Bydel St. Hanshaugen informerer

Januar 2021 leverer på isfronten, og skøytene er ute på Sophus Bugges plass (Bayern) på Fagerborg.
Januar 2021 leverer på isfronten, og skøytene er ute på Sophus Bugges plass (Bayern) på Fagerborg.

Her kan du stå på skøyter i Bydel St. Hanshaugen

Nå som kulda virkelig har satt seg kan man velge mellom flere ulike skøytebaner i Bydel St. Hanshaugen. Les hvor du finner dem, hvor du kan låne gratis utstyr, og flere gode skøytetips!

Publisert

Bydel St. Hanshaugen ønsker å lage aktive uteområder og tilrettelegge for aktivitet, lek og gode møteplasser. Skøytebaner i nærmiljøet gir mulighet for god utfoldelse og er ekstra kjærkomment nå som det ellers er få tilbud.

HUSK: Hold minst en, helst 2/ to meters avstand under aktivitet ute.

Når det er stabilt med kuldegrader sprøyter bydelen lag på lag fra 1.desember til 1.mars.

Disse banene kan du skøyte på nå

 • Sophus Bugges plass (Bayern), Pilestredet 105. Belysning. Status 12.1. Trenger mer tykkelse og avretting. Kan fint brukes.
 • Idioten - Anton Schjøtts gate 23. Noe belysning. Status 12.1. Ujevnt utgangspunkt. Krever mer arbeid for fin flate. Kan brukes med forsiktighet. Kan være åpne partier.
 • Evald Ryghs plass - Evald Ryghs gate. Ikke belysning. - Å lage is på en asfaltbane er en takknemlig oppgave, da et flatt og stabilt underlag ikke krever så tykk is for å kunne ta banen i bruk, sier Andreas Lorentsen fra Braathen Landskapsentreprenør AS som drifter banene for bydelen. Han slår fast at banen er godt brukbar, men at de likevel kommer til å fortsette å bygge tykkelse og jevn flate. (12.1.)

Slik blir isen god

Når drifterne kommer er det viktig at alle raskt skøyter av banen, slik at de får skrapt og vannet. – Husk også at en nyvannet bane må få fryse til fast is igjen før den tas i bruk igjen, sier Lorentsen.

I tillegg til skøytebanen bydelen drifter, kan du kan også sjekke status på skøytebanene Oslo kommune sørger for: https://www.oslo.kommune.no/natur-kultur-og-fritid/idrettsanlegg/

Har du ikke egne skøyter, men lyst til å teste isen? Da kan du leie utstyr på Skattkammeret i Ullevålsveien.

På Bayern skøyter man i flotte og koselige omgivelser på Fagerborg.
På Bayern skøyter man i flotte og koselige omgivelser på Fagerborg.

Lån gratis vintersportsutstyr

Skattkammeret tilbyr gratis utlån av sport- og friluftsutstyr og gratis aktiviteter for barn og unge opp til 18 år. De over 18 år kan leie utstyr rimelig. Utstyret kan lånes i en uke av gangen, eller etter avtale.

— Vi har en visjon om at alle barn og unge skal ha mulighet til en aktiv hverdag, og ønsker å skape arenaer som er åpne og inkluderende for alle, sier prosjektleder på Skattkammeret i Ullevålsveien, Kristian Randen.

Skattkammeret er miljøvennlige og legger til rette for gjenbruk.

— Utstyret er derfor brukt og av god kvalitet, og det er mye å velge i. Leier du for eksempel skøyter her er de nyslipt, forteller Randen.

— Har dere stor pågang om dagen?

— JA, nå vil folk UT sier Randen, det er stor pågang for å leie av alt vinterutstyr. Og husk munnbind. — Vi er strenge på smittevern og på å holde avstand.

Slik låner/leier du, eller: Skattkammeret på 1,2,3

 1. Stikk innom Skattkammeret i Ullevålsveien 39. Husk legitimasjon. Åpningstider og mer informasjon finner du på Facebook, https://www.facebook.com/skattkammeret
 2. Flinke folk hjelper deg med å finne riktig utstyr til både sommer- og vinteraktiviteter. Blant annet til snowboard, alpint, langrenn, skøyter, aking – ulike sommerleker, og telt, fiskestenger m.m.
 3. Ta med deg utstyret UT. Bruk, nyt og lever tilbake til avtalt tid, slik at flere får glede av utstyret.

Skattkammeret drives av Kirkens Bymisjon, og samarbeider med Bydel St. Hanshaugen.

Lurer du på noe? Kontakt [email protected]. Tlf. 470 55 525

Noen skøytetips

 • Øvelse gjør mester. For å få god ferdighet må man rett og slett gå en del på skøyter. Start pent og lek frem trygghet og isglede. Da tar det ikke så lang tid å finne balansen.
 • Bøy i knærne, da senkes tyngdepunktet og det blir lettere å holde balansen. Da får du også større kraft i fraskyvet. Husk god tyngdeoverføring, og å gli godt på en skøyte av gangen.
 • I utgangsposisjon og i nytt isett skal skøyta være under kroppen. Skyv fra med hele skøytejernet på innerskjær.
 • Ting å øve på: Stå stille med begge beina i isen. Start, stopp. Frem- og bakover på ett og to bein. Beveg deg sideveis, på innerskjær, ytterskjær eller på rett skjær. Bruk armene. Se frem.
 • Lek og lær! Mange kjente barneleker passer på isen, og gir morsom læring for store og små.
 • Barn skal vokse ut av skøytene sine, ikke inn i dem. Slip skøytene riktig før bruk.
 • Lær å gå på skøyter med hockeyjern for god generell teknikk
 • Å skyve bruskasser er fint for de minste. Da vinkles føttene naturlig ut i skyvet slik de skal.
 • Sørg for å slipe skøytene skarpe ofte nok, helst etter hver tredje gang på is. Tørk av skøytestålet etter bruk og lagre dem uten kalosjer.
 • Husk hjelm!

(Kilde: Idrettspedagog og kommunikasjonsrådgiver Christine Thune)

Powered by Labrador CMS