Annonsørinnhold

Drømmekjøkkenet. Foto: Becca Tapert
Drømmekjøkkenet. Foto: Becca Tapert

Det norske folks drømmekjøkken

Studenter og lærere på Treider Fagskoler, Interiør og Retail Design gjorde i februar 2016 en studie i norske folks ønsker på kjøkkenet. Vi ville vite hvordan ståa egentlig er. Hvordan ønsker det norske folk egentlig å ha det på kjøkkenet?

Publisert Sist oppdatert

Kjøkkenet skal være familiens samlingspunkt, og skal på samme tid være funksjonelt for de som skal lage maten der. Kanskje kan det til og med gjøre hverdagen enklere og bedre for en hel familie?

Studien ble utført på to forskjellige måter. Den ene var at studentene var på IKEA og spurte tilfeldige forbipasserende i kjøkkenavdelingen. Den andre var bruk av sosiale medier. Vi fikk inn over 1100 svar på hvert spørsmål.

Foto: Soroush Karimi
Foto: Soroush Karimi

Dette er resultatene

Hva er det viktigste ved valg av kjøkkenmøbler?

Her fikk vi svar fra 1230 respondenter. 631 svarte at funksjon var viktigst, deretter kom design med 268 svar, komfort med 142 svar, pris ikke den viktigste faktoren med 111 svar, ikke så opptatt av farge ga 41 svar, og miljø hadde dårligst utslag på 37.

  • Funksjon 51%
  • Design 22%
  • Komfort 12%
  • Pris 9%
  • Miljø 3%
  • Farger 3%

Hvilken farge på kjøkkenveggene?

På spørsmål om hvilke farger som ble foretrukket på kjøkkenet, svarte til sammen 1138 personer. 410 av de spurte svarte hvit, grå derimot kom rett bak med 408 svar, etterfulgt av beige som 112 svarte, pastell ble foretrukket av 98, mens 48 ønsket sterke farger på kjøkkenet, og 62 svarte «annet».

Foto: Nathan Dumlao
Foto: Nathan Dumlao

Hvit 36%
Grå 36%
Beige 10%
Pastell 9%
Sterke farger 4%
Annet 5%

Nå er fargene på vei, det har de egentlig vært en god stund ifølge trendanalytikere og interiørblader. Det ser allikevel ut som om vi trenger litt mer tid på oss for å få fargene inn på kjøkkenet.

Det kan vi endre med fargeinnslag på nytt tilbehør som kan føre til en stor visuell forandring. Ved å male overflaten på kjøkkenbordet, vil vi også enkelt få en spennende forandring som raskt kan endres til neste år.

Åpen eller lukket kjøkkenløsning?

Vi spurte også hvilken kjøkkenløsning folk foretrakk. Her fikk vi 1102 svar, hvor 763 foretrakk en åpen kjøkkenløsning og 339 en lukket kjøkkenløsning.

69% åpen kjøkkenløsning
31% lukket kjøkkenløsning.

Dette er interessant fordi mange nye leiligheter blir laget med åpen kjøkkenløsning, og da har vi ikke et valg. Da må kjøkkenet være i forbindelse med stuen. Åpen kjøkkenløsning kan føre til større sosialt samvær i forbindelse med matlagingen. Det krever at vi til enhver tid holder det ryddig og i orden på kjøkkenet, fordi det har direkte tilknytning til stuen.

Skuffer eller skap under kjøkkenbenken?

557 av 1096 respondenter ønsket skuffer under kjøkkenbenken. Bare 13 ønsket kun skap, mens 526 ønsket en kombinasjon av skuffer og skap under kjøkkenbenken.

51% skuffer under kjøkkenbenken
48% en kombinasjon mellom skap og skuffer under kjøkkenbenken
1% bare skap under kjøkkenbenken

Det har kommet flere løsninger med skuffer under kjøkkenbenken, og det har vist seg at det er enklere å holde orden og oversikt med skuffeløsningen enn med skapløsningen.

Hva foretrekker du over kjøkkenbenken?

Over kjøkkenbenken ønsker de aller fleste, det vil si 868 av 1111 respondenter, skap. Kun 112 ønsket åpne hyller, som så mange interiørblader inspirerer med. Faktisk ønsker flere, 131, å ikke ha noe over kjøkkenbenken.

Skap 78%
Ingenting 12%
Åpne hyller 10%

Mange av de fantastiske og inspirerende kjøkkenløsningene som blir vist har åpne hyller, eller ingenting. Men her ser det ut som det norske folk tenker praktisk og ønsker seg skap for oppbevaring.

De fleste vil ha skap over kjøkkenbenken, ikke ikke de åpne hyllene som mange interiørblader frister med. Foto: Jason Briscoe
De fleste vil ha skap over kjøkkenbenken, ikke ikke de åpne hyllene som mange interiørblader frister med. Foto: Jason Briscoe

Kan du tenke deg å få hjelp til gode løsninger i hjemmet?

Av 1100 respondenter svarte 68% ja på dette spørsmålet, mens 32% svarte nei.