Bydel St. Hanshaugen informerer

Januar 2022 leverer på isfronten, som her på Sophus Bugges plass (Bayern) på Fagerborg. I andre halvdel av uke 3 har banen grei stand.

Her kan du gå på skøyter og låne gratis vinterutstyr i Bydel St. Hanshaugen

Nå som kulda virkelig har satt seg kan man velge mellom flere ulike skøytebaner i Bydel St. Hanshaugen. Les hvor du finner dem, hvor du kan låne gratis utstyr, og flere gode skøytetips!

Publisert

Bydel St. Hanshaugen ønsker å lage aktive uteområder og tilrettelegge for aktivitet og gode møteplasser i nærmiljøet. Når det er stabilt med kuldegrader sprøyter bydelen lag på lag fra 1.desember til 1.mars.

Stormen Gyda og varmerekord for januar har bydd på visse utfordringer i det siste. Det var en del småkvist, rusk og rask på banene etter stormen. Noe smeltevann blandet med snø og is har frosset på partier av banene. Og mye mildt vær i det siste gjør det vanskelig å vanne, spesielt utover dagen.

Likevel viser det seg at banene har klart seg overraskende bra. Bydelens entreprenør Braathen Landskapsentreprenør AS har i tillegg skrapet og prøvd å utbedre det de kan. De jobber kontinuerlig med banene og ved litt kaldere vær blir det enda bedre.

Disse banene kan du skøyte på nå

  • Sophus Bugges plass (Bayern), Pilestredet 105. Belysning.
    Status i andre halvdel av uke 3: Grei stand. Noen steder samlet smeltevann seg etter varmerekorden i første halvdel av januar og blandet seg med snø fra brøytekant. Dette blir forsterket via tråkk. Dette er vanskelig å utligne i etterkant, men Braathen Landskapsentreprenør AS gjør forsøk og jobbet med saken i andre halvdel av uke 3.
  • Idioten - Anton Schjøtts gate 23. Noe belysning.
    Status i andre halvdel av uke 3: God stand, har fått vannet siden stormen Gyda.
  • Evald Ryghs plass - Evald Ryghs gate. Ikke belysning.
    Status i andre halvdel av uke 3: Middels stand. Stedvis ujevn. Det har blitt skrapet så mye som mulig, men man skulle gjerne hatt mere kulde for å vanne mer. Istykkelsen er god, og plant underlag gjør at den vil være rask å opparbeide til god kvalitet ved bedre kulde.
Skøytebanen på Evald Ryghs plass en tidligere vinter. I andre halvdel av uke 3 har banen middels stand.

Slik blir isen god

Når drifterne kommer er det viktig at alle raskt skøyter av banen, slik at de får skrapt og vannet. – Husk også at en nyvannet bane må få fryse til fast is igjen før den tas i bruk igjen, sier Andreas Lorentsen i Braathen Landskapsentreprenør AS.

Han understreker også at kvaliteten på isen vil variere med været og at de er avhengige av kuldegrader for å holde banene fine.

I tillegg til skøytebanen bydelen drifter, kan du kan også sjekke status på skøytebanene Oslo kommune sørger for: https://www.oslo.kommune.no/natur-kultur-og-fritid/idrettsanlegg/

Skøytebanen på Idioten onsdag 20. januar. I andre halvdel av uke 3 har banen god stand.

Har du ikke egne skøyter, eller mangler annet vinterutstyr? Da kan du leie på Skattkammeret i Ullevålsveien

Skattkammeret tilbyr gratis utlån av sport- og friluftsutstyr og gratis aktiviteter for barn og unge opp til 18 år. De over 18 år kan leie utstyr rimelig. Utstyret kan lånes i en uke av gangen, eller etter avtale.

— Vi har en visjon om at alle barn og unge skal ha mulighet til en aktiv hverdag, og ønsker å skape arenaer som er åpne og inkluderende for alle, sier prosjektleder på Skattkammeret i Ullevålsveien, Kristian Randen.

Skattkammeret er miljøvennlige og legger til rette for gjenbruk.

— Utstyret er derfor brukt og av god kvalitet, og det er mye å velge i. Leier du for eksempel skøyter her er de nyslipt, forteller Randen.

— Har dere stor pågang om dagen?

— JA, nå vil folk UT sier Randen, det er stor pågang for å leie av alt vinterutstyr. Og husk munnbind. — Vi er strenge på smittevern og på å holde avstand.

På Bayern skøyter man i flotte og koselige omgivelser på Fagerborg.

Slik låner/leier du, eller: Skattkammeret på 1,2,3

  1. Stikk innom Skattkammeret i Ullevålsveien 39. Husk legitimasjon. Åpningstider og mer informasjon finner du på Facebook, https://www.facebook.com/skattkammeret
  2. Flinke folk hjelper deg med å finne riktig utstyr til både sommer- og vinteraktiviteter. Blant annet til snowboard, alpint, langrenn, skøyter, aking – ulike sommerleker, og telt, fiskestenger m.m.
  3. Ta med deg utstyret UT. Bruk, nyt og lever tilbake til avtalt tid, slik at flere får glede av utstyret.

Skattkammeret drives av Kirkens Bymisjon, og samarbeider med Bydel St. Hanshaugen.PPPP

Lurer du på noe? Kontakt kristian.randen@bymisjon.no. Tlf. 470 55 525

Noen skøytetips

  • Øvelse gjør mester. For å få god ferdighet må man rett og slett gå en del på skøyter. Start pent og lek frem trygghet og isglede. Da tar det ikke så lang tid å finne balansen.
  • Bøy i knærne, da senkes tyngdepunktet og det blir lettere å holde balansen. Da får du også større kraft i fraskyvet. Husk god tyngdeoverføring, og å gli godt på en skøyte av gangen.
  • I utgangsposisjon og i nytt isett skal skøyta være under kroppen. Skyv fra med hele skøytejernet på innerskjær.
  • Ting å øve på: Stå stille med begge beina i isen. Start, stopp. Frem- og bakover på ett og to bein. Beveg deg sideveis, på innerskjær, ytterskjær eller på rett skjær. Bruk armene. Se frem.
  • Lek og lær! Mange kjente barneleker passer på isen, og gir morsom læring for store og små.
  • Barn skal vokse ut av skøytene sine, ikke inn i dem. Slip skøytene riktig før bruk.
  • Lær å gå på skøyter med hockeyjern for god generell teknikk
  • Å skyve bruskasser er fint for de minste. Da vinkles føttene naturlig ut i skyvet slik de skal.
  • Sørg for å slipe skøytene skarpe ofte nok, helst etter hver tredje gang på is. Tørk av skøytestålet etter bruk og lagre dem uten kalosjer.
  • Husk hjelm!

(Kilde: Idrettspedagog og kommunikasjonsrådgiver Christine Thune)

Powered by Labrador CMS