Annonsørinnhold

Mangosalsa. Foto: Tore Andvig
Mangosalsa. Foto: Tore Andvig

Grillingen er over alt. Men det er tilbehøret som gjør deg til grillkonge – eller grilldronning

Hamburger, rubber, marinader, barbecuesauser, biffer, flintsteik og nakkekoteletter i marinade. Grilling er overalt, og du er kanskje lei allerede før sesongen har tatt av, i så fall er du ikke alene.

Publisert Sist oppdatert

Men det er likevel noe som sjelden får noe særlig fokus, detaljene som avgjør om grillmaten blir noe mer spennende enn en tørr kotelett eller en glorifisert Seven pølse.  Det er nemlig med tilbehøret de fleste ender med Denja potetsalat eller en plastpakket ferdigsalat fra Rema.

Vi gir deg et par enkle oppskrifter som gjør at du alltid vil være grillfestens reddende engel. Tilbehøret er kronen som gjør deg til grillkonge, og det er derfor rart det er så lite fokus på det. For det er ikke noe tristere enn gode råvarer, akkompagnert med verdens tristeste masseproduserte hel- og halvfabrikata, like fantasiløse som de er vanlige.

Spansk inspirert potetsalat med chorizo Dette tilbehøret passer til alt enhver kjøttfest fra grillen kan by på. I tillegg til at den går til alle mulige elementer fra kjøttfesten, passer den også bra til litt kraftig fisk som kveite, tunfisk og laks.

Det som gjør denne potet salaten til det perfekte grilltilbehøret er ikke bare bredden med grillmat du kan servere den til og tilpasse den deretter, men den er lett å lage og du er ferdig på en halvtime.

Hvordan? Jo, her har du oppskriften:

Dette trenger du:

 • 1kg nypoteter eller amadinepoteter
 • 150gr – 200 gr med rå chorizo
 • 2 stenger stangselleri
 • 1 liten bunt med vårløk
 • 1-2 fedd hvitløk
 • 1 rød chili

1 liten boks med pimientos del piquilloer tilsvarende pimientos Timian (fersk) Salt og Pepper 1 god slump olivenolje Juicen av 1-2 nypressete sitroner

Chorizo og potet. Foto: Tore Andvig
Chorizo og potet. Foto: Tore Andvig

Fremgangsmåte:

Sett på potetvannet, kutt opp chorizoen i passende terninger og legg den til side så du kan fortsette smelle den opp i en varm panne når du er ferdig med å vaske poteter og kutte grønnsaker. Når vannet koker, er det på tide at poteten finner veien ned i gryta.

Du må ikke glemme at når potetene er trygt på plass i det kokende vannet er tiden inne for å watte opp en plate på rundt ¾ av kapasiteten, dekke den med en panne som du skjenker en liten klatt med smør.

Mens du venter på at panna blir varm og smøret brunt, prøver du å preppe resten av ingrediensene (plukke timianblader, kutte grønnsakene du ikke hadde rukket å kutte, og selvfølgelig skvise juicen ut av et par sitroner). Ha stangselleri, piquillo og vårløk i en skål, ha chili, hvitløk, timian i en annen.

Stek chorizoen til den blir sprø og legg i bollen med chili osv. Spar på chorizofettet. Hell av vannet når potetene er ferdig kokte. Del opp så fort som mulig og ha over skålen med olje, chorizo, noe av sitronjuicen og litt chorizofett så fort som overhodet mulig: Hvis de varme potene varmer opp ingrediensene vil varmen øke intensiteten til smakene og potetene vil ta til seg mer smak.

Når potetsalaten ar kjølnet ned til rundt romtemperatur så har du i resten av ingrediensene og smaker til med sitron, olje, salt og pepper. Når det er gjort er det bare å ta med seg potetsalaten til nærmeste park, ut i hagen eller på stranda og grille det som grilles må.

MANGOSALSA

Mangosalsa med mynte og koriander Mangosalsaen passer til absolutt alt av fisk og skalldyr og går til og med bra til foie gras, hvis du virkelig skal skeie ut på grillen din i sommer. Retten er frisk med mye syre som er velbalansert med sødme og kraftige friske urter og får en sommerlig lett friskhet som hører hjemme når det er varmt ute og god kald drikke i glassene.  Mangosalsaen er på mange måter en videreutvikling av agurksalaten fra greit og kjedelig tilbehør til noe elegant og eksotisk som smaker godt og leker med smaksløkene selv når den står på egne ben. Den eneste faren er at hvis du serverer denne mangosalsaen risikerer du alltid at tilbehøret går fra å være prikken over i’en eller rosinen i pølsa til å bli midtpunktet på tallerkenen og høydepunktet på grillfesten.

Oppskrift:

 • 1-2 mangoer (helst pakistanske)
 • 1-2 skrellede og kjernefrie agurker
 • 1/2 -1 chili
 • 1 fedd hvitløk mynte (fersk)
 • koriander (fersk)
 • Nypresset juice av 1-2 lime Evt. litt sukker (hvis ikke mangoen er søt nok)
 • ½ finhakket liten rødløk

Slik mekker du mangosalsa:

Start med å dele mangoen i to, ta ut steinen og ha innmaten (fruktkjøttet) i en bolle. Skrell agurken (ostehøvel er et meget egnet instrument), del den i fire på langs, fjern kjernen med en skje og skjæres i små terninger, ha agurken i samme bolle som mangoen (1 mango og 1 agurk holder til 4 personer).

Ha i litt hvitløk, ett til to fedd som du finhakker, det samme gjør du med en halv rødløk. Finhakk urtene og et par vårløk. Skvis i saften av en halv lime, bruk en stavmikser til du sitter igjen med en litt chunky salsa i bollen, prøv deg frem med salt, pepper, litt sukker og litt mer limejuice til du er fornøyd med smaken.

Trekk over bollen med plast, putt i kjøleskap, men ta ut en stund før servering. Salsaen holder seg frisk og god i et par dager. Da er det bare å sette i gang. Alt du trenger er å investere en halvtime på kjøkkenet og du vil kunne bringe noe langt mer populært til grillfesten en solbrent nese du vil bringe mer enn en solbrent nese.

Etter denne lille runden med enkel kokkelering bringer du med de tilbehør som sannsynligvis vil gjøre deg til vennekretsens mest populære deltager denne grillsesongen.