieterapeut).

Mistet pappaen sin

Clara (15) mistet pappaen sin til kreft for to år siden. Familieterapeut Therese Bygjordet Berge (32) i Oslohjelpa har vært en viktig samtalepartner for henne fra i fjor sommer.

— Jeg synes det har vært veldig til hjelp. Jeg er jo en person som gjerne trenger å snakke med noen om problemene mine og ikke holde det inne, for da blir jeg mye mer følsom, forteller Clara.

— Spesielt når jeg har snakket med Therese de siste månedene så har jeg skjønt litt om det med pappa, sier hun.

Vil at flere skal få muligheten

Clara stiller opp i denne saken fordi hun tenker at Oslohjelpa er et tilbud som flere unge burde få vite om.

— Tankene om pappa og hvordan de påvirket meg i hverdagen, at jeg kanskje ikke alltid var så glad. Eller at jeg gråt i ulike settinger på grunn av det med pappa. Når jeg begynte å snakke med Therese så gjorde det at jeg fikk det ukentlige slippet av følelser ut, slik at jeg resten av uken ikke tenkte de tankene så mye og kunne ha det bedre, forklarer Clara.

Clara og Therese inne på rommet hvor de har samtalene som har betydd så mye for henne.

— Jeg synes det hjelper meg veldig mye, og jeg tenker jo at det er flere som har det vanskelig og kanskje trenger noen å snakke med. Så jeg tror at hvis flere hadde fått muligheten til dette, så hadde flere som meg fått det bedre med følelsene sine i hverdagen, sier hun.

Roser helsestasjonen

Randi (39) og Erling (39) ble kjent med tilbudet gjennom St. Hanshaugen helsestasjon. De var først en del av svangerskapsoppfølgingen med jordmor, deretter har de fulgt helsestasjonsprogrammet for barn.

— Helsestasjonen har et enormt godt tilbud for familier og barn, både med drop in-jordmortjeneste og åpen helsestasjon for foreldre med babyer, forteller Randi.

På helsestasjonen fikk de også øye på en plakat med informasjon om et av tilbudene til Oslohjelpa, nemlig COS-P-kurs. COS-P står for «Circle of Security Parenting», altså en trygghetssirkel. Det er et forskningsbasert og anerkjent foreldreveiledningsprogram som også benyttes av barnehagene i bydelen.

— Ekstremt gode kursholdere i Oslohjelpa

Gjennom COS-P får man muligheten til å lære seg nyttige «verktøy» som man kan ha med seg videre i foreldrerollen.

I tillegg til COS-P, holder Oslohjelpa følgende kurs i samarbeid med andre interne tjenester: Tuning in to Kids, Tuning in to Teens og Mat for små mager. Her kan du lese mer om kurstilbudene.

— Vi var et sted i livet hvor vi følte at vi kunne bruke tilbudet, og andre med barn i bydelen som hadde vært gjennom kurset snakket varmt om det. Jeg synes COS-P var veldig bra, og kursholderne var ekstremt gode, forteller Erling.

— Jeg tror ikke vi hadde vært dårligere foreldre hvis vi ikke hadde tatt kurset, men det gir måter å forstå barns behov på også før de har eget språk eller kan uttrykke sine behov selv. COS-P retter seg mot å møte barna på en god og trygg måte, og det har også gitt oss en felles forståelse av foreldrerollen, forteller Randi.

Varme, trygge og dyktige fagfolk

Lilav Baker, familieterapeut, ungdomskonsulent og leder av Oslohjelpa.

— Vi ønsker å være et kjent og tilgjengelig tilbud for alle bydelens innbyggere. Også for de som ikke har behov for hjelp, råd og veiledning akkurat nå, slik at veien til hjelp er kort dersom behovet skulle melde seg, sier familieterapeut, ungdomskonsulent og leder av Oslohjelpa Lilav Baker.

De ansatte i teamet har lang erfaring og tverrfaglig kompetanse. Du trenger ikke henvisning, vedtak, diagnoser eller å fylle ut skjema for å få hjelp.

— Er du usikker på om vi er riktig hjelpeinstans eller ikke – ta kontakt så finner vi ut av det sammen. Hos oss møter du varme, trygge og dyktige fagfolk som brenner for å hjelpe andre, sier Baker.

Dette tilbyr Oslohjelpa

  • Samtaler knyttet til psykisk helse
  • Råd og veiledning rundt barns behov, utvikling og atferd
  • Oppfølging av ungdom relatert til f.eks. psykisk helse, rus og praktisk støtte
  • Familiesamtaler
  • Foreldrekurs
  • Vi kan formidle kontakt med andre fagfolk etter behov

Her kan du få hjelp, råd, veiledning, kurs, gruppetilbud og samtaler, og Oslohjelpa samarbeider tett med øvrige tjenester i bydelen.

Du trenger ingen henvisning. Det er bare å ringe i åpningstiden eller sende en e-post for å avtale tid.

Her er telefon og e-post til Oslohjelpa for å stille spørsmål eller lage en avtale:

Powered by Labrador CMS