Bydel Frogner informerer

Det trivelige personalet ved Frogner seniorsenter er (fra venstre): José Louis Araya Estrada, Mette Berg og Grete Mathiesen (helt til høyre). I midten i lyseblå jakke er Grete Mathiesen, som er enhetsleder i bydel Frogner.

Nasjonalforeningen for folkehelsen vil ikke drive Frogner seniorsenter lenger. Bydelen går inn som redningsmann

Det gode tilbudet ved Frogner seniorsenter fortsetter, og de tre ansatte får tilbud om å fortsette. – Jeg er kjempeglad for å kunne fortsette. Vi ser hvor fort folk forfaller når de bare er hjemme, sier daglig leder Grete.

Publisert

Schafteløkken er et begrep i seniorbefolkningen på Frogner. I den gamle villaen til Frogner menighet har Frogner seniorsenter samlet bydelens eldre i en årrekke.

– Seniorsenteret betyr noe for seniorbefolkningen i området. Her kan brukerne kjøpe seg god mat, treffe andre og unngå ensomhet eller følge et kurs, forteller daglig leder Grete Mathisen.

Tilhørigheten til stedet er sterk for mange av dem som bor i området. Det å ha et sted å gå til og få brukt de små grå er viktig.

– Vi merket det da stedet var stengt under koronaperioden, at folk hadde blitt dårligere fordi de var stengt inne, forteller Grete.

Seniorsenteret på Schafteløkken er svært kjent blant seniorene på Frogner.

Usikker skjebne for senteret

På grunn av en ny og mer usikker finansieringsmodell, bestemte Nasjonalforeningen for folkehelsen, som i dag driver seniorsenteret, at de ikke lenger ønsker å drive stedet. Hva som da skulle skje med Frogner seniorsenter var uklart.

– For ni år siden, da jeg begynte å jobbe på Frogner seniorsenter, drev Folkehelsen åtte seniorsentre i Oslos bydeler. Nå er det fem igjen, sier Grete Mathisen.

I bydel Frogner fins det også to andre møtesteder for eldre: Seniorarenaen på Majorstuen, som er kommunal, og seniorsenter på Bygdøy, som er ideelt drevet.

Litt mat og en prat

Frogner seniorsenter tilbyr en variert meny av aktiviteter.

Her er det språkkurs, samtalegrupper, litteraturkurs, datakurs, dataveiledning, balansetrening, senior qi gong (yoga) og biodansa (dans og bevegelse). Hver eneste dag er det også lunsj og middag, med et glass vin til om det er ønskelig, samt kake, kaffe og snitter. På huset fins også frisør og fotterapeut.

Blant de mer fargerike tilbudene er mannfolkfrokost og diskusjonsgruppa kjerringlunsj. Ellers møtes den såkalte juniorgruppa til foredrag og debatt. Snittalderen på juniorene er rundt 80, kanskje ikke akkurat juniorer, men så ble også gruppa satt i gang for 8-10 år siden, og da var jo deltakerne yngre.

– Noen kommer og sitter her hele dagen og deltar ikke i noen grupper. Men det er mye bedre enn at man sitter hjemme alene. Da får man i det minste tatt en prat og får i seg en matbit, mener daglig leder Grete.

Høstlig stemning utenfor Frogner seniorsenter. Gladnyheten er at stedet drives videre, i regi av bydel Frogner. Fra venstre: Grete Mathiesen, Annebeth Johansen, José Louis Araya Estrada, Mette Berg

Schafteløkken er også stedet for å bli oppdatert på siste nytt om aktiviteter og ting som skjer, slik at folk kan ta bedre valg for egen helse og eget liv.

Motvirker ensomhet

Hver dag stikker ca 45 personer innom, noen ganger er over 100 samlet. Alderen spenner fra 62 til 102, og inkluderer to hundreåringer som regelmessig følger balansetreningen. Snittalderen ligger på 79, med folk fra hele bydel Frogner.

Enhetsleder i bydel Frogner, Annebeth Johansen, forteller at bydelen setter aktivitetene ved stedet høyt.

– Bydelen tar over stedet fordi vi synes dette er en viktig møteplass. Frogner seniorsenter forebygger ensomhet og utenforskap og gir seniorene et bedre liv. Her har de sin tilhørighet, de kan møte andre og få god mat og trening, sier enhetsleder Johansen.

Seniorsenteret tar imot folk også i koronatiden. Men husk munnbind.

Bred støtte til seniorsenteret

Hun mener bydelens satsing på seniorsenteret er en god investering i å bekjempe funksjonsfall hos eldre.

Johansen forteller at beslutningen om å ta over senteret har bred støtte. Da kommunen fikk oppsigelsen fra Folkehelsen i mars, ba bydelen om innspill fra folk, foreninger og samarbeidspartnere om hvilke tilbud bydelen burde prioritere for eldrebefolkningen.

– Ut fra tilbakemeldingene, var det ganske tydelig at folk ønsket å videreføre seniorsenteret, og helst i lokalene på Schafteløkken. De fleste ønsket også at bydelen skulle drive stedet, sier Johansen.

I juni vedtok derfor bydelsutvalget at bydelen skulle ta over. Men først nå i oktober ble kontrakten signert med Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Gjennomfører koronatiltak

Tre ansatte driver Frogner seniorsenter: Det er daglig leder Grete Mathisen, kokken José Louis Araya Estrada og miljøarbeider Mette Berg. I tillegg kommer over 40 frivillige som driver kurstilbud, leder treningsopplegg eller sitter i resepsjonen og sier «hei» og «hvordan går det» til brukerne når de kommer.

– Det er meningen at seniorsenteret skal være innbyggernes eget sted. Da blir tilbudet her i tråd med brukernes ønsker. I tillegg gir frivilligheten i seg selv masse tilbake til dem som stiller opp, sier daglig leder Grete.

Solveig Juvkam er frivillig ved seniorsenteret og tar imot og sier hei til alle som kommer.

Trass i korona, holder villaen på Schafteløkken åpen og nesten alle kursene er i gang. Men senteret er samtidig opptatt av trygghet. Blant smitteverntiltakene er antibac, munnbind, færre bord i kafeen og hyppig rengjøring.

Glade for tilbudet fortsetter

– Bydelen er veldig glad for å videreføre driften. For tiden sitter vi i forhandlinger med Frogner menighet om å videreføre leien av lokalene, forteller Annebeth Johansen. Hun håper på et resultat innen utgangen av året.

– Vi ansatte er synes det er flott at tilbudet fortsetter og at de ansatte blir ivaretatt. Vi er godt voksne alle tre og samarbeider svært godt. Ikke minst er brukerne glade for å se ansikter de kjenner igjen. Vi ser hvor fort folk forfaller når de blir isolert hjemme, sier Grete Mathisen.

Powered by Labrador CMS