Bydel St. Hanshaugen informerer
Kunne du tenke deg å gi en hånd til noen som trenger litt hjelp? I Bydel St. Hanshaugen har du muligheten
På fritiden stiller Celin opp for Reidar. Via appen Nyby kobler Bydel St. Hanshaugen frivillige som kan tenke seg å gi litt av sin tid og overskudd. Vil du bidra?
For å lette arbeidet med å knytte sammen frivillige og innbyggere som trenger litt hjelp til praktiske oppgaver, har Bydel St. Hanshaugen gått til anskaffelse av appen Nyby. En rekke kommuner og organisasjoner i Norge og Sverige bruker dette verktøyet aktivt.
– Rammene våre blir strammere og oppgavene flere. I årene som kommer vil enda flere eldre trenge hjelp. Mobilisering av frivillige gir et viktig bidrag, sier mestringssykepleier Jenny Högberg. Hun koordinerer hjemmesykepleien i Lovisenberg-området.
Fra 2018-2040 kan Oslo få 50.000 flere innbyggere over 67 år, viser fremskrivninger. Samtidig får vi færre yrkesaktive per senior. Utviklingen tvinger frem nye måter å organisere tjenestene, slik at flere kan bo lenger og bedre hjemme. Da er frivillige en viktig faktor.
Hva gjør de frivillige?
– Mange mottakere av hjemmesykepleie mangler nettverk og vet ikke helt hvem de skal spørre om hjelp til for eksempel å få gjort ulike ærend. De spør derfor hjemmesykepleieren om råd. I slike tilfeller kan vi i stedet spørre en frivillig hjelper, sier Högberg.
Forespørselen om bistand går via appen Nyby. Sykepleier Jenny legger ut oppdrag. Hun spør om noen kan være besøksvenn eller hjelpe med å levere ut mat eller om noen vil være følgesvenn til legen, tannlegen, på handletur eller en gåtur.
Vil gi tilbake til samfunnet
En av bydelens innbyggere som har fått hjelp på denne måten er Reidar Jonger. Han har tidligere vært journalist i Dagsavisen. I dag er han pensjonist og leier en leilighet i Lovisenberg omsorg+.
– Jeg trengte hjelp med å frakte noen bøker ned i førsteetasjen, til fellesrommet, forteller han.
En av dem som har meldt seg som frivillig i bydelen og som fanget opp Reidars behov var Celin Bergstrøm. Hun er student og lærer i ungdomsskolen, men også aktiv ved frivillighetssentralene i bydelene St. Hanshaugen og Grünerløkka.
– Jeg ønsket å stille opp frivillig fordi jeg har lyst til å hjelpe folk som trenger det. Jeg er frisk og rask og føler jeg har lyst til å gi noe tilbake til samfunnet, sier hun.
Måtte gjennom en kvalifisering
Etter at hun meldte seg for ett år siden, gjennomførte frivilligsentralen et grundig intervju og ba henne levere en politiattest. Etter kort tid var hun i gang.
– Jeg så det kom en forespørsel i appen og meldte meg til å gjøre jobben for Reidar. Jeg har muligheten til å trå til ca en gang i uken nå som det er sommerferie. Helgeoppdrag passer bra i min timeplan, sier Celin.
Under korona har flere eldre også hatt behov for å bli fulgt til vaksinesenteret.
Satser på frivillighet
– Skal vi bistå utenfor rammene for tjenestene våre, må vi benytte oss av frivillighet. Det er alltid noe vi skulle gjort mer av, og da forsøker vi å legge til rette. Nyby-plattformen gjør at vi kan tilby flere hjelp, sier Thomas Lystad. Han er ergoterapeut og prosjektleder for Nyby-satsingen i bydelen.
Ifølge Lystad er bydelen fortsatt i startgropa med å koble sammen frivillige og behovene til brukerne i bydelen. – Men dette er noe vi ønsker å satse på fremover, forteller han.
Fremover skal alle de ansatte i hjemmesykepleien bruke appen for å hjelpe brukerne i hjemmesykepleien.
Meld deg du også
Celin er glad for appen og muligheten til å kunne bidra. – Det gir meg glede å kunne hjelpe. Jeg får varsler omtrent hver dag og velger selv hva og hvor mye jeg vil gjøre, uten at det føles som noe press. Jeg liker å komme i kontakt med andre mennesker. Det gir meg glede og energi, sier hun.
Reidar, som selv har vært frivillig for Røde kors tidligere, er takknemlig. – Jeg følte vi fikk god kontakt. Nå trenger jeg hjelp til å kjøpe en lyspære. Det skal Celin hjelpe meg med i dag, sier han.
Nå ønsker bydelen flere frivillige. Gjerne studenter på jakt etter litt ekstra praksis.
– Jeg har bedt folk jeg kjenner om å stille opp. Jeg synes det er et bra tiltak. At koblingen skjer via en app, appellerer til min generasjon, sier hun.
For å bli frivillig i Bydel St. Hanshaugen, meld deg til St. Hanshaugen Frivillighetssentral. Det ligger i Louisesgt. 30. Telefonnummeret er 22698610. Mail: stf@bymisjon.no