Annonse fra PRAKSIS

PTAB jobber med publikumsutvikling for ungdom i Oslo. Her på utstillingen til Rona Yefman på Oslo Kunstforening.

Er du nysgjerrig på kunst, i alderen 16-21 år, og bosatt i Oslo? Nå har du mulighet til å jobbe med kunst og kultur

I et helt år møtes ungdom fra Oslo en gang i måneden hos PRAKSIS Teen Advisory Board. Her blir de bedre kjent med byens kulturliv. De får treffe kunstnere, delta på workshop og kunstutstillinger. Målet er gi unge en innflytelse og innpass i kunst og kultur. Nå søkes det etter flere som kan delta, og bli honorert for deltagelse.

Publisert

Praksis Teen Advisory Board (PTAB), er et tilbud for ungdom, i regi av kunstorganisasjonen PRAKSIS. Intensjonen er å utvikle og styrke ungdommens stemme innen kunst og kultur.

Som medlem vil man komme i kontakt med kunstnere, daglig ledere av kunstinstitusjoner, arrangører, kunstskribenter og kuratorer. Styremedlemmer vil få kunnskap, og et nettverk innen næringen.

2. juni er siste søknadsfrist til å søke om å bli styremedlem i PTAB. Søk her!

Prosjektleder for PTAB, Marit Silsand, legger opp til møter mellom styremedlemmer og kunstnere. Hun motiverer unge til å reflektere over og ytre sine meninger om kunst og kultur.

Prosjektleder for PTAB, Marit Silsand er billedkunstner og kunstformidler. Hun forteller at programmet varer i et år, og er delt inn i to deler.

I løpet av første halvdel skal gruppen bli komfortabel med å uttrykke sin mening, og diskutere kunst med ulike aktører. I andre halvdel jobber gruppen med å produsere sitt eget arrangement, sier Marit.

I år vil gruppen holde et interaktivt kunstarrangement 11. september, på Oslo Kulturnatt. Her kan man se gruppens arbeid, og temaer de har utforsket. Her får vi innblikk i temaer de brenner for som stedsindentitet, normer, etikk og kulturminner.

Åpent for alle som er interessert

PTAB retter seg mot samfunnsengasjert ungdom i alderen 16-21 år.

Vi ønsker ungdom fra ulike bydeler, kulturelle bakgrunner og legninger. Gjerne ungdommer som vil skaffe seg innsikt, eller styrke sine arbeidsmuligheter i kunst og kulturlivet, sier Marit.

Det er ingen krav om kunnskap eller tidligere erfaring innen kunst.

Marit oppfordrer spesielt ungdommer som aldri har deltatt i lignende programmer, til å søke. I rekruteringen vil PTAB vektlegge søkere med engasjement, nysgjerrighet og vilje til å bli kjent med andre. Styremedlemmene møtes en lørdag i måneden, og er en gruppe på ti ungdommer, forteller Marit.


Unike opplevelser

Styremedlem Julie Sand (16) er fra Vestre Aker. I hverdagen spiller hun tennis og går på 1. VGS. studiespesialisering. Julie sier at programmet har gitt henne unike opplevelser som kun dukker opp en gang i livet.

Jeg anbefaler andre å søke, fordi det er en fin inngang til kunst og kulturnæringen. Kulturlivet er begrenset for ungdommer. PTAB har gjort inngangen mer tilgjengelig for oss, sier Julie Sand.

– Som styremedlemmer har vi en innflytelse og kan påvirke publikumsutviklingen for unge, sier Julie Sand (16).

Julie forteller til søkere at de må glede seg til aktiviteter med kunst og kultur. Hun synes at Oslo føles sosialt splittet, og mener programmet er en fin måte å skaffe seg nye bekjentskaper på.

Jeg har blitt kjent med ungdommer som deler samme interesse. Jeg synes Oslo har et snevert tilbud av fritidsklubber. For eksempel finnes det ingen fritidsklubb i Vestre Aker. PTAB er for alle i Oslo. Samtidig får man en usedvanlig opplevelse og masse lærdom, sier Julie.

Spennende møter

PTAB har base i Rådhusgata 19, midt i Oslo Sentrum. Lokalet kalles for Anatomigården, og er et av Oslos eldste bygg.

Marit forteller at hvert møte er forskjellig. Noen holdes i Rådhusgata 19, og andre holdes i kunstinstitusjoner. Medlemmene tar opp styresaker og får besøk av kunstnere. Møtene inkluderer lunsj, og vanligvis er kunstnerne med på måltidene.

Julie opplever programmet som givende. Hun mener at hvert møte er unikt.

Jeg har truffet Syowia Kyambi, en kunstner fra Kenya. Hun hadde flere interessante teorier å fortelle oss om. En dag kom film- og billedkunsteren Hamid Waheed på besøk. Han viste oss filmer, fortalte oss om erfaringer, og ga oss nyttige tips, sier Julie.

PTAB møtte den kenyanske kunstneren Syowia Kyambi i forbindelse med hennes gjestekunstner-opphold i Oslo.

Internasjonale kunstnere

PRAKSIS arrangerer også møter med internasjonale kunstnere, ideen er å gi medlemmer innsikt i ulike kunstformer.

Marit nevner at flere av ungdommene oppdager nye former for kunst ved slike anledninger.

Hun forteller at årets medlemmer har lært om foto, performance, dans, scenekunst, videokunst, installasjonskunst og tegning.

Fikk opp øynene for kunst

Styremedlem Idil Hassan Mahamed (17 år) er fra Stovner. Hun går på 1. VGS. studiespesialisering, og liker å skrive poesi.

Idil hadde planer om å studere psykologi eller politikk. Siden hun ble styremedlem i PTAB har Idil funnet ut at hun vil bli klesdesigner.

– Vi var ti stykker med ulike meninger, men med felles interesser. Det gjorde samholdet spennende, sier Idil Hassan Mahamed (17).

Jeg føler meg inspirert, og mer åpen for å lære nye ting. PTAB har åpnet en dør for meg som jeg aldri ville ha åpnet selv. Jeg har lært å tolke bilder, poesi og dans. Et maleri kan ha flere historier, og dans er faktisk en måte å uttrykke følelser på, sier hun.

Idil gleder seg hver gang til de møtes. Spesielt til Helsinki-turen. Vi skulle dra til Helsinki, men på grunn av koronautbruddet må vi vente til høsten, sier hun.

PTAB samarbeider med Index (ITAB), som holder til i Stockholm. Ungdommene i PTAB og ITAB utveksler kunnskap om kunstnæringen i Oslo og Stockholm. Ved slutten av programmet reiser gruppene til Helsinki for å diskutere publikumsutviklingen med finsk ungdom. Reisen er gratis, og støttes av Nordic Culture Point.

Inspirerer venner og familie

Idil ønsker at andre skal få oppleve det samme. Hun synes det er viktig at folk forstår at kunst er mer enn foto og malerier. Idil sin entusiasme har allerede smittet over på venner og familie. Flere i hennes omgangskrets har søkt om plass som styremedlem i PTAB.

Jeg føler meg hørt og trygg. Vi får dele våre meninger, og ingenting er galt eller rett. Det morsomste minne er fra en workshop, hvor vi danset. Det føltes så motiverende, fordi alle gjorde sitt beste. Alt jeg har lært i PTAB, vil jeg ta med meg videre, sier hun.

Slik søker du

Gå til hjemmesiden til PTAB her.

Legg igjen navn og e-post. Fristen er 2. juni.

Etter denne datoen får alle tilsendt et digitalt spørreskjema. Hvis du kommer videre innkalles du til et intervju.

I fjor fikk PTAB 68 søknader, 14 deltagere kom videre til intervju og 10 deltagere ble utvalgt.

Jeg er spent på hvor mange som søker i år. Jeg håper at mange ungdommer i Oslo får høre om denne muligheten, og har lyst til å søke, sier Marit.

I samarbeid med Fotogalleriet møtte PTAB kunstneren Maria Pasenau for å diskutere fotokunst og formidling.

Powered by Labrador CMS