Annonse
– Jeg ville bare gjøre mamma stolt
Lite ante Madelen Rognaldsen (26) om hva hun satte i gang.
Det begynte som en aktivitetskalender med hyggelige ting familien kunne gjøre sammen. Madelen ville finne på noe som mamma Lisbeth kunne være med på, etter at hun ble kreftsyk og ikke lenger kunne være så aktiv som de var vant til. Familien som pleide å gå på hockeykamp og tilbringe tid utendørs, måtte finne alternativer. Et av dem var tegning og maling.
Og Madelen, som aldri hadde syntes at hun var noe særlig god til å tegne, opplevde at kunsten nå fikk en ekstra dimensjon: Den ble en måte å uttrykke følelser i en vanskelig tid.
Det satte tankene i sving: For hun hadde så lyst til å overraske mamma, gjøre henne stolt. Da familien fikk den nedslående beskjeden om at Lisbeths kreft var uhelbredelig, fikk datteren en følelse av hastverk. Hva kunne hun gjøre for å glede moren, akkurat nå?
Se videointervju med Madelen her:
Svaret fant hun i bildene sine: Hun laget en utstilling på Oppsal senter. Tenkte at moren kanskje ville kjøpe et bilde, så hun fikk dekket noe av utgiftene til materialer og lokale.
Madelen endte med å selge 37 bilder, alle til inntekt for Kreftforeningen.
Nå på lørdag, på Verdens kreftdag, er hun én av tre utstillere i Kreftforeningens Vitensenter i Kongens gate 6 i Oslo sentrum. Der håper hun å selge enda flere bilder.
Ønsker å inspirere andre
– Mamma ble helt sjokka over den første utstillingen, og jeg ble sjokka over at så mange ville kjøpe bildene. Men det som var minst like fint, var at så mange kom for å se og snakke om dem. Jeg opplevde at bildene samlet folk, og mange fortalte om egne erfaringer med kreft i familien, forteller Madelen.
Bildene hun selger, er malt i samarbeid med danske Esther Stærk. Hun kommer fra en kunstnerfamilie, og har selv opplevd å miste mormoren sin til kreft. Bildeserien som vises i Kreftforeningens Vitensenter har fått navnet «Hero».
– Navnet kom til meg etter å ha tilbrakt jula alene på kreftsenteret med mamma. Dagene der var preget av mye følelser på godt og vondt. Navnet «Hero» er noe alle kreftrammede kan ta til seg. De kjemper alle som helter mot en urettferdig og forferdelig sykdom som ødelegger så mye, sier Madelen.
– Jeg håper flere vil bli inspirert til å gjøre noe, hva som helst, for kreftsaken. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe! Jeg visste ikke engang at jeg kunne male, men nå har Esther og jeg samlet inn nesten 70 000 kroner til Kreftforeningen. Det føles bra at de pengene kanskje kan bidra til forskning som gir kreftpasienter litt mer tid. Jeg vil ikke at noen skal måtte oppleve det samme som mamma og jeg går gjennom nå.
«Overlever jeg dette, skal jeg begynne å male!»
Hvordan reagerer vi når kreften rammer oss selv, familien vår eller andre i vår nærhet? For noen kan sykdommen utløse et enormt engasjement, et behov for å gjøre noe, bety noe.
Verdens kreftdag 4. februar er i år en hyllest til det brede engasjementet for kreftsaken. Vi inviterer til kunstutstilling i Kreftforeningens Vitensenter lørdag 4. og søndag 5.februar.
På åpningsdagen møter du de tre utstilte kunstnerne i panelsamtale med kreftsykepleier Heidi Brorson. I tillegg til Madelen Rognaldsen, møter du Karine Hornberg Hansen (34) og Pål Eriksen (65).
Hornberg Hansen opplevde at venninnen fikk kreft i morkaken. Det inspirerte henne til å fotografere ti kvinner som har vært gjennom kreftbehandling. Resultatet er blitt til fotoutstillingen «Pippisterke kvinner og deres kamp mot kreft». Du kan se bildene og lese kvinnenes historie i Vitensenteret denne helgen.
Eriksen er leder av Blodkreftforeningens lokallag i Oslo og omegn, og representerer pasientorganisasjonene denne helgen.
Inspirasjonen til å male fikk han da ha lå på isolat på Ullevål sykehus i 2006 og så et tv-program om kjente kunstverk. «Overlever jeg dette, skal jeg begynne å male!» tenkte Pål. – Det tok fjorten år fra maledrømmen ble sådd til min første utstilling var en realitet. Helsa har gått i bølger, men nå har jeg hatt min første utstilling!
Kreftforeningens Vitensenter holder åpent for publikum hver lørdag og søndag kl. 1200-1500.