Bydel St. Hanshaugen informerer
I bydelens parker kan du trene, grille eller nyte blomsterprakten: — Jeg har ikke balkong. Når det er fint vær vil jeg ut i parken
— Vi bruker parken til å sole oss først og fremst, men også til å grille og henge med venner, forteller Maja Randers (26).
— Jeg setter pris på at det er ganske rolig her, at det er mange solflater, at det er tilgang på toaletter, og jeg synes det er bra med søppelkasser her, som også er veldig viktig fordi folk slenger så mye fra seg. Og så liker jeg den lille plassen med en liten servering, den synes jeg er veldig hyggelig, forteller Maja Randers.
Hun soler seg i Stensparken med venninnen Sunniva Aas (26), som er enig i at det er veldig fint med en liten kafe i parken.
— Det er ikke alle parkene som har det, og det er fint at den er litt dypt inne i parken. Og så liker jeg at det er kupert, at det ikke er flatt med fullt innsyn alle steder. Det er litt mer privat. Og så har jeg ikke balkong. Når det er fint vær som nå vil jeg ut i parken, forteller Sunniva.
— Parkene har stor betydning
— Parkene og plassene våre har stor betydning for
innbyggernes helse og trivsel og er viktige møteplasser. Vi har lagt til rette
for ulike aktiviteter. Noen parker har områder for både ro og aktivitet. Andre
er små og ligger nær bebyggelsen. Til sammen har vi 25 ulike store og små parker og grøntområder, sier parkforvalter i Bydel St. Hanshaugen,
Elin Løvseth. I Stensparken ligger også bydelens ungdomshus, Huset på Haugen, som åpnet i 2021 og samler ungdom fra både Bydel Frogner og St. Hanshaugen.
Men et av Oslos største parkanlegg, St. Hanshaugen park, med flott turterreng og nydelig utsikt over sentrum, er det Bymiljøetaten som forvalter. Det vil si at de har ansvar for utleie av scenen, uteserveringen, håndtering av søppel, toaletter og gartnerarbeid.
Unntaket her er Tufteparken og den lille lekeparken for barn og familier som åpnet i 2021, som bydelen har ansvaret for.
Fint med skyggeplass til baby Alexander
Når solbaderne Sunniva og Maja blir bedt om å peke på noe de savner i Stensparken eller ellers i parkene, trekker de frem hyppigere rengjøring av toalettene og tilgang til kraner med drikkevann. De synes også det er fint med treningsapparater, slik man blant annet finner i den nyrenoverte Kristparken og i St. Hanshaugen park.
Vilde Attramadal (28) er på trilletur i Stensparken med sønnen Alexander (4,5 måneder). Også hun trekker frem viktigheten av å ha mange avfallsdunker, samtidig som hun synes at parkene i bydelen generelt er rene og fine.
— Her er det også godt med sol og skyggeplass. Det er litt viktig nå for babyen egentlig, at det er godt med skygge under trærne. Benker er det en del av og det er fine lekeplasser, sier Vilde.
Hun forteller at hun bruker Stensparken mest for å hvile og slappe av på trilleturen, og noen ganger tar hun med et piknikkteppe. — Når Alexander våkner er det fint å fortsatt kunne være ute i parken, i skyggen, smiler Vilde.
Det blir flere benker
Alle uteområdene skal være universelt utformet innen utgangen av 2025. Derfor har bydelen kartlagt de 25 anleggene og fått «tilgjengelighets-tilskudd». Her kom det frem at eldre i bydelen ønsker seg flere benker å sitte på.
– Når man blir sliten av å gå eller bare vil nyte en god dag, er det fint å kunne sette seg ned litt. I 2019 og 2020 ble det satt ut hele 45 nye benker rundt om i bydelen. I år kommer det enda flere. I tillegg blir det flere gelendre på trapper og ved bratte gangveier, bedre kontrastmerking og flere ledelinjer, lover parkforvalter Løvseth.
Kristparken blir ny og fin
Kristparken, mellom Hammersborg, Møllergata og gamle Deichmanske hovedbibliotek, er nesten i mål med en omfattende rehabilitering. Første spadestikk skjede i mai i fjor. 13. juni åpner parken igjen med et åpningsarrangement klokken 14-17.
Ballbanen i parken har blitt til en multiidrettsbane for ulike typer ballspill, dans, islegging om vinteren og sykling. Et nytt treningsområde samler treningsapparatene. Det har blitt laget et amfi opp mot Grubbegata og en trapp langs Obos-bygget med belysning.
Det har blitt flere blomsterbed og trær, flere lekeapparater, trampoliner og en bred sklie. Det blir plass til grilling, et dyrkeområde og en blomstereng.
— Jeg gleder meg kjempemye til parken åpner, slik at naboer og barn i området får en park med mer aktivitet, slik de ønsker seg den, forteller parkforvalter Løvseth. — Og for å trekke frem et eksempel fra beplantningen: I plantebedene er det plantet 60 000 planter. Det er helt utrolig!
En naturopplevelse utenom det vanlige
I nye Kristparken er den historiske hovedgangveien hentet frem. Den er markert med en ny allé bestående av både eksisterende og nye trær.
Det etableres også 600 m2 eng med over 6000 norske naturplanter, som vil gi nabolaget en naturopplevelse utenom det vanlige midt i byen. Et herlig, pittoresk bakteppe til livet i parken og et matfat til dyr og insekter.
Ulike planteområder med 18.000 nye stauder og 30 nye busker skal gi parken en variasjon i farge og tekstur året rundt. Noen steder finner du rolig, dempet skogbunn med hvite blomster, levende regnbed med planter som tåler vann, mens andre områder er fargesprakende, sosiale og solrike der du finner blomster og blader i rødt, oransje og gult.
— Det har vært viktig å bevare de gamle, flotte trærne i parken. De er levende kulturminner, gir skygge og sørger for bedre luftkvalitet og lokal klimatilpasning. Store trær bidrar med mat og husly til fugler, dyr og insekter og andre organismer. Disse er komplimentert av 20 nye trær som kirsebær, eple, pære og plomme, forteller Kieran Power i Studio Oslo Landskapsarkitekter.
— Under planleggingen av parken ønsket nabolaget mer matnyttig landskap, i tillegg til blomster og frodige områder. Det er altså plantet nye frukttrær i parken, og et område for dyrking er omkranset av vakre flettede hasselgjerder. Her skal nabolaget og skolebarn prøve seg som bybønder, sier landskapsarkiteten.
Mathias (28) tester parkene
Mathias Paus møter vi på en benk i Stensparken. Mathias forteller at han og vennene for moro skyld tester parker i Oslo.
— Vi har drodlet litt på en kriterieliste. For eksempel om det er familievennlig eller ølvennling. Om det er natur og om det er skjermet. Jeg tror det handler litt om den moderne tids kvantifisering av alt på en måte, haha! Det er slik det begynte tror jeg, med et ønske om å sortere, forteller Mathias.
Han har god oversikt over det han mener er bra med Stensparken. — Ja! Det er trær og skjerming. Og ikke asfalt og asfaltjungel. Høyde er også fint, at du kommer opp litt. For det første fordi det er litt vind her, som er nice. Men også at du får oversikt. Jeg savner fjellene i Bergen, for eksempel. Der oppe får du puste litt, sier Mathias.
Det er ingenting han savner i parkene i bydelen. — Tvert i mot! Jeg ønsker heller at det kommer flere parker i de nye bydelene som bygges ut. For eksempel på Økern, forteller Mathias.
Blomsterenger, staudebed og bærbusker
Parkene har et mangfold av pollen- og nektarrike planter som blomster hele sesongen. Blomstene er den viktigste næringskilden til humler og bier og andre pollinerende innsekter.
For tre år siden ble sesongbedene i parkene erstattet med pollinatorvennlige staudebed. Disse kan du blant annet se i Stensparken, Marienlystparken, Schandorffs plass, Sigrun Bergs plass og på Louise Iversens plass.
Bydelen har også opparbeidet blomsterenger i fem parker som slås kun én gang hver sesong. Slik får parkene et rikere uttrykk og et større artsmangfold.
I tillegg plantet bydelen i fjor ut 100 bærbusker og 20 frukttrær i åtte av bydelens parker.
– Vi planter ut noen bærbusker og frukttrær år for år. Her kan alle som vil smake og høste, sier Løvseth.
Lån en grill
Mye av forsøplingen i parkene er knyttet til grilling. – Ta heller med og bruk en flerbruksgrill, oppfordrer parkforvalteren.
Bydelen har installert hele 18 fastgriller i parkene. I Stensparken låner bydelen til og med ut flerbruksgriller.
Ordningen er administrert av serveringen ved vannspeilet. Fra skapet ved kiosken kan du kvittere ut en mini gassgrill og låne den i hele kioskens åpningstid, frem til klokka 21.
Hold parken ren
Elin Løvseth oppfordrer folk til å kaste avfallet i avfallsbeholderne eller å ta med flasker, griller og avfall hjem.
Avfallsbeholderen BigBelly som bydelen har plassert ut flere steder komprimerer avfallet, slik at én beholder tilsvarer tre-fire vanlige beholdere. Big Belly hindrer tilgang for fugler og melder fra selv når den bør tømmes.
I Stensparken og St. Hanshaugen park er det toaletter for besøkende.
Her kan du trene ute
Bydelen har mange parker og uteområder der man kan drive trening og aktivitet.
Kristparken
- Basketball, fotball, håndball, tuftepark og bordtennis
Westye Egeberg
- Fotball (gress) og buldrestein
Falck Ytters plass/Rema-taket
- Basketball, fotball (kunstgress) og bordtennis
Evald Ryghs plass
- Basketball, fotball (asfalt) og håndball, lengdegrop/friidrett og treningsapparat
St. Hanshaugenparken
- Tuftepark, longboard og bordtennis
Idioten
- Fotball (grus) og treningsapparat
Sophus Bugges plass
- Ballbinge, tuftepark, fotball (grus) og bordtennis
Leker’n/Marienlystparken
- Ballbinge, basketball, bordtennis, treningsapparat, lekeplass, skaterampe/Half pipe, sandvolleyball, fotball (kunstgress), petanque og minigolf
Stensparken
- Bordtennis
Lille Bislett
- Fotball (Kunstgress), basketball, treningsapparat og liten ballbinge
Grønne midler - Dyrk selv
Bydelen oppfordrer også til å dyrke på egen eiendom. I 2024 har bydelsutvalget fordelt en halv million kroner i Grønne midler til forskjellige grønne tiltak, som foreninger, borettslag, barnehager har søkt på.
Flere større og mindre dyrkeområder er etablert ved hjelp av disse tildelingene. Jansenjordet syd for Gamle Aker kirke, Stensparken nærmiljøhage og Dyrkebakken på Marienlyst er eksempler.