Bydel St. Hanshaugen informerer

Stensparken
Mange sommerglade beboere nyter sommerværet og koser seg i Stensparken for tiden.

I bydel St. Hanshaugens parker kan du trene, grille eller nyte blomsterprakten. Slik kan du bruke bydelens grønne lunger

Visste du at Bydel St. Hanshaugen holder tak i hele 25 små og store parker og grøntområder? I mange står det treningsapparater. En av parkanleggene skal kraftig rustes opp. – Jeg gleder meg veldig!

Publisert

– Parkene og plassene våre har stor betydning for innbyggernes helse og trivsel og er viktige møteplasser. Vi har lagt til rette for ulike aktiviteter. Noen parker har områder for både ro og aktivitet. Andre er små og ligger nær bebyggelsen, sier parkforvalter i Bydel St. Hanshaugen, Elin Løvseth.

Men et av Oslos største parkanlegg, med flott turterreng og nydelig utsikt over sentrum, nemlig St. Hanshaugen park, er det Bymiljøetaten som forvalter. Det vil si at de har ansvar for utleie av scenen, uteserveringen (som stadig er i vinden), håndtering av søppel, toaletter og gartnerarbeid.

– Sørg for at avfallet kommer dit det skal. Da blir det så mye hyggeligere for alle, oppfordrer parkforvalter Elin Løvseth.

Unntaket her er Tufteparken og den lille lekeparken for barn og familier som åpnet i 2021, som bydelen har ansvaret for.

Det blir flere benker

Den andre store og populære parken i bydelen er Stensparken. Her ligger også bydelens ungdomshus, Huset på Haugen, som åpnet i 2021 og samler ungdom fra både Bydel Frogner og St. Hanshaugen.

– Alle uteområdene skal være universelt utformet innen utgangen av 2025. Derfor har bydelen kartlagt de 25 anleggene og fått «tilgjengelighets-tilskudd». I kartleggingen kom det frem at eldre i bydelen ønsker seg flere benker å sitte på.

Utsikt fra Stensparken
Nå skal det bli enda flere benker å sette seg ned på, for å slappe av og nyte utsikten utover byen, slik som her i Stensparken.

– Når man blir sliten av å gå eller bare vil nyte en god dag, er det fint å kunne sette seg ned på en benk. I 2019 og 2020 ble det satt ut hele 45 nye benker rundt om i bydelen. I år kommer det enda flere. I tillegg blir det flere gelendre på trapper og ved bratte gangveier, bedre kontrastmerking og flere ledelinjer, lover parkforvalter Løvseth.

Kristparken blir ny og fin

Kristparken, mellom Hammersborg, Møllergata og gamle Deichmanske hovedbibliotek, skal rehabiliteres i år. Første spadestikk skjer i mai, og byggingen skjer til november. Bydelen har gjennomført en omfattende brukermedvirkning med naboene.

Kristparken
Kristparken er for tiden litt rufsete, men om kort tid settes det første spadestikket i jorda, og parken skal bli ny igjen.

Ballbanen i parken skal bli en multiidrettsbane, for ulike typer ballspill, dans, islegging om vinteren og sykling. I et nytt treningsområde skal treningsappartene samles. Det kommer et amfi opp mot Grubbegata og en trapp langs Obos-bygget med belysning.

Det blir flere blomsterbed og trær, flere lekeapparater, trampoliner og en bred sklie. Det blir plass til grilling, et dyrkeområde og en blomstereng.

– Jeg gleder meg veldig til å komme i gang med Kristparken. Jeg gleder meg også kjempemye til parken er ferdigstilt, slik at naboer og barn i området får en park med mer aktivitet., slik de ønsker seg den.

Kristparken
Her i Kristparken skal det komme en flerbruksbane, som legger til rette for en rekke forskjellige aktiviteter.

Blomsterenger, staudebed og bærbusker

Parkene har et mangfold av pollen- og nektarrike planter som blomstrer hele sesongen. Blomstene er den viktigste næringskilden til humler og bier og andre pollinerende innsekter.

For tre år siden ble sesongbedene i parkene erstattet med pollinatorvennlige staudebed. Disse kan du blant annet se i Stensparken, Marienlystparken, Schandorffs plass, Sigrun Bergs plass og på Louise Iversens plass.

Blomsterbedene lyser mot mennesker og bier og gjør det trivelig å være i parkene.

Bydelen har også opparbeidet blomsterenger i fem parker som slås kun én gang hver sesong. Slik får parkene et rikere uttrykk og et større artsmangfold. En av blomsterengene til glede for insekter og innbyggere ligger bak presteboligen i Stensparken.

I tillegg plantet bydelen i fjor ut 100 bærbusker og 20 frukttrær i åtte av bydelens parker. Hvert år plantes det ut nye nyttetrær og -busker.

– Vi har prøvd å bruke penger på bærbusker og frukttrær som vi planter ut år for år. Det er ikke forbeholdt noen spesielle. Alle kan høste, sier Løvseth.

To parkgjester koser seg i den populære nabolagsparken, Stensparken.

Lån en grill

Mye av forsøplingen i parkene er knyttet til grilling. – Ta heller med og bruk en flerbruksgrill, oppfordrer parkforvalteren.

Bydelen har installert hele 18 fastgriller i parkene. I Stensparken låner bydelen til og med ut flerbruksgriller.

Ordningen er administrert av serveringen oppe ved vannspeilet. Fra skapet ved kiosken kan du kvittere ut en mini gassgrill og låne den i hele kioskens åpningstid, frem til klokka 21.

Vannspeilet i Stensparken
Her ved vannspeilet i Stensparken kan du låne en grill. Eller kjøpe en vaffel i kafeen.

Hold parken ren

Elin Løvseth oppfordrer folk til å kaste avfallet i avfallsbeholderne eller å ta med flasker, griller og avfall hjem.

Avfallsbeholderen BigBelly i Stensparken komprimerer avfallet, slik at én beholder tilsvarer tre-fire vanlige beholdere. Big Belly hindrer tilgang for fugler og melder fra selv når den bør tømmes.

Her i Stensparken er deilig å være både liten og stor.

BigBelly fins også i Marienlystparken, på Margrethe Munthes plass, på Idioten og på Sigrun Bergs plass. I tillegg har bydelen i et par år hatt to store dypavfallsbeholdere i Stensparken og en i Marienlystparken.

I de to store parkene i bydelen, Stensparken og St. Hanshaugen park er det toaletter for besøkende. De øvrige parkene er nabolagsparker med kort vei til eget toalett.

Her kan du trene ute

Bydelen har mange parker og uteområder der man kan drive trening og aktivitet. Her er en oversikt:

Kristparken

  • Basketball, fotball, håndball, tuftepark og bordtennis

Westye Egeberg

  • Fotball (gress) og buldrestein

Falck Ytters plass/Rema-taket

  • Basketball, fotball (kunstgress) og bordtennis

Evald Ryghs plass

  • Basketball, fotball (asfalt) og håndball, lengdegrop/friidrett og treningsapparat

St. Hanshaugenparken

  • Tuftepark, longboard og bordtennis

Idioten

  • Fotball (grus) og treningsapparat

Sophus Bugges plass

  • Ballbinge, tuftepark, fotball (grus) og bordtennis

Leker’n/Marienlystparken

  • Ballbinge, basketball, bordtennis, treningsapparat, lekeplass, skaterampe/Half pipe, sandvolleyball, fotball (kunstgress), petanque og minigolf

Stensparken

  • Bordtennis

Lille Bislett

  • Fotball (Kunstgress), basketball, treningsapparat og liten ballbinge

NB: Last ned appen Ung på Haugen, for å få en full oversikt over hvilke aktiviteter man kan drive i bydelens park- og uteområder. Bydelen har også utarbeidet et kart «En guide til lek, aktivitet og rekreasjon». Ta kontakt med bydelen for å få tilsendt et eksemplar.

Idioten er en av de store grøntområdene i bydel St. Hanshaugen. Her kan du nyte sola og selskapet.

Grønne midler - Dyrk selv

Vi oppfordrer også til å dyrke på egen eiendom. I 2023 har bydelsutvalget fordelt en halv million kroner i Grønne midler til forskjellige grønne tiltak, som foreninger, borettslag, barnehager har søkt på.

Flere større og mindre dyrkeområder er etablert ved hjelp av disse tildelingene. Jansenjordet syd for Gamle Aker kirke, Stensparken nærmiljøhage og Dyrkebakken på Marienlyst er eksempler.

Powered by Labrador CMS