Rusken informerer

Jannicke (28) griller i Frognerparken med jobbkollegene, og forteller at de har basert seg i nærheten av grillcontainere hvor de kan kaste de brukte grillene.

Kan du reglene for grilling i byparkene?
— Vi plasserte den på sanden her, slik at vi ikke setter fyr på noe

Når solen skinner er det deilig å fyre opp grillen. Rusken snakker med grillende Oslofolk i byens parker om reglene som gjelder for parkgrilling. — Vi valgte dette stedet på grunn av grillcontainerne, forsikrer Jannicke (28) i Frognerparken.

Publisert

I sommerhalvåret finner mange veien til byens grønne lunger med en grill under armen. Oslofolk vet å sette pris på byens mange fine parker, og lite er så hyggelig som grillet mat i finværet med venner, familie og kolleger. 

Samtidig er det viktig å være litt bevisst når man griller fordi grillene kan skade gresset og være en brannfare. Særlig engangsgriller er problematiske, og hvert år svis gress bort av engangsgriller som ligger for lavt i terrenget. 

Når vi slår av en prat med grillende Oslofolk i parkene kommer det frem at de fleste heldigvis tar hensyn når de griller.

— Jeg har sett veldig mye forskjellig, sier Jannicke (28), som griller pølse sammen med en gjeng med kolleger i Frognerparken. — Men alt i alt synes jeg Oslofolk griller ansvarlig, sier hun. 

Grilling med omtanke

    Det er lov å grille i parkene i Oslo hele året.

Dette må du passe på:

  • Sett grillen på brannsikkert underlag. Sett aldri grillen rett på bakken. Bøylen som medfølger engansgriller er ikke nok. Bruk stein eller annet ubrennbart materiale for å bygge opp grillen 10-15 cm.
  • Sikre god avstand til brennbart materiale.
  • Hold øye med grillen til enhver tid.
  • Slokk grillen med rikelig med vann. Et godt tips er å slokke den når du er ferdig med å grille, ikke når du skal gå. Da får du sjekket om den er tilstrekkelig slokket.
  • Kast engangsgrillen i en grillcontainer, ikke i vanlige søppelbøtter. Grillcontainere er laget av metall, og er plassert ut i de fleste av byens parker.

Det aller beste er å bruke de fastmonterte grillene i parkene fremfor engangsgrill. Disse grillene er bedre, mindre brannfarlige og mindre forsøplende. De fleste byparkene i Oslo har en eller flere fastmonterte griller. 

Du må selv ha med grillkull, tennvæske og fyrstikker/lighter når du skal bruke de fastmonterte grillene.

Les mer om grilling i Oslo her.

Vil ikke sette fyr på Frognerparken

— Vi plasserte grillen på sanden her slik at vi ikke skal ødelegge gresset - eller eventuelt sette fyr på noe, sier Marius (29), som griller pølser med en kompis og to firbeinte venner i Frognerparken.

Fakta: Rusken

Rusken er et kommunalt tiltak i Oslo som har til mål å holde byen ren og fri for avfall og etablere gode rutiner til miljøarbeid. 

  • Rusken er spesielt kjent for årlige Vårrusken og Elverusken, men har mange ulike prosjekter på gang året rundt. 
  • Rusken samarbeider med blant annet politikere, bydelene, skoler, barnehager, organisasjoner, næringsliv og helt vanlige folk som vil rydde i byen.

Marius har også en plan for hva de skal gjøre når de er ferdige å grille: — Da skal vi fylle grillen med vann og kaste den på et egnet sted, sier han.

Marius (29) forteller at de plasserte grillen på sand for å unngå å sette fyr på Frognerparken.

— Vi prøver alltid å finne et sted hvor grillen blir løftet litt opp fra gresset og hvor det ikke er så veldig høyt gress, sånn at det ikke blir fare for brann, sier Jannicke i en annen del av parken.

— Når jeg har sett folk grille så er det stort sett på grusen, sier Synne (28), som soler seg i gresset med en venninne.

Rusken, Oslos eget initiativ for et renere og penere bymiljø, ønsker å oppfordre alle grilleglade Oslo-borgere til å nyte sommeren samtidig som vi tar vare på våre felles grønne arealer 💚

Powered by Labrador CMS