Annonsørinnhold

Merket for livet - foto - jack brind

Merket for livet

Man kan slippe unna mye sorg ved å gjøre om dyret til en kyborg.

Noen kvadratmillimeter ledig plass under dyrehuden og en mikrochip er alt som skal til, så har du en livslang tilknytning til familiedyret ditt.

Inngrepet gjøres hos dyrlegen og sammenlignes med å gi vaksine. For under tusenlappen kan en eventuell trist situasjon få en lykkelig slutt, og skulle det verste ha skjedd, kan man finne trøst i hvert fall i å vite hva som har hendt med husets forsvunne.

– Vi har cirka seksti tusen søk i databasen vår hvert år, forteller Gudbrand Vatn, daglig leder i Dyreidentitet, eid av Den norske veterinærforeningen og en pådriver for digital identifisering av dyr her til lands.

En halv million dyr merket

En god halvmillion norske katter og hunder tusler for tiden rundt med et digitalt ID-kort. I motsetning til mer tradisjonelle merkinger som halsbånd og tatoveringer, kan ikke dette mistes eller skrapes vekk uten videre. Blir dyret funnet, kan det leses av med egen skanner og bli gjenforent med eier.

– Vi merker også kaniner, ildere, hester og noen undulater og papegøyer. Det foreligger forslag fra Mattilsynet om å tillate reptiler, og disse vil da også være naturlig å ta med i vår løsning, forteller Vatn.

Kan bli påbudt i EU

Etter hvert vil man også kunne lese av helsedata via chipen, noe som kan bidra til en raskere og mer presis behandling hos veterinæren, og kanskje til og med redde liv.

ID-merking er allerede påkrevd i flere situasjoner, blant annet ved utenlandsturer, men det jobbes på EU-nivå med et generelt påbud, som ennå er litt frem i tid.

 

Powered by Labrador CMS