Annonsørinnhold

Fint vær og mye folk på Gaustatoppen. Foto: Jon Eeg / NTB scanpix
Fint vær og mye folk på Gaustatoppen. Foto: Jon Eeg / NTB scanpix

Giganten på Rjukan: Gaustatoppen

Vi i redaksjonen til sommerbilaget anbefaler Gaustatoppen på det varmeste. Bedre utsikt og naturopplevelser skal du lette lenge etter for å finne.

Publisert Sist oppdatert

Gaustatoppen er en ensom gigant i Telemark. Den ruver 1.883 meter over havet, og har, siden den står så fritt, kanskje Norges beste utsikt. På dager med klar sikt, sies det at man har en utsikt på 60.000 kvadratkilometer. Til sammenligning er Danmark 43.000 kvadratkilometer.

Et gammelt gjetord fra Rjukan sier også at man kan se toppen fra 113 av Norges kommuner hvis man kommer seg opp på en nærliggende topp. Det er mange stier å gå for å komme seg til topps, med ulik vanskelighetsgrad.

Gaustabanen går inne i fjellet

Men hvis du er av de mindre aktive, kan du også ta Gaustabanen, som går til topps, inne i fjellet. Banen ble opprinnelig laget i et samarbeid med NATO for å frakte radioutstyr til toppen. Den var tiltenkt å være en turistattraksjon, men denne planen ble skrinlagt under den kalde krigen.

Men i 2006 ble banen åpnet for turisme på utvalgte dager, og i 2010 åpnet banen for allmenn turisme. Banen fører deg opp en 1040 m lang skråsjakt helt opp til radiotårnet.

Siden Gaustatoppen er unik med sin historie og utsikt, er det ofte trangt om plassene i både taubanen og den mest populære turløypa.

Flere veier til toppen

Redaksjonen har derfor valgt å vise frem noen av de alternative rutene som peker mot den berømte toppen. Tar man bussen til Svineroi, har man en litt tøffere, men desto mer interessant og spennende tur opp.

Her kan man også få med seg en guide (gratis) fra Norsk Villreinsenter. Turen er fire kilometer lang og tar rundt tre timer hver vei. Den desidert tøffeste ruten, fra Selstali Seter er på åtte kilometer og tar 4,5 time. Her er det til dels meget bratt og ruten er utsatt for vær og vind. Det er anbefalt at du har gått en del i skog og mark før du prøver deg.

Vi i redaksjonen anbefaler Gaustatoppen på det varmeste. Bedre utsikt og naturopplevelser skal du lette lenge etter for å finne. Tar du turen til den berømte toppen, vil vi også anbefale deg å dra innom industriarven på Rjukan og Notodden, som står på UNESCOs verdensarvliste. Starten på den industrielle revolusjonen i Norge.