Bydel St. Hanshaugen informerer

Sjette klasse på Ila skole øver seg på isen på Evald Ryghs plass, en av flere flotte baner i Bydel St. Hanshaugen, tidligere i januar.

Her kan du gå på skøyter og låne gratis vinterutstyr i Bydel St. Hanshaugen

Velg mellom flere ulike skøytebaner i bydelen - inkludert en helt ny bane i Kristparken! Les hvor du finner dem, hvor du kan låne gratis utstyr og få flere gode skøytetips.

Publisert

Bydel St. Hanshaugen ønsker å lage aktive uteområder og tilrettelegge for aktivitet, lek og gode møteplasser. Skøytebaner i nærmiljøet gir mulighet for alt dette, sier bydelens parkforvalter, Elin Løvseth.

Når det er stabilt med kuldegrader sprøyter bydelen lag på lag fra 1. desember til 1. mars.

24. januar fikk bydelen en splitter ny skøytebane i Kristparken! Hele parken har fått en ansiktsløftning, og skøytebanen er en viktig del av "nye" Kristparken, som ligger på Hammersborg ned mot sentrum.

Disse banene er det bydelen som drifter – og her kan du skøyte nå:

  • Sophus Bugges plass (Bayern), Pilestredet 105. Belysning.
  • Idioten - Anton Schjøtts gate 23. Noe belysning.
  • Evald Ryghs plass- Evald Ryghs gate. Ikke belysning.
  • Kristparken- nyåpnet 24.1.24. Deichmans gate 10 C, ned mot Møllergata. Belysning.
  • I tillegg til skøytebanene bydelen drifter, kan du kan sjekke status på banene Oslo kommune sørger for.

PSST!  Les om Skattkammeret som låner ut utstyr og få skøytetips lenger ned i saken!

Kristparken på Hammersborg i sentrum er rustet opp, og har blant annet fått egen skøytebane! Her ser vi barn fra Møllergata skole og andre barn og voksne fra nærmiljøet på åpningen av parken 24. januar.

— Et stort pluss

Som vi ser i det første bildet i artikkelen, setter blant annet Ila skole pris på å ha skøytebane i nærmiljøet.

Når vi møter på sjetteklasse på isen på Evald Ryghs plass tidligere i januar, forteller lærer Terje Ilseth (54) at skøytebanen og andre anlegg og fasiliteter i bydelen er et kjærkomment tilbud for elevene og skolen.

— Vi har Oslos minste skolegård, så for oss er det et stort pluss å kunne benytte oss av fasilitetene som finnes både i nærmiljøet og for eksempel i marka, forteller Ilseth.

Lærer Terje Ilseth og elevene på Ila skole setter stor pris på skøytebanen på Evald Ryghs plass.

Fordi mange av sjetteklassingene aldri har gått på skøyter før, får de prøve seg frem med litt fri aktivitet på Evald Ryghs plass. I tillegg arrangerer Ilseth leker, for eksempel med enkle slalomløyper.

— Dagen i dag er helt grunnleggende, for å se nivået på alle. Med klasser som har en del erfaring er vi ofte opp på Voldsløkka og gjør mer avanserte aktiviteter, som hockey, sier Ilseth.

— Det er ikke hvert år vi har is, så vi varierer aktivtetene hver vinter. Vi har tre klasser som har gym samtidig og to gymsaler som er veldig små, så vi er alltid ute og finner på ting i nærområdet. Og nå som forholdene er på plass må vi jo ut på isen!

Slik blir isen god

— Vi må vanne og skrape banene i mange omganger for å få god is, forteller Sigurd Øverli, driftsleder i Braathen Landskapsentreprenør AS som drifter skøytebanene for bydelen.

— Husk også at en nyvannet bane må få fryse til fast is før den tas i bruk igjen, sier Øverli. Han understreker også at kvaliteten på isen vil variere med været og at de er avhengige av jevne kuldegrader for å holde banene fine.

Sophus Bugges plass ("Bayern") 16. januar. Dette er en STOR skøytebane i flotte omgivelser hvor man virkelig kan rase fra seg hvis man vil det!

Lån gratis vintersportsutstyr

Har du ikke egne skøyter, men lyst til å teste isen? Da kan du leie utstyr på Skattkammeret i Ullevålsveien!

Skattkammeret tilbyr gratis utlån av sport- og friluftsutstyr og gratis aktiviteter for barn og unge opp til 25 år. De over 25 år kan leie utstyr rimelig. Lån utstyret i en uke av gangen, eller etter avtale.

Slik låner du sportsutstyr på Skattkammeret

1. Stikk innom Skattkammeret i Ullevålsveien 39. Husk legitimasjon. Åpningstider og mer informasjon finner du på Facebook.

2. Flinke folk hjelper deg med å finne riktig utstyr til både vinter- og sommeraktiviteter. Blant annet til snowboard, alpint, langrenn, skøyter, aking – ulike sommerleker, telt, fiskestenger, med mer.

3. Ta med deg utstyret UT. Bruk, nyt og lever tilbake til avtalt tid, slik at flere får glede av utstyret.

Skattkammeret blir drevet av Kirkens Bymisjon og samarbeider med Bydel St. Hanshaugen.

Lurer du på noe?
Telefon: 47799935
Mail: skattkammeretoslo@bymisjon.no

- Vi har en visjon om at alle barn og unge skal ha mulighet til en aktiv hverdag, og ønsker å skape arenaer som er åpne og inkluderende for alle, sier prosjektleder på Skattkammeret i Ullevålsveien, Kristian Randen.

Skattkammeret er miljøvennlige og legger til rette for gjenbruk. — Utstyret er derfor brukt og av god kvalitet, og det er mye å velge i. Låner du for eksempel skøyter her er de nyslipt, forteller Randen.

— Har dere stor pågang om dagen?

– Ja, det tok seg opp da kulda avtok litt, sier Randen. Vi har stor pågang for å låne alt av vinterutstyr, men har også stort utvalg som vi tilpasser etter behovet - så kom og lån! oppmuntrer Randen.

Gode skøytetips

  • Øvelse gjør mester. For å få god ferdighet må man rett og slett øve litt. Start pent.
  • Bøy i knærne, da senker du tyngdepunktet og det blir lettere å holde balansen. Husk god tyngdeoverføring og å gli godt på en skøyte av gangen.
  • Sett skøyta ned rett under hofta/kroppen. Skyv fra med hele skøytejernet på innerskjær.
  • Ting å øve på: Øv på mange start, stopp og på å snu. Gå frem- og bakover, i sikksakk osv. Test å være på innerskjær, ytterskjær og rette skjær. Bruk armene. Se frem.
  • Ha skøyter som passer. Barn skal vokse ut av skøytene, ikke inn i dem.
  • Lær helst å gå på hockeyskøyter (ikke danseskøyter) for best generell teknikk.
  • Å skyve bruskasser er fint for de minste. Da blir føttene vinklet naturlig ut i skyvet.
  • Slip skøytene skarpe ofte, helst etter hver tredje gang på is. Tørk av stålet etter bruk og lagre dem uten kalosjer.
  • Husk hjelm!

Kilde til skøytetipsene: Idrettspedagog og kommunikasjonssjef i Bydel St. Hanshaugen, Christine Thune.

Parken Idioten (på Valleløkken) blir til en flott skøytebane når forholdene tillater det. Her fra 9. januar.
Powered by Labrador CMS