Bydel St. Hanshaugen informerer
Parkene i St. Hanshaugen bydel opplever enorm popularitet. Og ikke bare fra festglade
Men bydelen ber folk innstendig om å rydde opp etter seg. – En del bare reiser seg opp og går fra avfallet sitt og gjør ikke en gang et forsøk på å kaste det. Sånn kan vi ikke ha det, sier parkforvalter Elin Løvseth.
De 25 parkene og grøntområdene som bydelen bestyrer har stor betydning for innbyggernes helse og trivsel. Under pandemien har parkene blitt svært mye brukt og er viktige møteplasser for mange.
– Vi har opplevd utrolig mye bruk av parkene under korona. Mange flere enn før besøker dem, de aker og leker eller spiser her, forteller Elin Løvseth.
Men da må bydelen også bruke ekstra ressurser på plukking, tømming og rydding. Sikkert et par hundre tusen mer enn normalt, ifølge parkforvalter Løvseth. Det blir mange timers ekstra arbeid og mange kilo ekstra på ryddemannskapet. I tillegg kommer Bymiljøetatens arbeid med ekstra rydding i St. Hanshaugen park som de har ansvaret for. Løvseth har en oppfordring:
– Sørg for at avfallet kommer dit det skal – i en av de mange avfallsbeholderne. Eller ta med flasker, griller og avfall hjem. Da blir det så mye hyggeligere for alle.
Har montert 18 fastgriller
Flere av de romslige avfallsbeholderne går under det talende navnet Big Belly. Disse komprimerer avfallet, slik at de tilsvarer 3-4 øvrige beholdere, og melder fra via wifi når den bør tømmes. Det skjer vanligvis en-to ganger om dagen.
I tillegg satte bydelen i fjor ut to store dypavfallsbeholdere – to i Stensparken og en i Marienlystparken.
Mye av forsøplingen i parkene er knyttet til grilling. Bydelsutvalget vurderer derfor å utrede forbud mot engangsgriller i bydelens parker. I alle fall har bydelen montert hele 18 fastgriller i parkene.
– Bruk heller en flerbruksgrill, oppfordrer parkforvalteren. – Bydelen startet i fjor med utlån av små flerbruksgriller i Stensparken. Ordningen er administrert av serveringen oppe ved vannspeilet. Fra kiosken kan du kvittere ut en mini gassgrill og låne den i kioskens åpningstid, frem til klokka 21, forteller Elin.
Får universell utforming
Blant parkene som er populære i Bydel St. Hanshaugen, er Stensparken, Marienlystparken og St. Hanshaugen park. Sistnevnte er et av Oslos største parkanlegg, med flott turterreng og nydelig utsikt over sentrum.
Denne parken er det Bymiljøetaten som forvalter. De sørger for utleie av scenen, uteservering, søppelhåndtering, toaletter og gartnerarbeid.
– Mange ønsker seg flere toaletter i parkene om dagen. Toaletter finner du i Marienlyst-parken, ved St. Hanshaugen park (på Knud Knudsens plass) og i Stensparken, ifølge parkforvalter Elin.
Også universell utforming er viktig i parkene, og bydelen er nå i full gang med å tilpasse parkene, slik at de blir mer tilgjengelige: Asfalthull lappes, gelendre settes opp i trapper og taktile ledelinjer sikres langs gangveiene. I Stensparken og Kristparken skal det i tillegg bli bedre belysning.
Staudene trenger tid
Når det gjelder benker, har bydelen satt ut hele 45 nye benker i 2019 og 2020. – Flere av benkene vi satte ut tidligere vil få armlener. I tillegg har vi planer om en del nye benker. Dessverre synes noen at sommerbenkene er veldig fristende, og flere er blitt stjålet, forteller Løvseth.
I fjor erstattet bydelen blomstene i mange av bedene i Stensparken med pollineringsvennlige stauder. Tanken var at det ville gi parkene et rikere uttrykk og at gartnerne skulle slippe å kaste alle blomstene ved slutten av sesongen. I tillegg er det billigere for bydelen. Men det tar tid før disse kommer opp og blomstrer.
– Det ser dessverre ikke så bra ut i år. Vi har fått noen henvendelser fra folk om dette, så nå får vi se an litt og vurdere om løsningen vil fungere, sier parkforvalteren.
Fristende bærbusker
Bydelen sørget også i fjor høst for utplantingen av 30 frukttrær, eple, pære, plomme og kirsebær, og 125 bærbusker, inkludert solbær, stikkelsbær og rips. – Disse kan vi enten la folk flest plukke bærene av eller vi kan la barnehager eller elever plukke til skolekjøkkenet. Allerede i høst vil mange av bærbuskene bære bær, forteller Løvseth.
Bydelen deler også ut en halv million til Grønne midler. Mange av de har fått midler i år driver med dyrking.
Kristparken blir ny
I 2020 fikk bydelen 12,5 millioner kroner av kommunens midler til torg- og møteplasser. Og nå skal Kristparken, som ligger mellom Hammersborg, Møllergata og gamle Deichmanske hovedbibliotek bli ny.
– Vi har hatt omfattende brukermedvirkning i planleggingen, med flere nabolagsmøter og møter med både politi, Bymiljøetaten og Byantikvaren, forteller Elin. Her blir det blant annet multiaktivitetsbane, lekeplass, treningsområde, plass til grilling, dyrkeområde og blomstereng.
Søknad om byggetillatelse er sendt Plan- og bygningsetaten og bydelen håper på byggestart i november og ferdigstilling i november neste år.
Geitmyrsveien aktivitetspark
I forbindelse med ny parkstrategi for noen år siden, kom det frem et ønske fra bydelens innbyggere om å utvikle området i den nedlagte barneparken på østsiden i St. Hanshaugen park. I 2020 fikk bydelen fullfinansiert prosjektet med å etablere et nytt aktivitetsområde her. Arbeidet startet høsten 2020. I løpet av juni er området klart til bruk. Offisiell åpning blir over sommeren.
Nå er det bare å finne en park å slange seg i. Sommeren er her :-))