Daglig leder i Huset på Haugen, Tine Rakstad, og Clara Amorim (14).
Daglig leder i Huset på Haugen, Tine Rakstad, smiler fornøyd mens hun ser naboer strømme til nabolagskafeen. Clara Amorim (14) passer på salget av kaffe og nystekte vafler.

Prestevillaen i Stensparken har gått fra skjensel til viktig ungdomstilbud. Slik er Huset på Haugen blitt

— Jeg stortrives her. Det er drømmejobben min, sier Lily (13), mens hun geleider stadig nye besøkende inn i det ungdomsdrevne Huset på Haugen, naboer inn i kafeen og korgutter inn i garderoben.

Publisert

Huset på Haugen ble til gjennom et samarbeid mellom bydelene St. Hanshaugen og Frogner. Den gamle presteboligen i Stensparken lå uten vedlikehold og var et problembarn for lokalpolitikerne i bydel St. Hanshaugen.

Den tidligere praktboligen var mer til skjensel enn til pryd. Men for litt over ett år siden ble Huset på Haugen åpnet som ungdomshus.

Ett år og to måneder etter den offisielle åpningen er teamleder Tine Rakstad (34) veldig fornøyd med tingenes tilstand. Huset på Haugen har nå 700 unike brukere, ungdom mellom 13 og 19 år, i hovedsak fra bydelene St. Hanshaugen og Frogner, men også fra andre bydeler.

— Det kommer stadig nye ungdommer, og jeg synes det går veldig fint her. Jeg er spesielt fornøyd med at Huset er ungdomsstyrt. Det er ungdommene som setter dagsorden her, sier teamleder Rakstad.

Plakaten utenfor forteller litt om hva som foregår på huset og at Huset er styrt av ungdommene selv. Lily Stang fra Frogner er blant de som setter dagsorden.
Plakaten utenfor forteller litt om hva som foregår på huset og at Huset er styrt av ungdommene selv. Lily Stang fra Frogner er blant de som setter dagsorden.

Rakstad forteller at det, ikke overraskende, er gaming og bordtennis som er de mest populære aktivitetene. Via disse aktivitetene kommer nye ungdommer lett i kontakt med de som har vanket på huset en stund.

Populær nabolagskafe

Enkelte helger holder huset også åpent for allmenheten, og arrangerer nabolagskafe.

Når nabolagskafeen holder åpent, kommer det mange nysgjerrige voksne innom, lokket av kaffe og vaffellukt og av muligheten til å treffe en nabo.

Bislett Guttekor holdt konsert på Huset på Haugen.
Bislett Guttekor holder konsert på Huset på Haugen. Koret imponerer, og det er knapt en ståplass ledig inne i kafeen.

Denne helgen er det også sang i kafeen, gjennomført av Bislett guttekor. Kafeen er fylt til trengsel av stolte foreldre, som gjerne også vil ha en kaffe og en vaffel.

Bandrommet blir mer brukt

Blant ungdommene blir øvingsrommet til band stadig mer populært. Det samme gjelder treningsrommet og formingsrommet.

Hele 19 ungdommer har sin jobb på Huset. Ti av dem arbeider i kafeen. De serverer og selger over disk. En annen viktig oppgave er å lage mat til ungdommene som bruker huset, forteller Rakstad.

En av de som arbeider ved Huset på Haugen er 13 år gamle Lily Stang fra Frogner.

— I dag skal jeg vise fram huset til de som kommer på besøk. Vi vil at folk skal vite hva som finnes her. Jeg har arbeidet her siden i sommer en gang.

Hun søkte på jobben fordi hun ønsket jobberfaring, og Huset så ut som en kul mulighet.

— Jeg stortrives her. Det er drømmejobben min, sier Lily, mens hun geleider stadig nye besøkende inn i kafeen, og korgutter inn i garderoben, før de skal opptre.

16-åringen Julian Vindenes Østby jobber på Huset på Haugen.
16-åringen Julian Vindenes Østby jobber på Huset på Haugen som kafévert. Han lager mat til brukerne og sørger for at de får i seg god og sunn mat.

Clara Amorim (14) står bak disken. Julian Vindenes Østby (16) står på kjøkkenet og holder vaffelpressa i gang. Lukten av vaflene sprer seg, slik at selv den mest vaffelavhengige skulle kunne bli tilfredsstilt.

Jobber gjerne med kafedrift videre

— Jeg liker å lage og servere mat. Det er viktig at alle får i seg noe grønt, så jeg lager vegetarmat. Pizza og hjemmelaget vegetartaco er populært. Jeg kan tenke meg å jobbe med kafédrift senere også, sier Julian, som har vært ansatt på Huset siden august.

Dirigent Marius Astrup Thoresen.
Dirigent Marius Astrup Thoresen er ikke redd for å gi korguttene utfordringer. Å holde en konsert i Huset på Haugen sa de ja til med en gang.

Lørdagens kulturelle høydepunkt er Bislett guttekors opptreden. Det etter hvert velrennomerte koret stiller med et repertoar, som varierer fra lokal musikk i form av De Lillos «Tøff i pyjamas» til Mozarts Requiem.

— Unger kan klare det utroligste, og du trenger jo ikke fortelle dem at dette er komplisert. Jeg pleier å blande repertoaret, slik at vi synger både sanger som bare er gøy og sanger som er krevende, sier korets dirigent, Marius Astrup Thoresen (49).

Huset på Haugen i Stensparken på vinteren.
Huset på Haugen har gått fra å være et problem, til å være bydelens stolthet. Den gamle presteboligen i Stensparken ligger nydelig til.

— Positivt overrasket

Etter konserten og etter at koristene er foret opp med vafler, tar husvertene Lily Stang og Filippa Strømstad Tangerås (16) med seg interesserte på en omvisning rundt i huset.

— Vi bor på St. Hanshaugen og har fulgt med på avstand hva som har skjedd med villaen. Jeg husker konfliktene for noen år siden og er virkelig positivt overrasket over hva de har fått til her. Snart er eldstebarnet gammelt nok til å komme hit, sier Mikkel Bugge.

Fakta:

Les mer om åpningstider, tilbud og kontaktinformasjon her.

Nabolagskafè to ganger til i vår:

  • 22. april kl 12-15: Den store klesbyttedagen
  • 6. mai kl 12-15: Matfest for alle med Geitmyra Matkultursenter

App om bydelens tilbud til barn, unge og familier

St. Hanshaugens Facebook-sider.

Huset på Haugen, Facebook-side.

Powered by Labrador CMS