Annonsørinnhold

Cecilie Strøm ser etter den perfekte planløsningen som kan passe familiens behov og ønsker. Foto: Lene Sedolfsen
Cecilie Strøm ser etter den perfekte planløsningen som kan passe familiens behov og ønsker. Foto: Lene Sedolfsen

Bobilboom for de bortskjemte

Pengebruken på pelskladdene våre har eksplodert de siste årene. bobilbransjen gnir seg i hendene når vi ruller tur med hele familien.

Publisert Sist oppdatert

– Som forhandlere merker vi en stor pågang og en betydelig økning av bobilinteresserte. Dette gjelder kunder i alle aldersgrupper med ulike behov. Folk ønsker seg en praktisk ferieform, noe som gir mer frihet også til å feriere sammen med sine kjæledyr, forteller René Hahein, forhandler hos bobilsjappa Icaravan.

Bestemmer man seg for å investere i en bobil, er tap av verdi faktisk mindre enn på vanlig bil, kan Håhein fortelle.

Som forhandler selger de både nye og brukte bobiler i prisklasse alt etter pengebok og behov, fra et par hundre tusen og opp til millionklassen. De driver utleie av bobiler, som også er tilgjengelig for folk med kjæledyr.

Mange veier til rom

Det er mange måter å reise på med dyrene våre. Vi reiser mer i dag enn kanskje noen sinne tidligere, og vi reiser mellom reisegrenser hele året. Hele familien, også de firbente.

– Roadtrip til Danmark og rundt i Europa, i bobil, er blitt hipt, forteller han.

Velger du bobilferie kan du starte, stoppe, spise og sove når du vil. Det finnes flere alternativer til parkering, og på de fleste campingplasser er det greit å ha med seg hund og andre mindre kjæledyr.

Regelverket

Når det gjelder reise med familiedyr som hund, katt og ilder, er det viktig at dyreeier gjør seg kjent med regelverk for innførsel av dyr. Dyreeier er også pliktig til å sette seg inn i regelverk. Kjæledyret må ha gyldig EU-pass, vaksineringskort og ID-chip, samt vaksine mot rabies. I tillegg må kjæledyret få ormekur før og etter tilbakeførsel til Norge. Det er også smart å sjekke ut egne regler for de ulike transportformene og ta andre praktiske forholdsregler for lufting, mat og sosialisering, slik at reisen kan bli vellykket for alle parter.

Cecilie Strøm og Frøya sjekker ut en bobil for utleie, hvor man også kam ha med hund og mindre kjæledyr. Foto: Lene Sedolfsen
Cecilie Strøm og Frøya sjekker ut en bobil for utleie, hvor man også kam ha med hund og mindre kjæledyr. Foto: Lene Sedolfsen

Midt i blinken

Tilbake til bobilsjappa. Cecilie Strøm har kjørt de tyve minuttene fra Tromsø for å stikke innom Icavaran og vurdere midt-i-blinken-faktoren for henne og familien. Hun har tidligere kjørt personbil fra Nord-Norge til Skottland, og ønsker gjerne å ta med seg hunden Frøya og katten Figaro neste gang hun skal på langtur og besøke familie og venner.

– Jeg elsker å kjøre, og gjerne langt. Men som eier av hund og katt er det viktig å tenke på dem også. De har vært med meg overalt, men på de lengre turene har det ikke gått. Så en bobil er attraktivt.

Problemfri campingtur

Thor Waldemar Wilhelmsen er en av de som sverger til ferie i campingbil, sammen med bestevennen og hunden Twiggy. For øyeblikket parkert i Portugal. Sammen har de reist flere turer med bobil, og vært i mange land; Sverige, Danmark, Tyskland.

Pengebruken på pelskladdene våre har eksplodert de siste årene, og bobilbransjen gnir seg i hendene når vi ruller tur med hele familien. Belgia, Nederland, Frankrike, Spania, og ja, nå Portugal. Det har vært problemfritt, sier han. De opplever seg velkommen på de fleste campingplasser.

– På campingtur gjelder de vanlige rutinene og normalt hverdagsliv. Det eneste ekstra er all oppmerksomheten den forkjælte og bortskjemte opplever på grunn av skjønnheten sin. En snehvit og lyseblå Siberian husky er nok et sjeldent syn, etter alt å dømme! ler Wilhelmsen.

Bobiler med planløsning etter behov. Foto: Lene Sedolfsen
Bobiler med planløsning etter behov. Foto: Lene Sedolfsen

Fraværende og foretrukket

Med en rullende hytte kan du i stor grad styre dit hvor været er på din side.

– Hadde det ikke vært for at sommermånedene ble for varme for henne her nede, tror jeg jaggu at jeg ikke hadde giddet å dra hjem der nordpå! Mye kan tyde på at matfar og Twiggy, etter lang erfaring med bobilturisme, har inngått et kompromiss. Førstnevnte tåler ikke kulde på grunn av helsetilstander, mens Twiggy derimot er kledd for en arktisk polarnatt.

– Jeg trodde kanskje at jeg ville bli den som led av hjemmelengsel mest, men vi var hjemme i sommer, og jeg bare ville tilbake til bobilen her nede. Så bra synes jeg campinglivet sammen med Twiggy er! Vi får bare anta at Twiggy er like fornøyd.