Bydel St. Hanshaugen informerer

Fire av de tolv i smitteverntemaet fra et vaktskifte i oktober. Fra venstre Dagrun Norbakken, sykepleier. Bak, Aslaug Asgeirsdatter Ullerud, ernæringskonsulent og sykepleier Margrete Samuelsen. I front, Gunnhildur Arnadottir, sykepleier og leder av smittevernteamet i bydelen.

Dette smittevernteamet er i frontlinjen mot korona i Bydel St. Hanshaugen

Hvem er det som jobber dag og kveld 8-22 og alle helger 12-20 for å hindre at flere får korona i Bydel St. Hanshaugen? Det er bydelens smittevernteam.

Publisert

Når en av våre innbyggere har fått påvist smitte står det alltid et vaktlag klare for å spore.

De er 12 dedikerte, hardt arbeidende ansatte som jobber full- eller deltid med smittesporing, oppfølging og kartlegging.

Alle er tatt ut av andre oppgaver for å bistå, eller er nyansatte for å sikre nok folk til denne viktige oppgaven. De setter sitt vanlige arbeid på vent, og de gjør det for oss.

Bydelsoverlege Ingunn Haakestad viser hvordan munnbindet skal sitte riktig på og dekke både hake og nese. Klem til materialet i munnbindet, slik at det sitter godt over nesen din.

Smittestatus i bydelen 3. november

  • 13 smittede på en dag, det vil si ny smitterekord i bydelen. Samtidig har også Oslo høyeste smittetall på et døgn.
  • 52 smittede i isolasjon. Det vil si med aktiv smitte som får daglig oppfølging på telefon eller via digital avstandsoppfølging med appen MyDignio.
  • 389 smittede totalt i bydelen fra starten av pandemien.
  • 464 innbyggere i bydelen er nå i karantene fordi de har vært nærkontakter.
  • De fleste smittede i bydelen er under 35 år.

Har bekjempet ebola, nå er det kampen mot korona hun står i

— Jeg har jobbet med smittesporing og pleie av svært syke pasienter under Ebola-epidemien i 2014-15. Jeg har også jobbet med store utbrudd av smittsomme sykdommer i flyktningeleir verden rundt, blant annet med meslinger og hepatitt E, sier Gunnhildur Arnadottir.

Arnadottir er sykepleier og jobber til vanlig som koordinator for migrasjonshelse. Nå har hun vært leder av smitteoppsporingsteamet i bydelen fra hun ble kalt inn på et krisemøte 28. februar og frem til i dag.

Gunnhildur Arnadottir, sykepleier og leder av smittesporingsteamet i Bydel St. Hanshaugen under koronakrisen.

— Sammen med et team av særdeles dyktige sykepleiere og helsesykepleiere har vi informert pasienter om positive prøver, funnet ut hvor de har vært, hvor de har fått smitten fra, kartlagt nærkontakter, pålagt karantene og gjort alt i vår makt til å bremse spredningen, forteller Gunnhildur.

Unge på fest

I vår gjorde strenge tiltak at smitten gikk kraftig ned. Bydelen hadde da byens laveste snitt, og de som ble smittet hadde oftest kun to-tre nærkontakter.

— Nå ser vi at de smittede ofte har flere titalls nærkontakter som vi må kontakte og pålegge karantene. Mange av disse er unge som har vært på fest, sier Gunnhildur.

Vi ber innstendig alle om å ta smittevernet som hver og en kan bidra med på alvor. Da reduserer du risikoen for å få en telefon fra oss.

Smittevernteamet

Smittes mest der det er flest

Erfaringen fra smittesporingen i bydelen er at folk sjelden smittes i kollektivtrafikken, på kino eller på restaurant. Smitten skjer på fest og der mange samles i sosiale lag.

Og hvert smittetilfelle gir store konsekvenser for alle involverte privat, for jobb og studier.

Akkurat når dette skrives er hele seks av de tolv i smittevernteamet på jobb og flere må jobbe ekstra for å spore flere hundre nærkontakter til rekordsmitten på 13 nye smittetilfeller i bydelen bare siste døgn.

På denne vakten kan ikke teamet en gang ta seg tid til å ta nye bilder til denne artikkelen.

Sykepleier Dagrun Norbakken sitter i telefon med øreklokker på i kontorlandskapet når hun snakker med smittede og nærkontakter og samtidig logger alt i datasystemet.

Noen huskeregler

  • Engangsmunnbind: Kast i en søppelkasse etter bruk.
  • Vaskbart munnbind: Legg det rett i en plastpose etter bruk.
  • Sprit/vask hendene etter at du har tatt på /tatt av munnbindet.
  • Legg aldri et rent eller brukt munnbind på kafèbordet eller lignende, slik smittevernteamet ser mange gjør.
  • Hold deg hjemme om du er syk eller uggen og kan brygge på noe.
  • Følg med på og følg gjeldende retningslinjer.
  • Nå er det ekstra viktig at du også har færrest mulig nærkontakter.

Viktigst av alt: Hold ut og hold avstand!

Powered by Labrador CMS