Annonsørinnhold

Jogging er den mest effektive treningsformen, ifølge tidligere løypeekspert for Adidas, Hanne Lyngstad. Foto: Stage 7 Photography på Unsplash

Guide: Jogging steg for steg

Har ikke støttemedlemskapet ditt gitt utslag på kondisen? Den beste treningen finnes rett utenfor døren din.

Publisert

I en travel hverdag kan trening fort ende opp som siste prioritet. Etter en lang dag på jobb kan det være vanskelig å oppdrive verken energi eller motivasjon til å tilbringe timevis på treningssenteret. Da er det godt å ha et alternativ rett utenfor døren, som er helt gratis. Alt du trenger å gjøre er å ta på joggeskoene.

— Løping er den mest tidseffektive treningsformen. Løper du i tretti minutter, har du trent hver eneste av de minuttene, sier Hanne Lyngstad, tidligere løypeekspert for Adidas. Hun har tidligere vært i norgestoppen i friidrett, og har vunnet til sammen elleve medaljer i langdistanse løping.

Jogging kan gjøres stort sett over alt. Foto: Stage 7 Photography på Unsplash

Bruker hele kroppen

— Det beste med å løpe er at vi bruker hele kroppen. Fra tærne til fingerspissene. Kondisjonstrening er også noe av det viktigste vi gjør for hjertet. Det gjør at vi holder oss friske og får en bedre hverdag, forteller Lyngstad.

Lyngstad avfeier myten om at jogging er kjedelig. — Alt handler om variasjon. For å få mest ut av joggingen, og samtidig ha glede av den, er det lurt å veksle mellom lengre og kortere turer, terreng og tempo.

Varier gjerne joggeforholdene hvis du synes den vante rutinen begynner å bli kjedelig. I Norge burde være ganske greit å få til. Foto: Isaac Wendland på Unsplash

Ikke overdriv i starten

Er du en av dem som tenker at jogging bare er for de med god kondis? — Ikke fortvil. Det er nemlig ikke farlig å gå litt, sier hun.

Det er helt i orden å veksle mellom å gå og jogge, bare man ikke går mest. Jogge i fem minutter, og gå i fem minutter kan være en god løsning for nybegynnere.  Den vanligste nybegynnerfeilen når man skal gå i gang er å starte for hardt. Mange tenker at man skal peise på, og løpe alt man makter for å få mest uttelling på løpeturen. Det stemmer ikke, og det er her mange mister motivasjonen. For å få gode løpevaner, må det være lystbetont.

— Hvis løpeturen blir forbundet med noe du gruer deg til, er det lett å finne unnskyldninger for å slutte. Kvitt deg med tvangstanker, og sett deg mindre mål, mener Lyngstad.

Intervall er best

Skal du ha bedre kondisjon må du uansett få opp tempo, og da er intervalltrening den aller beste løsningen.

Her er det bare å ta frem kreativiteten.

Lyngstads favoritt er å løpe mellom lyktestopler. — Spurt til første lyktestolpe, og gå rolig til neste. Dette blir ekstra morsomt hvis det er flere som trener sammen, for da blir det konkurranse, og alle gir automatisk mer, sier hun.

Intervalltrening er den aller mest effektive formen for løping, ifølge Hanne Lyngstad. Foto: Clique Images på Unsplash

Ikke farlig med asfalt

Det råder en urban myte om at det er farlig å løpe på asfalt, og at det øker sjansen for å få skader. Lyngstad forteller at dette ikke stemmer, og mener at alle kan trenes opp til å tåle det harde underlaget.

— Det er akkurat som med styrketrening. Du legger ikke hundre kilo på første gang du skal trene knebøy. Begynn rolig, og kjenn etter hva kroppen tåler. Så er det bare å øke gradvis, råder hun. Selv liker Lyngstad å løpe på asfalt best, fordi det går fortere enn på terreng.

Viktig med gode løpesko

Uansett om du løper på asfalt eller terreng, er det viktig med gode løpesko. Slitte joggesko har ikke den samme dempingen som nye, og kan føre til at du pådrar deg skader. I følge Lyngstad kan det være en viktig motivasjonsfaktor å føle seg fin når man trener, og bare et par nye joggesko kan være nok.

Foto: Joseph Barrientos

Hun er likevel overbevist om at den beste måten å komme seg ut på, er ved å ha en avtale med noen. Å ta en løpetur med en venn, nabo, eller kollega er hyggelig, og man får unnagjort både skravling og trening på en gang.

Powered by Labrador CMS