Bydel St. Hanshaugen informerer

Frans (3) og Hedvig (2) vanner tomatene i veksthuset til Hasselhaugen barnehage med litt hjelp fra pedagogisk leder Joanna Szuta (38).

Tre flotte nye barnehager i Bydel St. Hanshaugen

Bydel St. Hanshaugen har nå en ny og to totalrenoverte barnehager, Hasselhaugen og Kirsebærjordet. I nyinnflyttede Breidablikk forteller styreren at de "har hoppet 30 år frem i tid"!

Publisert

15. august er søknadsfrist for de som skal ha barnehageplass senere i høst og ut året.

— Alle de 12 barnehagene vi har i drift drar nytte av ny kunnskap og trygge rammer som inviterer til lek og læring på barnas premisser. Hver dag jobber vi med å skape gode barnehager med barnets beste i fokus, sier seksjonssjef Hilde Skybakmoen.

Her får du lese om de tre nye tilskuddene til bydel St. Hanshaugens fantastiske barnehager!

Oversikt: Barnehagene i Bydel St. Hanshaugen

Akersbakken barnehage flyttet 200 meter til nye Breidablikk barnehage

Mandag 1. august var Akersbakken barnehage ferdig uflyttet fra lokaler fra 1995 til splitter nye i Breidablikk barnehage, et par hundre meter lenger ned i bakken.

— Ved å komme hit har vi hoppet 30 år frem i «bygningstid», og det gir bare fordeler, forteller barnehagestyrer Lars Bjarne Nikolaisen (42).

— Nå skal den gamle barnehagen rehabiliteres. Alt blir nytt der også forteller han.

— Det er ikke klart når vi flytter tilbake, men det som er veldig gøy er at vi nå får ny barnehage to ganger! Når vi er tilbake i Akersbakken blir det rett og slett «back to the future», smiler han.

Ved å komme til Breidablikk barnehage har Team Akersbakken hoppet 30 år frem i «bygningstid», forteller barnehagestyrer Lars Bjarne Nikolaisen (42).

Fornøyd mor og sønn

Et av barna som ble med på flyttelasset er Adam (2 år og 10 måneder). Han begynte i Akersbakken i februar og flyttet til Breidablikk i forrige uke.

Mamma Zhyan Kareemi (32) er på besøk, og er veldig positiv til den nye hverdagen i Breidablikk.

— Jeg elsker det. Jeg synes det er så fint her, med store vinduer, lyst og åpent. Garderobene er større, og det er helt nydelige farger. Jeg tenkte faktisk hvor gøy det hadde vært å jobbe her selv! ler Zhyan.

Adam forteller entusiastisk om ting han ser på lekeplassen utenfor vinduet. Mamma Zhyan forteller at skepsis ble snudd til entusiasme for Adam, spesielt når han fikk se lekeplassen.

— Adam hadde ferie i tre uker og ville absolutt ikke inn i en ny barnehage. Men så oppdaget han den nye lekeplassen, huset og vennene, likte det veldig godt og fortalte meg: «Mamma, du kan gå»!

Adam (2 år og 10 måneder) forteller mamma Zhyan Kareemi (32) og fotografen om ting han får øye på ute på den spennende lekeplassen til nye Breidablikk barnehage.

Atelier, bibliotek og masse klosser

Barnehagestyrer Nikolaisen selv er også svært fornøyd med Breidablikk.

— Lokalene inviterer til samspill og samarbeid på tvers av avdelingene, sier han.

Blant annet har Breidablikk et eget atelier hvor de jobber med å få inn staffelier, lerreter og «alle ting vi kan komme på å putte inn der», og et konstruksjonsrom hvor barna kan bygge med Lego-, Duplo-, og Kapla-klosser og andre konstruksjonsleker.

Barnehagen har også fått bibliotek, et leserom med alle bøkene. – Der blir det en fin lesekrok hvor vi kan lese med barna, forteller styreren. Alle avdelingene har også fått nye, moderne baserom.

Flotte utearealer med «elektrisk ladestasjon»

Ute går det mye i løping, sykling, hopping, fotball og klatring. Her finnes husker, klatrestiv med sklie, dumpehuske, sykkelbane og en «miljøvennlig elektrisk ladestasjon».

I tillegg har de et kunstverk barna kan leke på, en dragestatue på cirka tre og en halv meter laget av tre. Bakgrunnen er legenden om at det bor en drage i de gamle sølvgruvene under Akersbakken!

— Inne er det litt roligere, men vi har gymsal med klatre- og ribbevegg, puter og tjukkaser. Er det dårlig vær ute kan vi få ut litt «steam» der, selv om det skal veldig mye til for at vi ikke går ut, forteller Nikolaisen.

— Til våren lager vi en kjøkkenhage med plantekasser, der hver avdeling får en kasse til tomater, bønner, løk og gresskar. Barna får være med å vanne, luke og spise til slutt, forteller han.

Lekeplassen til Breidablikk barnehage inneholder blant annet en sykkelbane og en «miljøvennlig elektrisk ladestasjon».

By og natur

Barna går tur minst en gang i uka. — Vi har kort vei til kollektivtransport. Fra Alexander Kiellands plass kan vi komme oss til Maridalen på et kvarter, dra til sentrum eller opp til Nydalen.

— Pluss at vi har veldig fine steder å dra til i nærområdet, så det er lett for oss å gå ut av barnehagen for å finne på noe gøy, påpeker Nikolaisen.

På trehjulssykler til den nye barnehagen

Barna i Akersbakken har fått delta i flytteprosessen.

— På den måten har de fått eierskap til den nye barnehagen. Barna har tatt med ting, og det som er gøy er at de har syklet over til Breidablikk på barnehagens trehjulssykler, forteller Nikolaisen.

Han forteller at barna for det meste synes flyttingen er gøy, og at de virker veldig fornøyde. De synes det er spennende med et nytt sted, og de voksne og vennene deres er jo der også.

– Barn reagerer forskjellig på ting. Noen er rett på fremad marsj, mens noen bruker litt lengre tid. Men pappa og mamma er med litt ekstra de første dagene, sier styreren.

Barna i Bredablikk barnehage kan leke på denne dragen laget av tre, som er i slekt med dragen i de gamle sølvgruvene under Akersbakken.

Oppfølging og kjærlighet

— Alle avdelingene samarbeider veldig tett og er opptatt av trygghet, glede og omsorg. At dette skal være et godt sted for barna å være og at de skal glede seg til å komme om morgenen, sier Nikolaisen.

August er tilvenningsperioden i barnehagene, hvor barna blir kjent med nye barn og voksne.

– Vi smykker oss med at vi har veldig gode rutiner for tilvenning. Vi blir kjent med foreldrene og får etablert gode rutiner for barna.

— Alle trenger å komme «opp i ringa» etter ferien. De nye barna trenger masse oppfølging og kjærlighet, og det trenger ofte de nye foreldrene også!

De to totalrenoverte barnehagene i bydelen:

Totalrenoverte Hasselhaugen barnehage har mye spennende på gang. Her sykler Alvar (3 år og med keps) og Pontus (3) om kapp i retning fotografen, mens blant annet Olav (3), Joanna Szuta (38) og Hedvig (2) ser på.

Hasselhaugen barnehage

Hasselhaugen ligger i et fint grøntområde nedenfor Vestre Aker kirke, og ble åpnet under pandemien i 2020. Bygget er et plusshus med solcellepanel som produserer mer energi enn huset bruker.

— Vi er heldige med den unike beliggenheten vår, forteller Hasselhaugens pedagogiske leder Joanna Szuta (38), midt i byen og i grønne omgivelser.

— Vi har bringebærbusker som vokser rundt barnehagen, en liten skog rett utenfor som vi kaller «Eventyrskogen», og flere kolonihager i nærområdet, forteller hun.

«Eventyrskogen» bruker barnehagen aktivt for turer, samlingsstunder og uteaktiviteter. I tillegg er de ofte i en frodig urtehage som tilhører Blindern, og andre steder i nærmiljøet.

Dette beltedyret laget av kunstner Elena Engelsen er et populært innslag i Hasselhaugen barnehage. Barna ser ut til å være mer eller mindre samstemte om at det hviler eller sover, og at det passer på barnehagen om natten.

Mat fra eget veksthus

Barnehagen har et eget veksthus der barna dyrker grønnsaker og bær sammen med de ansatte. Et prosjekt de har kalt Grønne fingre.

– Vi startet fra frø i begynnelsen av året, og barna har deltatt aktivt med å vanne, dyrke og pleie. Det er et vellykket prosjekt med barna, og engasjerte foreldre som til og med hjalp til med å vanne i ferien, smiler Szuta.

Veksthuset i Hasselhaugen barnehage bidrar med kortreiste råvarer.

De lager mat fra bunnen av og bruker kortreiste og økologiske råvarer - ikke minst veldig kortreiste bringebær, jordbær, paprika, squash, gresskar og tomater fra veksthuset!

Lek og utvikling

– Barnehagen har et bredt tilbud med temarom, gymrom, en liten klatrevegg og et stort kjøkken der barna deltar i matlagingen. Og på lik linje med de andre kommunale barnehagene, jobber vi med språkutvikling og bruker sang, eventyr, snakkepakker og digitale verktøy, forteller pedagogisk leder.

Inne på "puterommet" i Hasselhaugen barnehage kan man blant annet bygge tårn og rasere dem sporenstreks! I tillegg er det en sklie og en liten klatrevegg i rommet, så her går det unna.

Kirsebærjordet barnehage

Kirsebærjordet barnehage i Blinderveien 3 var ferdig totalrehabilitert i november 2020.

— Alt er nytt, det var egentlig bare fundamentet som sto igjen, forteller Kathrine Ulseth (44), barnehagestyrer i Kirsebærjordet barnehage.

— Det har blitt et godt sted for barn og voksne. Jeg pleier å si at når du kommer inn så føler du at bygget gir deg en varm klem. Det er litt hvordan arkitektene har klart å kombinere materialvalg, farger og lys som skaper gode leke- og arbeidsforhold. Jeg tror det har mye å si, forteller styreren.

Kathrine Ulseth (44), barnehagestyrer i Kirsebærjordet barnehage, føler at barnehagen gir deg en varm klem når du kommer inn. Her står hun foran et tre som det var viktig at fikk leve videre når barnehagen ble totalrenovert.

Trygghet og fellesskap

— Det er folka og pedagogikken som lager barnehagen - man må ikke ha et nytt hus for å ha en god barnehage. Men, når det er sagt så er det veldig, veldig fint med nytt bygg! ler Ulseth.

Det pedagogiske arbeidet går for eksempel ut på å hjelpe barna med å bygge vennskap, felleskap, språk og kommunikasjon. De bruker også kommunikasjonskort/bilder og dagtavler for å skape forutsigbarhet for barna, slik at de vet hva skal være med på i løpet av dagen.

— Nå i starten av barnehageåret jobber vi med trygghetssirkelen (COS). I praksis går det ut på å gjøre det trygt og godt for barna. I tillegg har de en fast voksen, forklarer Ulseth.

— Det er nettopp det noe av pedagogikken handler om. Å ha barna i fokus, å lytte til dem, og se hvor de er og hva de trenger.

Det finnes en liten jungel av spennende ting å gjøre på lekeplassen til Kirsebærjordet barnehage.

Kirsebærtrær i Kirsebærjordet

De har allerede nå et grønt og frodig uteområde med epletrær og selvfølgelig kirsebærtrær, i tillegg til rips, bringebær, blåbær, rabarbra, druer, og til og med et insekthotell er på vei.

— I fjor laget vi rabarbrasyltetøy. Det tar litt tid før det gror seg til, men vi har hatt masse blåbær og bringebær. Barna kan allerede være med å lage og produsere selv, sier Ulseth.

De har også laget en liten sykkelvei inne på området.

– Barna er veldig glade i å sykle rundt. Det skaper mestring og mye samarbeid, for eksempel med å hjelpe hverandre ved å dytte bak syklene, forteller Ulseth.

Her kan barna tanke sykkelen når de har vært på sykkeltur på lekeplassen. Barnehagestyrer Ulseth viser hvordan det gjøres!

Ut på tur

Alle avdelingene har turdag en dag i uken og bruker nærområdet aktivt. Blant annet lekeplassen Leker’n, som har blitt kjempefin med små trampoliner, klatrestativer, husker, og mye mer.

De store barna er også med på svømming med en ansatt i barnehagen og med egen instruktør på Sagene bad. – Der har vi kjempefornøyde fire- og femåringer som svømmer, smiler Ulseth.

— Vi er heldige som ligger så sentralt, og samtidig tilbaketrukket fra trafikken, påpeker styreren.

Et trygt barnehagemiljø og felles planer og utvikling

Hilde Skybakmoen, med 30 års erfaring innen kommunale barnehager, er seksjonssjef for barnehager i Bydel St. Hanshaugen.

Hun forteller at barnehagene i bydelen jobber etter to overordnede planer.

— Vi har en strategisk plan for barnehagene som revideres årlig. Den bygger på en statlig rammeplan, og skal bidra til mål og retning i det faglige arbeidet for å skape gode, inkluderende barnehagemiljø i tett samarbeid med foreldrene.

— Vi jobber for helhet og sammenheng, der også Barnevernet er med i felles planer.

Hilde Skybakmoen er seksjonssjef for barnehager. Hun jobber for å skape kvalitet og gode barnehager i bydelen.

Barnehagene rapporterer årlig til seksjonsleder Skybakmoen.

— Men barnehagene styrer selv i stor grad hvordan de skal legge opp arbeidet. Det er de ansatte som er ekspertene i det daglige arbeidet med barna, sier seksjonssjefen.

Hun forteller at bydelen har et flerårig samarbeid med Oslo Met og Høyskolen i Østfold om ulike typer pedagogisk kompetanseheving i barnehagene i bydelen, inkludert for barn med særlige behov.

— Vi har stort faglig engasjement. Hver dag jobber vi med å skape kvalitet og gode barnehager i bydelen - alltid med barnets beste i fokus, understreker Hilde Skybakmoen.

Powered by Labrador CMS