Annonsørinnhold

Foto: Ani Kolleshi
Foto: Ani Kolleshi

Billigere tannbehandling i utlandet

Lavere kostnadsnivå gjør at stadige flere drar til utlandet for å gjennomgå medisinske og kosmetiske inngrep. Tannpleie er et av de.

Publisert Sist oppdatert

Dental Norge er en tannklinikk som har lokaler i Kristiansand og Serbia. Hvis kunden ønsker å gjøre behandlingen i utlandet, hjelper klinikken til med booking av reise og hotell, og stiller opp med tolk før og under behandlingen dersom det ønskes.

Daglig leder av Dental Norge, Igor Salai, forteller at det er mange som tilbyr tannbehandling i utlandet. Han mener at det er viktig at pasienten gjør grundig research på hvem de reiser til, og hvilken behandling de ønsker å gjennomføre.

— Pasienten må vurdere fordeler og ulemper ut fra den behandlingen de ønsker å gjennomføre, og ved et større inngrep er det viktig å se på klinikkens renomme, helsepersonellets erfaring, oppfølging fra klinikken, og muligheten for klinikkens etterkontroller, sier Salai.

Behandling av samme kvalitet

Når man reiser til utlandet kan det oppstå usikkerhet og skepsis. Men det er ingen kompetanseforskjell mellom leger.

— Tannlegene våre har sin utdanning fra Ungarn, og Serbia, og en av kirurgene vi samarbeider med er foreleser ved et universitet mange norske tannleger får sin utdannelse. Universitetene i Ungarn og Beograd er kjent for å tilby et godt tannlegestudium, sier Salai.

Foto: Daniel Frank
Foto: Daniel Frank

Det som holder de fleste igjen for å ta tannbehandling i utlandet er språkbarrierer, mangel på nærhet til klinikken, mulighet for etterkontroller, og det berømte «hva-hvis-noe-skjer?».

— Ved å ha vår egen tannklinikk i utlandet, norsk personell til stede under hele oppholdet, samt egen tannklinikk i Norge, blir barrièrene mye mindre, sier Salai.

To norske ansatte

Dental Norge har formidlet tannpleie til klinikken deres i syv år, og de både eier og driver den selv.

— Dette medfører at vi har full kontroll over helsepersonell, og at arbeidet kvalitetssikres i alle ledd. Vi har to norske ansatte ved klinikken til enhver tid, de gir kundene oppfølging under hele oppholdet. Disse rammene gjør det lettere for mange å gjennomføre en eventuell behandling.

Salai sier at talentet til tannleger ikke har noe med hvor de kommer i fra, eller hvor de har tatt sin utdannelse.

— Det finnes dyktige tannleger og mindre dyktige tannleger overalt, noe som gjelder både i utlandet og i Norge. Å utføre en tannbehandling har dermed ikke en større faglig risiko forbundet ved seg enn ved tilsvarende behandling i Norge. Den beste garantien pasienten kan ha er tannlegens eller kirurgens kompetanse. Tannlegene våre i Serbia har egne pasientskadeforsikringer, i likhet med tannlegene våre i Norge, sier han.

Et rimeligere tilbud

Prisnivået ved tannklinikken i Serbia er cirka 70 prosent lavere enn for tilsvarende behandling i Norge, forklarer Salai.

— Dersom man inkluderer reise og opphold, så blir totalkostnaden under halvparten av hva behandlingen alene ville kostet i Norge.  Han viser også til kortere køer.

— Vi har opplevd en rekke ganger at pasienter med behov for implantatbehandling har fått time for utredning raskere hos oss enn hos en spesialist i sitt nærområde. I tillegg har konsultasjonen i Norge kostet cirka det samme som konsultasjonen hos vår tannlege og kirurg, sammen med flyreise og to netter på hotell.