Bydel St. Hanshaugen informerer
I Bydel St. Hanshaugen får også unge og arbeidsløse jobb på vaksinesenteret. – Jeg blomstret, sier Thea (25)
Bydel St. Hanshaugen fant ut at de ville slå sammen to viktige samfunnsoppdrag: Å vaksinere innbyggerne og å gi unge arbeidsløse en jobb. – Vi må huske at det ligger et viktig helseperspektiv i å ha en jobb å gå til.
– Vi ønsket å gjøre noe ekstra ut av samfunnsoppdraget om å vaksinere folk, og vi visste vi trengte mange nye ansatte. Derfor samarbeidet vi med NAV lokalt, som hjalp oss med å finne mange gode kandidater: Folk som hadde vært ute av arbeidslivet, sier vaksinekoordinator Anne Kristine Tronhus Olsen, i Bydel St. Hanshaugen.
Hun var med på å opprette vaksinesenteret i desember i fjor. Noe av det første hun gjorde var å lete etter nye ansatte.
– Det føles veldig godt å sette folk i arbeid og se dem få positive erfaringer med å gjøre en god jobb, sier hun. Dette har fungert så godt at vi nå også har rekruttert ti av sommer-vikarene våre på samme måte.
Mistet oppdragene under korona
For å følge opp de nye arbeidstakerne ved Vaksinesenteret til St. Hanshaugen, engasjerte bydelen sosialentreprenørene Ideelt. De har som formål å løse lokale utfordringer gjennom sysselsetting.
Liban Salad er gründer og prosjektkoordinator. Han har vært med i Ideelt helt fra starten for to år siden.
– Mange av oppdragene knyttet til eventer og biblioteker forsvant på grunn av korona. Dermed sto vi uten jobb. I stedet fikk vi kontakt med NAV og begynte å koordinere aktiviteten til arbeidssøkere, spesielt opp mot sommerjobber. I tillegg bidrar vi med verter på to teststasjoner i ulike bydeler, og rekruttering og oppfølging av støttepersonell til vaksinasjonssenteret i Bydel St. Hanshaugen.
Fikk avslag på avslag
En av de 16 unge nytilsatte han koordinerer i Bydel St. Hanshaugen er Thea Emilie Sørnes. Hun jobber som støttepersonell og konsulent ved vaksinesenteret til St. Hanshaugen.
– En dag fikk jeg en telefon fra NAV med spørsmål om jeg kunne tenke meg å jobbe på vaksinesenteret.
Fra før hadde hun studert for å bli barnehagelærer, men valgte så å heller ta opp igjen fag fra videregående, for å kunne komme inn på legestudiet. Men det er ikke enkelt. Snittet for å komme inn på studiet er høyt, så hun måtte skaffe seg mer arbeidspraksis.
Men å skaffe seg jobb under korona, var lettere sagt enn gjort, og søknadene resulterte i avslag på avslag. – Jeg fikk ikke engang et jobbintervju. Ingen brydde seg om gode karakterer fra videregående.
– Jeg blomstret
Men det skulle endre seg med jobben på vaksinesenteret.
– Jeg gikk fra et år hvor ingen så meg, til sånn det er nå, hvor jeg får masse muligheter og en arena å vise meg frem på. Det føles som om noen har satt meg fri. Samboeren min sier at jeg har blomstret.
I starten var det de eldste og hjemmeboende som møtte opp til vaksinasjon.
– Alle var så blide og fornøyde og takknemlige når de kom hit. I starten føltes det nesten som å drive en kafe. Folk skravla og la ut om barn og barnebarn. De satt jo ellers bare der hjemme. Så de møtte opp til vaksinasjonen pyntet og gjorde en dag ut av det hele. Vi ga mye til dem, men de ga mye til oss også, forteller hun.
Tea er strålende fornøyd med arbeidsmiljøet: – Kollegene er hyggelige, og jeg blir hørt og får ansvar. I dag er jeg for eksempel ansvarlig for hele flyten på senteret, det vil si at brukerne står der de skal og at vaksinepersonellet gjør det de skal.
Ble trygg i jobben
Kompetansen Thea får på vaksinasjonssenteret er svært relevant for legeutdannelsen. Når hun møter på jobb, er det morgenbriefing. Deretter blir hun satt på en post, for eksempel i resepsjonen eller i registreringen.
– Det mellommenneskelige er svært viktig. Mange er nervøse og har masse spørsmål. Noen får stressreaksjoner av å skulle ta vaksine, men vi forsøker å svare og gjøre folk rolige og trygge.
Det er mye logistikk som skal gå opp. På innkallingsteamet ser hun hvordan timebøkene blir satt opp for dem som skal vaksineres.
– I starten, da vi ikke hadde så mange doser og det ikke kom så mange folk, brukte vi tiden på å øve. Vi gjennomførte rollespill, hvor vi lekte at folk ble dårlige eller sure. Slik ble vi trygge i jobben, forteller Tea.
Hun er svært takknemlig for jobbmuligheten.
– Det er så man gleder seg til å gå på jobb. Så fort det ble mulig å være mer sosiale, planla vi kollegene å gå i parken sammen og grille etter jobben. Det passet perfekt for meg, som ikke hadde noe nettverk i Oslo fra før, bortsett fra samboeren.
Har fått mer å gjøre
De gode erfaringene fra samarbeidet med Ideelt, har gjort at bydelen har satt de sosiale entreprenørene derfra i sving også på andre områder. Blant annet med å organisere ungdommer i sommerjobb.
– Målet vårt er å gi folk permanente jobber. Når det skjer, trekker vi oss ut. 15 av de 16 som startet på vaksinesenteret på St. Hanshaugen har nå fått lokal ansettelse, forteller Liban Salad.
Vaksinasjonssenteret har nå rundt 75 personer knyttet til seg og er i nesten kontinuerlige rekrutteringsprosesser. – Mange henvender seg og vil jobbe. Men det er særlig behov for helsepersonell, forteller Anne Kristine.
En jobb å gå til
Hverdagen er blitt travlere enn i starten. – Nå setter vi mange flere vaksinedoser enn før og har ikke så mye tid lenger. Folk får et stikk i armen og går i løpet av en halv time, sier Anne Kristine.
Fot tiden er senteret i gang med å fullføre vaksineringen av alle personer med risikofaktorer, samtidig som de vaksinerer alle over 45.
– Å skaffe folk jobb har vært det viktigste hensynet for bydelen utover jobben med å vaksinere. Vi må huske på at det ligger et helseperspektiv også i det å ha en jobb å gå til, sier Anne Kristine.
Thea samtykker hjertelig:
– Det kan jeg underskrive på. Jeg følte at jeg ikke var god på noen ting i perioden jeg ikke ble kalt inn til jobbintervjuer. Jeg vet man ikke skal tenke sånn, men det gjorde jeg likevel. Så kom jeg hit og oppdaget at det ikke var noe galt med meg likevel, sier hun.