Valle Hovin informerer

Aktiv Skøyteklubb fikk prøve isen på nye Valle Hovin i januar. Klubbens yngre løpere var opptatt med Vikingløpet i Tønsberg, så det var mest den eldre garde som fikk muligheten. De var ganske samstemte om at isen var glimrende!

Endelig åpner den nyrestaurerte kunstisbanen på Valle Hovin. Nå blir det fest!

Oslos historiske stadion Valle Hovin har fått en nyrestaurert kunstisbane, og du er invitert til åpningen!

Publisert

Åpningsfesten skjer 10. februar ved den nyrestaurerte skøytebanen på Valle Hovin. 

Alle, uansett alder og skøytetyper, er hjertelig velkomne til denne markeringen, som også sammenfaller med at Aktiv Skøyteklubb (ASK), Valle Hovins faste skøyteklubb, fyller 100 år i år.

Det er kommunale Oslobygg som står for åpningen. I 2020 vedtok bystyret å bruke 325 millioner kroner på et nytt anlegg for skøyte- og bandysporten, til alle skøyteglades store glede. 

Nå er dagen her!

Valle Hovin skøytebane 1. februar. Den består av en 400 meter bane for hurtigløp på skøyter, pluss en bandybane innenfor ovalen.

En flott familiedag: — Gratis for alle

— Hva kan folk glede seg til Henning Hagelund, leder i Interesseorganisasjonen for Valle Hovin og talsperson for ASK?

— Det blir en flott familiedag med musikk og festivitas, inkludert en oppvisning med bandy og et barneløp. Vi stiller opp barn som får gå en runde på banen og blir premierte med LED-armbånd. Vi regner med å premiere alle. Vi har kjøpt inn 250 armbånd, og har vi ikke nok får vi improvisere litt!

Program

  • Oppvisningskamp i bandy på 2x5 minutter.
  • Alle barn opptil 12 år som går en 400 meter runde blir belønnet med en premie.
  • Musikk-innslag.
  • Byrådsleder Eirik Lae Solberg kommer på besøk.
  • Gratis for alle!

Nye Valle Hovin stadion

Valle Hovin stadion er en utendørs kunstisstadion på sørsiden av Valle Hovin, på grensen mellom bydelene Gamle Oslo og Grünerløkka. Når den åpnet i 1966 var den Norges første utendørs kunstisstadion.

Dette er et sted for hele familien og for folk i alle aldre, med masse spennende aktiviter. Her blir det et myldrende folkeliv — og selvfølgelig masse skøyteaktivitet.

— Vi er veldig opptatt av at anlegget skal ha kapasitet for den uorganiserte akitviteten. Dette vil være en skøytearena for alle som bor i nærheten av Valle Hovin. Det er breddeidretten som er viktigst, med masse mennesker på isen til stadighet, sier Henning Hagelund.

Barn kan igjen glede seg til glade tider på isen på Valle Hovin!

Her er det også laget en tribune med plass til 1 500 tilskuere.

I tillegg etableres det parkanlegg, gangveier, sosiale møteplasser med tilhørende lekeområder for barn, gårdsplass, og tekniske fasiliteter.

Over 11 000 kvadratmeter is

I 95% av oppetiden skal det være mulig å gå på skøyter for alle som har lyst uansett erfaring, og det er gratis inngang. Den nye kunstisbanen skal også brukes både til trening og konkurranse, spesielt for hurtigløp på skøyter og for bandy.

Isflaten er på cirka 11 600 kvadratmeter og består av 400 meter bane for hurtigløp på skøyter, pluss en bandybane innenfor ovalen. 

— Selv når det er hurtigløp med trening og annen organisert aktivitet vil den indre banen være ledig, slik at folk kan komme og leke seg, forteller Hagelund.

Valle Hovin har alltid vært en populær destinasjon for skolene og SFO, i tillegg til barnehager. Som tidligere vil de ha tilgang på dagtid.

Ljuging i kafeen

ASK er heller ikke de eneste som har faste aktiviteter på Valle Hovin. Oslo bedriftsidrettsklubb har løp der hver onsdag. Lilleborg idrettsklubb har mønstring hver tirsdag med opptil 60-70 medlemmer som skøyter en titusenmeter.

— Det er en veldig sosial mønstring. Så går det mye veteranløpere på dagtid, og etterpå sitter de i kafeen og drikker vørterøl og ljuger litt! Så det sosiale er viktig, smiler Hagelund.

Henning Hagelund, leder i Interesseorganisasjonen for Valle Hovin og talsperson for ASK, foran den fremtidige kunstisbanen i fjor.

I tillegg gleder nok ispiggerne i Oslo handicapidrettslag seg til å flytte tilbake fra Frogner stadion til Valle Hovin. Det er Oslo-folk med nedsatt funksjonsevne som har pleid å bruke banen til ispigging en gang i uka. 

— Det er også en viktig aktivitet med en fin gruppe. For eksempel to unge damer med cerebral parese, den ene er jurist og den andre lærer. I løpet av en treningsøkt på cirka 1,5 timer staker de førti runder på 400 meter. Det er 16 kilometer. Disse staker altså nesten to titusenmeter på en treningsøkt. Du byr ikke de opp til håndbak! ler Hagelund.

— Kan ikke beskrives med ord

Normalt holder ASK til på Valle Hovin, men under ombyggingen har de måttet legge alle sine is-aktiviteter til Frogner stadion helt fra andre halvdel av 2019-sesongen.

Henning Hagelund forteller at ASK er veldig glade for å kunne flytte hjem.

— Ja, det er veldig godt å komme hjem! Det kan nesten ikke beskrives med ord. Historien til ASK er jo fra østkanten av byen, og det er vårt nedslagsfelt - det er her vi har rekruttert til skøyteskolen, sier Hagelund.

Titusenvis i Oslo har gåavstand til Valle Hovin

Hagelund forteller at ASK har sett det når de har drevet med rekruttering til klubben fra Frogner: Medlemmer særlig i gutte- og jenteklasser i alderen 12 og oppover har blitt tynnet ut.

— Så dette betyr at vi kan starte opp igjen det gode arbeidet vi hadde. ASK var jo i en periode Norges største skøyteklubb, og det har vi satt oss mål av å bli igjen. Og forusetningene for det blitt mye bedre, sier han.

Hagelund påpeker at det har blitt bygget mange boliger for eksempel på Hasle og Løren.

— Valle Hovin er et anlegg for hele Oslo, men det blir også et viktig nærmiljøanlegg, for det er veldig få aktivitetsflater i Løren- og Hasle-området, sier Hagelund.

— Det er mange unge familier med barn der. Det bor cirka 150 000 mennesker i gåavstand til anlegget. Det betyr at brukspotensialet har blitt veldig mye større i løpet av årene vi har bodd på Frogner, sier han.

Det bor cirka 150 000 mennesker i gåavstand fra Valle Hovin kunstisbane. Bildet er fra 1. februar.

Takknemlige - og drømmer om hall

Det er Oslo kommune som har finansiert nye Valle Hovin stadion, inkludert den nye kunstisbanen. 

— Vi er svært takknemlige for at det har blitt et veldig flott anlegg, og vi er ekstremt takknemlige overfor kommuen som har brukt så store midler for å bygge anlegget. Det ønsker vi å være tydelige på, sier Hagelund.

— Så ønsker vi tak over anlegget for å lage en hall, og det har vi god tro på at kommer. Det vil gi aktivitetsmuligheter over lengre perioder av året. Og på dagene som vi har hatt i det siste ser man jo at det kan være vanskelig å drive skøyter ute, for å si det pent, påpeker han.

— Verdens flotteste utendørs skøytebane

Hagelund forteller at det pleide å være mellom 1500 og 2000 mennesker innom Valle Hovin på helger med finværsdager før ombyggingen begynte.

— Vi vil tilbake til at masse mennesker har glede av anlegget. Det vi tror og håper på er at vi kan bli enda flere mennesker nå. På en vanlig god vinter på Valle hadde vi cirka 30 000 besøkende totalt. Sørmarka Arena i Stavanger har 130 000 besøkende. Det sier jo litt om hvor mye bruksfrekvensen øker når ting kommer under tak.

— Det er jo et paradoks at nå har man fått den flotte utendørsbanen, og så maser vi videre om tak. Men bruksfrekvensen øker, vi får muligheter til solpaneler på taket og vi får enklere vedlikehold. Vi har store problemer når det kommer så mye snø. Så det er mange ting som taler for hall, det er ikke bare at vi er kravstore, sier Hagelund.

— Samtidig er det klart: Det har blitt en veldig, veldig flott, topp moderne kunstisbane. Jeg pleier å si at dette er verdens flotteste utendørs skøytebane - og det tør jeg å stå inne for!

Husk datoen! Lørdag 10. februar blir det gøy og spenning på isen - velkommen!

Powered by Labrador CMS