Annonsørinnhold

Foto: Toa Heftiba
Foto: Toa Heftiba

Fargelære: Slik får du farger til å fungere på rommet ditt

Det finnes mange måter å gå frem på når du skal fargesette et rom. Men aller først: Lag en fargeplan.

Publisert Sist oppdatert

Finn dine egne farger (varme farger eller kalde farger) som blir utgangspunktet. Finn deretter ut hvordan du bør kombinere dine farger slik at det føles riktig, for her finnes det ingen standard.

Du skal arbeide med dine farger, de skal gi utrykk for din smak og stilart, slik at rommet eller fasaden blir ditt. I utgangspunktet er det fire måter å sette sammen en fargeplan i et rom på.

Første steg på veien er:

Kontrastfarger: En fargeplan basert på kontraster/komplementærfarger skaper et rom som gir liv og bevegelse.

Foto: JD Mason
Foto: JD Mason

Andre steg - beslektede farger:

Beslektede farger kan omfatte flere sjatteringer av samme farge eller nabofarger, farger som ligger nær hverandre på fargesirkelen. I begge tilfeller er fargene beslektet og gir et godt og harmonisk fellesskap, og er i utgangspunktet lette å sette sammen.

Tredje steg - nøytrale farger:

Her har du et trygt opplegg – beige, brune, gråbrune, grå og hvite nyanser i en naturlig fredfull innredningsplan.

Foto: Michele Bergami
Foto: Michele Bergami

Fjerde steg - fargefordeling:

Inndel rommet i tre områder når du utarbeider fargeplan og fordel fargene.

 De store flatene:

Gulv og vegger avgjør fargeskalaen. Fargene og mønstrene som brukes, vil bestemme rommets fargepersonlighet og atmosfære. Hva som blir brukt på store flater har en selvforsterkende effekt.

 De middels store flatene:

Vinduer og møbler.

Foto: Lionel Gustave
Foto: Lionel Gustave

 Fargeflekkene:

Små stoler, lamper, puter og pyntegjenstander.

Mixing og matching av farger

Før et fargeskjema gjøres helt ferdig, er det lurt å samle alle prøver på alle «ingrediensene» du skal bruke i et rom (for eksempel gulv, veggbekledning, maling, gardiner, rullegardiner, persienneprøver, snorer, duker og annen pynt).

Legg dem på et bord, helst i det rommet de skal brukes, og mys godt på dem. Ved å studere alle fargene og teksturene samlet, ser man best hvilke farger som passer godt sammen og i hvilke mengdeforhold, hva som skiller seg for kraftig ut, og hvilke mønster og teksturer som gir en mest harmonisk helhet.

Av og til har du kanskje et bilde i hodet av en farge til vegger, vinduer eller gardiner som du ikke finner i butikkene. Det beste er da å lete etter det i blader, reklamemateriell, og lignende. Så snart du kommer over fargen, tar du den med deg til fargehandelen for å få blandet maling i riktig farge.

Viktig å ha en plan

Sett sammen en fargeplan og fargefordelingsplan, så vil du alltid ha et godt grunnlag for å kunne gjennomføre dine ideer.

Skap en harmonisk helhet med din fargepalett i forskjellige proporsjoner i rommet, og husk at det er formen og farger i balanse sammen med belysning som gir den gode atmosfæren du trenger.