Rusken informerer

Amalie Ibsen (23) påpeker at vi alle må ta et ansvar for å holde byen vår ryddig.

Amalie (23) i video om Vårrusken: — Vi må jo ta ansvar for å holde byen ryddig

Opptil 200.000 frivillige plukker søppel i Oslo under Vårrusken, og du kan melde deg på nå! — Vi må jo ta ansvar for å holde byen ryddig, sier Amalie Ibsen (23) i denne 12 på gata-videoen om Vårrusken.

Publisert

De enorme mengdene søppel som dukker opp når snøen smelter er dessverre et like sikkert vårtegn som hestehoven i Oslo.

Heldigvis har vi også en annen vårtradisjon: Vårrusken! Hvert eneste år bidrar opptil 200.000 av Oslos befolkning til at byen blir ren og pen på vårparten. 

Det er på tide å riste av seg vinterens dvale og få byen vår til å skinne. Meld deg på nå for å hjelpe dyrene og naturen vår, og samtidig bidra til en mye triveligere by for oss alle. 

La oss ta i et tak sammen!

PÅMELDING HER!

Fakta: Rusken

Rusken er et kommunalt tiltak i Oslo som har til mål å holde byen ren og fri for avfall og etablere gode rutiner til miljøarbeid. 

  • Rusken er spesielt kjent for årlige Vårrusken og Elverusken, men har mange ulike prosjekter på gang året rundt. 
  • Rusken samarbeider med blant annet politikere, bydelene, skoler, barnehager, organisasjoner, næringsliv og helt vanlige folk som vil rydde i byen.

Gatas Parlament: Vårrusken teller!

Vi tok en tur rundt i byen med kamera og mikrofon og spurte folk på gata hva de mener om Vårrusken og søppel i Oslo:

Elling Borgersrud (49) er en av stifterne av rap-gruppa Gatas Parlament, pionerer innen norskspråklig rap som har rappet om Oslos gater siden 1990-tallet. Vi møter ham ved breddene av Akerselva, som frivillige rydder hver sommer under Elverusken.

— Jeg var jo med på Vårrusken som frivillig når jeg var barn. 200.000 folk, det tells det! Dette er sånt jeg tenker på når jeg er steder hvor det ikke blir rydda opp. Når snøen smelter og våren kommer frem så kommer det frem både detta og hint, sier Borgersrud.

— Alle kan bli flinkere til å kaste søppel!

Barna i Oslo vokser opp med Rusken, og lærer fra tidlig alder at alle har et ansvar for sitt eget nærmiljø, og hvordan det ser ut.

Nå inviteres barnehager, skoler, borettslag, velforeninger, frivillige personer og ryddelag til å gjøre sitt nærområde rent og pent.

— Nå endelig kommer våren, vi vil nyte livet ute og vi vil ha det rent og hyggelig. Dessverre ser vi alt søppel som kommer fram når snøen smelter, sier Rusken-general Jenny Wallheden Krohn (60).

— Vi skulle gjerne sett at det var mindre søppel. Alle kan bli flinkere til å kaste søppel — så enkelt er det!, sier Rusken-generalen. 

Rusken-general Jenny Wallheden Krohn gleder seg til Vårrusken, og til en ren og pen by for mennesker og naturen.

Slik kan du bidra

Nå kan du gjøre en innsats og melde deg og ditt ryddelag på Vårrusken.  Se rusken.no. Rusken leverer ut ryddeutstyr til alle som er påmeldte.

    Vit at når du rydder så bidrar du til:

  • Et hyggeligere miljø.
  • Det er bedre for dyrene og naturen vår.
  • Og vi står sammen om en ren by!

JA TAKK, MELD MEG PÅ!

— Vi må ta ansvar

— Vi må jo ta ansvar for å holde byen ryddig! Jeg bidrar ved å kaste søppel på et ordentlig sted ute og ved å kildesortere hjemme, forteller Amalie Ibsen (23) i videoen.

Flere av de vi snakker med forteller at de plukker opp søppel de får øye på når de er ute og går, og kaster det i de kommunale søppelbøttenene. Det er også en flott måte å bidra til en bedre by i hverdagen på.

Elling Borgersrud i Gatas Parlament deltok på Vårrusken som barn, og er imponert over at 200.000 frivillige stiller opp hvert år.

Vårrusken samler folk i alle aldre og fra alle lag av samfunnet.  Så kjære Oslofolk, la oss samles, treffe hyggelige mennesker og vise vår kjærlighet til byen vår!

La oss rydde byen!

Powered by Labrador CMS