Rusken informerer

Kirkens Bymisjon rydder Oslos gater for over 1 tonn søppel hver måned. — Jeg er stolt og takknemlig

Gateryddere sørger for at det blir trivelig i byen til jul. — Mengden av søppel som plukkes har en stor betydning for oslofolk, men ryddejobben betyr også utrolig mye for dem som møter til arbeid fra dag til dag.

Publisert

Gateryddingen “I jobb” er støttet av Rusken, og bidrar til at mer enn 1 tonn avfall hver måned blir ryddet fra sentrumsgatene. Det gir også arbeid til i underkant av 40 mennesker hver dag.

— Ryddeinnsatsen fra Kirkens Bymisjon er veldig viktig for å plukke det lille søppelet som feiebilene ikke får med seg. I tillegg vet vi at det er positivt for publikum å se at andre må rydde opp, så de får en påminnelse om å bruke søppelkassa, forteller Rusken-general Jenny Krohn.

Gir jobb til 40 mennesker hver dag

Ryddingen foregår i ryddelag, med krav om at rydderne ikke ruser seg på jobben. Inntil fire dager i uka kan man få jobbe, men det er et såpass populært tiltak at noen får jobb etter loddtrekning dersom det melder seg flere enn de har jobb til.

Rundt 40 stykker går ut hver morgen for å rydde gatene. Selv om feiebilene har vært der noen timer før, er det alltid nok å plukke.

— Jobbene som tilbys gjennom oppdragene betyr utrolig mye for dem som møter til arbeid fra dag til dag, og mengden med søppel som plukkes må absolutt ha en stor betydning for byens mennesker, miljø og klima, sier Grete Mørch virksomhetsleder i Kirkens bymisjon.

Ordfører Marianne Borgen og Rusken ble med på en rydderunde i sentrum og fikk tydelig se hvor mye smått avfall som må plukkes manuelt.

Besøk av ordføreren og Rusken

I november kom ordfører Marianne Borgen og Rusken på besøk til Kirkens bymisjons lokaler i Chr. Krohgs gate for å bli med ut å rydde. Hver morgen møtes arbeiderne i Kirkens bymisjons lokaler hvor de kan få frokost før arbeidsdagen starter. Ordføreren roste rydderne for jobben de gjør.

— Jeg er stolt og takknemlig for den jobben dere gjør! Dere gjør byen triveligere for alle som bor her, sa ordføreren mens arbeiderne drakk kaffe og spiste frokost før de skulle ut og jobbe.

Ordføreren fikk bli med på en av rydderutene i sentrum ved Nationaltheatret og oppover Karl Johan, og fikk tydelig se hvor mye smått avfall som må plukkes manuelt.

1 tonn hver måned

Det estimeres at det ryddes minst 1 tonn hver måned. 1 tonn er svært mye i denne sammenhengen, da vi snakker om snus og sneip, små emballasjebiter og annet lite og lett avfall.

Ryddingen Kirkens bymisjon gjør kommer i tillegg til den daglige ryddingen og rengjøringen fra Bymiljøetatens entreprenører.

Snus og sneip i brosteinssprekker må gjerne plukkes manuelt. Det er et stort arbeid, og rydderne sier det er verst i sentrumsområdene, som Karl Johan.

Økt snusforsøpling

Snus og sneip har vært på topp av funnene når Rusken har hatt ryddeaksjoner langs Akerselva. I tillegg viser kartlegginger fra Hold Norge Rent at sneip er på topp av avfallet man finner i sentrum, med snusen på andreplass.

Men endrede vaner kan nok bety at snusen etter hvert tar over førsteplassen. Det er nemlig stadig flere som snuser enn røyker, ifølge SSB, og rydderne bekrefter at de finner mer snus nå enn før.

— Snus har økt veldig, forteller en av ryddelederne som i flere år har ryddet sentrumsgatene i Oslo.

Snusposen inneholder plast

Det er verdt å minne om 2 ting til de som snuser:

1) Snusen er ikke nedbrytbar eller organisk. Snusposen inneholder plast, og tobakken i snusen inneholder miljøgifter.

2) Søppel på bakken kan lett havne i havet via avløp eller vind og regn, og spesielt i Oslo sentrum er det kort vei til Oslofjorden. Ryddingen Kirkens bymisjon gjør er derfor svært viktig for å forhindre marin forsøpling, men de får en lettere jobb hvis man blir mer bevisst på å bruke søppelkassa.

Rydderne fra Kirkens bymisjon har også Oslos uoffisielle rekord i snus- og sneiplukking; i 2019 plukket de 100 000 sneiper på fire dager i området rundt Karl Johan. Det viser hvor viktig ryddingen av det lille avfallet er i sentrumsområdene.

Powered by Labrador CMS