Bydel St. Hanshaugen informerer

Ved bassenget på toppen av St. Hanshaugen finner folk seg godt til rette når det er fint vær.

Bydel St. Hanshaugen gjør det sommerklart for folk i parkene

Fellesgriller skal ut, benker settes på plass, stauder skal plantes og oppryddingen etter parkgjestene skal organiseres. Bydel St. Hanshaugen er klar for sommerinnrykk i bydelens grøntområder.

Publisert

Men aller først en gladnyhet fra bydelen: Bydelen har fått tildelt halvparten av kommunens midler til torg- og møteplassprosjekter i 2020 til å fornye Kristparken, parken som ligger på Hammersborg, mellom Møllergata og gamle Deichmanske hovedbibliotek.

Hele 12,5 millioner kroner har bydelen fått for å gjøre det litt mørke området trivelig. Både naboer og landskapsarkitekter har vært inne i bildet. 15. juni blir det nok et åpent utemøte i parken, for Møllergata skole, skolefritidsordningen og for naboer og næringslivet i området.

Kristparken sett fra Møllergata.

Du kan låne en gassgrill

Ellers er det de 25 eksisterende parkene og grøntområdene som bydelen bestyrer som får oppmerksomhet om dagen. I nærmiljøparken Stensparken ønsker bydelen å gjøre det lettere for folk å la være å bruke engangsgriller.

Derfor kan folk som vil steke en kotelett eller to å oppsøke Stensparken kafe og få låne en grill. I skapet ved kiosken kan du kvittere ut en mini gassgrill og låne den helt frem til klokka 21.

I tillegg har bydelen satt ut flere andre utegriller, som det er fritt frem å bruke.

Turid Brenden (t.v) og Elin Løvseth står med gassgrillene du kan låne i Stensparken.

Big belly svelger søpla

En annen ting bydelen må tenke på for at det skal bli trivelig, er rydding av søppel. For at søpla fra parkgjestene ikke skal flyte rundt, har bydelen satt ut søppelbøtter med plass til mye mer avfall enn vanlige søppelbøtter. Big belly (stor mage) kalles søppelbøtten som komprimerer innholdet og sier fra via wifi når den er full.

Den smarte søppelbøtten samler opp like mye avfall som tre-fire andre beholdere. Men for at kapasiteten skal bli enda bedre, kommer bydelen også til å grave ned to dypavfallsbeholdere, som hver seg tar fem kubikk med matrester og emballasje.

Big Belly komprimerer søpla og sier fra når den er full.

– Når det er mye folk ute, blir det mer søppel. Skal man da tømme oftere eller ha flere beholdere? Det er jo ikke så hyggelig med beholdere over alt. Derfor graver vi ned to dypbeholdere i Stensparken, sier parkforvalter i bydelen Elin Løvseth.

Men «Husk å rydde opp etter deg» og knyt igjen posen din, så holder beholderne seg fine også.

– Da kan vi etter hvert fjerne noen av de andre beholderne, sier parkforvalteren.

30 nye benker

Til glede for folk i bydelen, bevilget bydelsutvalget i 2019 en million ekstra til benker rundt om i bydelen. 15 ble satt ut i fjor og 30 nye benker blir satt ut nå i år.

– De eldre i bydelen ønsket seg flere benker på plasser og langs fortauer. Når man blir sliten av å gå, er det godt å kunne sette seg ned på en benk, forteller Løvseth.

Benkene har fått universell utforming og ermlener, slik at det skal bli lettere å komme seg opp fra sittende stilling. Bydelen har søkt om og fått 2.9 millioner kroner til tilrettelegging for universell utforming i parkene. Arbeidene vil bli gjort i løpet av det kommende året. Det vil bli ramper på trapper, taktil merking/merking for berøring for synshemmede, flere benker og armlener på alle bydelens benker, asfaltering mm.

Parkforvalter Elin Løvseth har vært med å sette ut 30 nye benker i bydelen bare i år.

Staudbedene lyser opp

Men parkene skal også se pene ut og ha et mangfold av pollen- og nektarrike planter, som blomstrer hele sesongen og er den viktigste næringskilden til humler og bier og andre pollinerende innsekter. Over 30 prosent av maten vi spiser er avhengig av pollinering fra insekter, og det samme gjelder for rundt 80 prosent av ville, blomstrende vekster.

Det blir flere blomster og busker i parkene i år, og alle bydelens bed får stauder. Staudebedene kan du blant annet se i Stensparken, Marienlystparken, Schandorffs plass, Sigrun Bergs plass og på Louise Iversens plass.

Blomsterbedene lyser mot deg i bydelens parker for tiden.

Bydelen har til nå opparbeidet blomsterenger i fem av parkene. Du kan se en bak presteboligen i Stensparken. Der er det laget en blomstereng, til glede for insekter og bier i området.

Men også bærbusker og frukttrær vil det bli mer av i parkene i år. Nå er det bare å finne en park å slange seg i. Sommeren er her :-))

NB: Husk å holde en meters avstand til andre, både ute og inne, god håndhygiene (ha gjerne med håndsprit når du er ute), og hold deg hjemme om du ikke er helt frisk eller brygger på noe.

Powered by Labrador CMS