Bydel St. Hanshaugen informerer

Bydel St. Hanshaugen har mange aktivitetstilbud for de over 60.

Har du lyst til å delta på aktiviteter for seniorer?

Bydel St. Hanshaugen har mange aktivitetstilbud for de over 60 år som du kanskje ikke vet om?

Publisert

Forventningene og gleden ligger i luften når gjengen på seks, hvorav fem kvinner og én mann, tripper inn til Lovisenberg Omsorg+ i Lovisenberggata denne tirsdag formiddagen. Alle deltakerne har ledige fritidsklær på seg.

Fysioterapeut Kristine Nordhagen leder noen av treningsgruppene.

– I dag skal vi trene balanse og styrke, og gruppen kalles «På stående fot». Treningen er fallforebyggende. Jeg oppfordrer dere til å holde dere fast så lite som mulig i stativet, helst ikke i det hele tatt, sier Kristine.

Fysioterapeut Kristine Nordhagen er god på å få de eldre til å prestere maks, samtidig som det er hyggelig.

Endelig i gang igjen etter koronapausen

– Da begynner vi, sier Kristine. Alle deltakerne stiller seg opp ved gangbanen midt på gulvet.

Først på programmet står oppvarming og holdningskorrigering: – Du kjenner at du står støtt på begge beina. Trekk skuldrene godt bakover. Åpne opp. Vi slipper armene ned og rister godt på dem, coacher fysioterapeuten.

I bakgrunnen synger Ingrid Olava «De nære ting» fra en høyttaler. Sangen følges opp av Tru, fremført av Odd Nordstoga og Eva Weel Skram.

En god holdning er viktig å ha.

– Vi har fått mange tilbakemeldinger om at folk setter pris på å komme i gang igjen, og at treningen og fellesskapet har vært et savn, da koronaen førte til at alt stoppet opp i mars. Flere har sagt at de har merket at formen har blitt litt dårligere i tiden som har vært. Men nå tar vi igjen det tapte, sier fysioterapeuten entusiastisk.

Hun forteller at en gjeng på to-tre damer startet å gå turer sammen ute da de ikke lenger fikk det ukentlige treningstilbudet fra bydelen. – Det er super hverdagsmosjon som vi anbefaler alle. Ring på hos nabo’n og gå en tur! oppfordrer fysioterapeuten.

Lovisenberg Omsorg+ har strenge, gode smitteverntiltak, så folk føler seg trygge, og treningen fungerer fint med noen justeringer.

Deltakerne ler og snakker og koser seg virkelig på treningen.

Mange er sporty

– Jeg varierer litt mellom ulike styrke- og balanseøvelser. Det er stort spenn i funksjon i gruppa. Skal du bli sterkere og stødigere, må du uansett utfordre deg litt, sier fysioterapeuten. – Noen sier de ikke klarer, men er sporty og presser seg langt likevel, sier hun.

Bydelen har holdt på med forebyggende seniortilbud på Nærsenteret Lovisenberg Omsorg+ siden 2015. I dag er det over 100 deltakere innom de ulike gruppene, som er på flere ulike nivåer.

Kursene går på dagtid en eller to ganger i uka og heter blant annet «På stående fot», «På stående føtter», «60+ sittetrim til musikk», «Styrke og balanse», «Sterk og stødig» – Nytt i høst er at to frivillige har startet et trimkurs om kvelden også. I tillegg er det kurs om kosthold og livsmestring, slik som «Takk, bare bra», «Bra mat» og «Lyst på livet». En endring i forbindelse med korona og smittevern er det er påmelding til alle timene.

Kristine Nordhagen ber deltakerne om å strekke ut.

«Når jeg blir 66»

Treningseffekten er god, selv om du er litt opp i åra, viser en rekke studier. Tre ganger med øvelser i styrke og balanse er de nasjonale anbefalingene dersom man har nedsatt mobilitet eller ustøhet. Da reduserer man fallrisikoen, og i Norge er dette ekstra viktig, siden vi ligger på verdenstoppen i lårhalsbrudd.

Kristine instruerer: – Da skal vi få opp tempoet litt, og vi begynner å gå. Hælen er det første som treffer gulvet. Vi ruller fremover. Armene pendler med. Ta gjerne litt lengre steg enn du vanligvis gjør. I bakgrunnen fremfører Kool & The Gang låta Celebration.

Etter en stund tar deltakerne en pause. Flere begynner å merke kjøret. En går bort til stolen og setter seg ned, en holder seg fast i rullatoren.

Godt med en liten vannpause underveis, for treningen er slitsom.

Det føles bra etterpå

I en øvelse skal alle ned på matta og ligge på ryggen. Utfordringen er å komme seg opp i stående uten å støtte seg til noe. Konsentrasjonen er på topp, det er ikke lett.

– Denne øvelsen liker jeg ikke, sier Torunn. Men instruktør Kristine mener hun har blitt mye bedre siden hun begynte. – Det føles bra etterpå, sier hun.

Nå er det tid for å kle på seg vektvester. Noen tar fem kilo, andre tar ti. – Nå skal vi ut i krigen, sier deltaker Kjerstin. Alle tar knebøy. Kristine øker takten gradvis. – Dette er bra for låra og setemusklene, sier Kristine. Hun må åpne vinduet. Deltakerne kjenner det godt nå.

På med vektbelte. Nå skal trimgruppa "ut i krigen".

Til slutt følger den siste, store utfordringen: Stepkasser. Målet er å komme opp i puls. Det er full fart opp og ned på kassene. Halvdan Sivertsen synger Ti tusen tommeltotta.

Etterpå blir det applaus og takk for i dag. Deltakerne går ikke hjem, men setter seg i stedet sammen i kafeen utenfor og har en sosial kosestund med kaffe og en bolle.

Er blitt tryggere i hverdagen

Kari Karlsen (82), som bor i Ullevålsveien, er en av deltakerne. – Jeg har litt astma, men det gjør ikke noe. Jeg går her fast to ganger i uken, tirsdag og torsdag. Jeg merker jeg får bedre balanse og styrke.

Kari er operert i hælen, som hun falt på for et noen år siden, og i brystet har hun fått satt inn en pacemaker.

– Jeg vil ikke unnvære å være her. Treningen virker, og instruktør Kristine er så flink. Dessuten er hun ikke redd for å drive oss litt, forteller hun.

Kari Karlsen er operert i hælen og i brystet har hun fått satt inn en pacemaker, men trening vil hun ikke være foruten.

Etter operasjonen i hælen, var det bydelen som ringte opp Kari og oppfordret henne til å følge treningen. Nå har hun fulgt denne i ett og et halvt år og er blitt bedre til å gå i trapper og gjøre daglige gjøremål, som å bøye seg.

– Jeg er redd for å bli svimmel og falle, men det jobber vi med her. Treningen har gjort at jeg er blitt tryggere på meg selv, sier hun.

Meningsfullt å være frivillig

Den neste gruppen er det Anny Helene Nerli (71) som leder.

Anny føler det er svært meningsfullt å være frivillig. Hun stiller daglig som frokostvertinne og leder i tillegg en trimgruppe.

Anny Helene Nerli (71) har jobbet som helsearbeider i bydel St. Hanshaugen i 25 år. Nå er hun frivillig leder for en trimgruppe.

– Jeg synes det er greit å komme ut blant folk. Når jeg er her, slipper jeg å gå alene hjemme.

Anny spurte selv om hun kunne få lov å bidra som frivillig etter at hun pensjonerte seg. Nærsenteret sa ja med en gang. Anny har jobbet i bydelen i mer enn 25 år, som hjemmehjelp og hjemmetrener.

Tilbudet er gratis og åpent for alle

Det er fysioterapeut Ritu Kalsi som koordinerer alle frisklivs -og frivillighetstilbudene i bydel St. Hanshaugen for 60+ befolkningen. Hun ønsker at flere seniorer blir med på tilbudene bydelen har.

– Vi har mange ulike nivåer og vi finner en gruppe som vil passe for deg, sier Ritu.

Fysioterapeut Ritu Kalsi holder styr på de forebyggende tilbudene for seniorene i bydelen.Foto: Morten Lauveng

– Fysisk aktivitet er viktig for å ta vare på den psykiske og fysiske helsen, og sikre selvhjulpenhet. Dagens eldre ønsker å klare seg selv så lenge som mulig i sine egne hjem. Men da trenger de gjerne et forebyggende treningsopplegg som gir bedre funksjon i hverdagen, sier Ritu. Og så er jo dette en sosial og hyggelig møteplass for å treffe nye naboer og kjente, som igjen kan være med på å forebygge ensomhet.

Stolt over tilbudet

Det er et stort potensial for flere eldre som frivillige. – Man skal ikke være redd for å stille opp. Det er mange måter å være frivillig på: Man kan være med å handle, ta en gåtur, ta en kaffekopp eller henge opp et maleri. Vi ønsker flere frivillige og det er bare å melde seg.

Ballkast er midlertidig har utgått på grunn av korona og smittevern.

Jeg er veldig fornøyd og stolt over at såpass mange deltar på aktivitetene på Nærsenteret. Og det gir en ekstra glede å finne frem til nye personer som ikke har noe tilbud fra før. Og vi har plass til enda flere, oppfordrer hun.

– I Norge kan man være senior i ganske mange år, og da er det viktig å fortsette å være i fysisk aktivitet og å motvirke ensomhet ved å komme seg ut og treffe andre, sier Ritu.

Powered by Labrador CMS