Bydel St. Hanshaugen informerer
Sosial og inspirerende dag for nabolaget på St. Hanshaugen: - Vi samarbeider bedre når vi har møtt hverandre
Hva har nabolaget på St. Hanshaugen, Den norske kirke, frivilligsentralen, taekwondo og gratis iskrem felles? Jo, alt dette var kun en liten del av årets Oppdag Nabolaget på Knud Knudsens plass!
På årets Oppdag Nabolaget 4. september kom folk i nabolaget, frivillige, andre lokale aktører og bydelens ansatte sammen for å bli bedre kjent med hverandre.
Bydelsdagen ble åpnet av Gudmund Brede, lederen av bydelsutvalget (BU), som fortalte at de frivillige organisasjonene og bydelen står klare for å møte naboer og hverandre og vise frem alt det spennende som finnes i bydelen.
I tillegg bød mange av organisasjonene på smakfulle søte og sunne retter, som for eksempel fristende supper, deilige vafler, sveler og iskrem, kaffe og ymse ulike safter.
– Dette er også en ypperlig anledning til å bli kjent med hverandre. Gå rundt og titt, snakk med andre og spis og drikk gratis mat og drikke, sa BU-lederen.
Fjerde år på rad
Dette var det fjerde året på rad med Oppdag Nabolaget! Bydelsdagen ble gjennomført på Knud Knudsens plass, i hyggelige og vakre omgivelser ved St. Hanshaugen-parken.
På dagen samlet frivillige organisasjoner, ulike lag, foreninger og andre som har tilbud til innbyggerne seg, mens bydelens ansatte sto på stands for å fortelle om tjenester og tilbud.
Blant de mange oppmøtte finner vi for eksempel aktører som Bislett Basket, Oslohjelpa, Fagerborg menighet, Frivilligsentralen, Keum Gang Taekwondo, Oslo Røde Kors, Frisklivsentralen og Skattkammeret. For å nevne noe!
Ekstra viktig med møteplasser
I Bydel St. Hanshaugen er det jevnlig en større utskifting av innbyggere enn i de aller fleste andre bydeler i Oslo. Mange unge innbyggere har også funnet sine hjem her. Derfor er det ekstra viktig med slike møteplasser og aktiviteter i nabolaget.
– Bydelens tjenester vil vi absolutt få frem her, men vi har aller mest fokus på å skape en møteplass både for lokale aktører, frivilligheten og innbyggerne, slik at de kan møte hverandre og snakke sammen, sa Åslaug Asgeirsdatter Ullerud (34), ernæringskonsulent i Bydel St. Hanshaugen, som også er med på å arrangere dagen.
– Jeg tror vi samarbeider bedre når vi har møtt hverandre, sa Ullerud i et ledig øyeblikk på bydelens stand på Oppdag Nabolaget.
Låner ut gratis sportsutstyr
Skattkammeret er et populært tilbud som låner ut masse forskjellig sportsutstyr til barn og ungdom, helt gratis. I tillegg gjennomfører de aktiviteter i alle skoleferiene.
– For de som ikke kan reise bort i en ferie kan vi for eksempel tilby tur til Tusenfryd, til Tryvann, og til forskjellige andre aktiviteter som man ellers kanskje ikke har mulighet til å gjøre på egen hånd, fortalte prosjektmedarbeider Vilde Valldal-Johannessen (35).
Hun sto på stand med prosjektmedarbeider Dmytro "Dima" Syzov (21) fra Ukraina, som i tillegg er godt i gang med å lære seg norsk. – Vi jobber med barna og hjelper dem med å ha det gøy, og som Vilde sier gjør vi mye i feriene også, sa han.
– Det er veldig fint at vi har Dima! For eksempel har vi svømmetrening med ukrainske flyktninger hvor han kan oversette, sa Vilde.
– Vi elsker sommerbiblioteket
På Knud Knudsen plass i sommer har Gutta på haugen hatt egen iskrembod, mens Deichman bidrar med et koselig sommerbibliotek. Begge er fortsatt åpne på Oppdag Nabolaget.
Mens Gutta På Haugen denne dagen byr på deilig og gratis sorbetiskrem, står sommerbiblioteket for litterært påfyll for små og store.
Irene Torp Halvorsen (45) og Anders Melsom (51) satt i sommerbiblioteket og leste eventyr for Inga Melsom (4). Denne dagen var det mer folksomt enn det pleier å være. – Vi har ikke oppsøkt bydelsdagen spesielt, det er litt tilfeldig fordi vi pleier å være her ofte. Men vi blir jo nysgjerrige på hva som foregår her, og det virker interessant, sa Anders.
– Vi bor et par kvartaler unna, så det er veldig greit å gå her når det er fint nok vær til det, og lese litt bøker, sier Anders. – Vi bruker sommerbiblioteket fra det dukker opp på forsommeren, og helt til det stenger. Vi er her flere ganger i uka. Vi elsker rett og slett sommerbiblioteket, fortalte Irene.
Yoga og gudstjenester
Blant de oppmøtte fant vi flere kristne organisasjoner, inkludert Den norske kirke.
– Filosofi, kaffe, yoga og gudstjenester. Vi prøver å ha et bredt spekter av aktiviteter, fortalte Gunn Iren Tangen (57), diakon i Fagerborg menighet.
– Vi er her fordi vi har lyst til å fortelle noe om hva vi jobber med og hva vi tilbyr av møteplasser og aktiviteter. Vi ønsker å bidra til at denne bydelen blir et enda bedre sted å leve, jobbe og være. Så tenker jeg at det er litt ekstra viktig at vi som kirke tør å snakke om de store tinga, sa Sunniva Gylver (57), sogneprest i Fagerborg menighet.
– Det å stå her i dag handler jo også om å bli kjent med de andre i bydelen. Hvis det er noe vi ikke kan tilby, når vi har møtt de andre her og har hilst på de andre folkene så er terskelen mye lavere for å si: "Men vet du hva, hvis det er det du trenger så kan du snakke med dem som holder på med det der borte". Jeg synes at frivilligheten spiller hverandre gode og bydelen god, når vi har kontakt med hverandre, sa Sunniva.
– Det er veldig godt sagt! Nettopp det å bli kjent og spille hverandre gode er en viktig del av det denne dagen handler om, sa kommunikasjonssjef i Bydel St. Hanshaugen, Christine Thune.
I starten av september 2025 arrangerer bydelen Oppdag Nabolaget for femte gang. Følg med på bydelens Facebook-side og gå ikke glipp av gode smaker og møter!