– Vi bor i et land uten boligpolitikk, og helt uten en forståelse av hva felleskapet vil vinne på å ta ansvar for å skaffe rimelige boliger til alle, sier arkitekt Arild Eriksen – som sammen med en rekke partnere inviterer til Tøyen boligfestival.
Norge opplever i dag store utfordringer med boligmarkedet, hvor mange havner i dårlige bosituasjoner. Dette er utgangspunktet for Tøyen boligfestival, som arrangeres fra 23. til 27. oktober på ulike steder i Oslo.
Den store andelen mennesker som har tilknytning til et sted, enten i byen eller på landet, men som ikke klarer å skaffe seg en god og sikker bolig, viser at det er et behov for nye løsninger.
Tøyen boligfestival samler fagmiljø og andre som er engasjert i boligpolitikk og nye boligløsninger, til en fem dagers festival med samtale, debatt og inspirasjon til fremtidens boligløsninger.
Samfunnsoppdrag bolig
Initiativtaker til Festivalen, Ole Pedersen, forteller at formålet med festivalen på den ene siden er å gi nye perspektiver på hvordan vi kan forstå bolig, ikke bare som et marked, men i et større samfunnsmessig perspektiv. Han mener at bolig bør forstås som et samfunnsoppdrag der både politikere, bransje og andre interessenter gjør en felles innsats.
Pedersen sier han tenker på festivalen som en del av samfunnsoppdraget for bolig, og at den er ment å løfte frem og synliggjøre et mulighetsrom for andre tilnærminger til boligutvikling og organisering enn den markedsstyrte tilnærmingen som er dominerende i dag.
– Jeg mener at det er en del av problemet at det stort sett er en liten gruppe kommersielle utbyggere som dominerer boligutviklingen i byene, sier festivalsjefen.
Ikke bare Tøyen
Selv om festivalen heter Tøyen boligfestival, er den langt fra begrenset til Tøyen – verken i plassering eller tematikk.
Navnet kommer fra festivalens utspring i Tøyen boligkonferanse, Tøyen boligbyggelag og Tøyens rolle som et fokuspunkt i boligdebatten.
På mange måter har Tøyen og bydel Gamle Oslo de samme utfordringene på boligmarkedet som resten av hovedstaden og andre storbyer, bare mer konsentrert.
Tøyen kan på denne måten sies å ha fungert som et forstørrelsesglass for de boligpolitiske utfordringene mange nabolag og byer står overfor.
Slik blir festivalen
Festivalen går over fem dager, og det er arrangementer på ulike steder i byen som Byens tak, Arkitektenes hus, Deichman Tøyen, Vega Scene, Kulturhuset, Kafe Hærverk, Gamle Munch og kontoret til Lala Tøyen.
Noen av arrangementene er på dagtid og retter seg mot de som jobber med bolig og byutvikling profesjonelt, mens andre arrangementer er lagt til ettermiddag, kveld og helg og er rettet mot alle som er interessert og engasjert i disse temaene.
Programmet spenner fra heldagskonferanse og faglige seminarer, til kveldsarrangementer med debatter, film og konserter. Og selvsagt blir det en nabolagsfest på Tøyen!
Åpningsfest på byens tak
Festivalen åpner 23. oktober, på Byens Tak i 12. etasje på Youngstorget. Her tar festivalen tempen på byens boligbehov og spør om vi kan bygge oss ut av problemene.
De utfordrer også politikerne og spør om løsningen ligger i mer av det vi allerede har, eller om de har nye løsninger å by på.
Det blir servering med lokale sosiale entreprenører, fagpanel og debatt, og ikke minst - konsert med visepønkerne i Ohnesorg.
Fullspekket program
Deretter følger det et fullspekket program:
Torsdag er det boligpolitisk seminar om tredje boligsektor, etterfulgt av en uformell presentasjon av en open call-utlysning fra Rom for arkitektur og kunst, i samarbeid med Ny boligplan, på tema “bolig og definisjonsmakt”.
Fredag er det halvdagsseminar på Arkitektenes hus om boligmangfold, innovasjon og kommunale eiendomsstrategier. På ettermiddagen inviterer Lala Tøyen til suppe og pils med tema "byens felles rom (inne og ute)".
Oslo arkitektforening er en av samarbeidspartnerne til Tøyen boligfestival, og inviterer til halvdagsseminaret.
– Kommunene bør bruke sitt handlingsrom som tomteeier for å endre rammebetingelsene, drive en strategisk byutvikling og skape et mer mangfoldig boligtilbud. Arkitektene står klare for å levere innovative boligprosjekter og god boligkvalitet, sier styreleder i Oslo arkitektforening, Oda Solberg.
Lørdag er det en møterekke med søkelys på nye boligløsninger på Kulturhuset, der franske Dechellete vil presentere sine arbeider, erfaringer fra Svartlamon vil presenteres og Hauskvartalet og mulighetene på Grønlikaia vil bli satt under lupen.
Dette er en dag med mange små drypp, der publikum kan komme og gå litt etter hvilke poster på programmet de synes er mest interessante.
Festivalen avsluttes søndag med Tøyen boligkonferanse, der utfordringer og muligheter på Tøyen står i fokus.
Nye løsninger
Tøyen boligfestival ser på nye boligløsninger på tre nivåer.
Det første er beboerstyrt boligutvikling. Dette er en tilnærming vi kjenner fra nabotomtelag (Community Land Trust), særlig kjent fra England, byggegrupper (baugruppen) i Tyskland, og en rekke ulike former for kooperative løsninger over hele Europa.
Her hjemme har det kun vært spredte forsøk, med Svartlamon i Trondheim som det tydeligste eksempelet. Samtidig er det mange nye initiativ som ønsker å få dette til i Norge. Disse mulighetene vil få et særlig fokus på lørdagens arrangement på Kulturhuset.
Det neste nivået er gode nabolag. Hva betyr det for boligutviklingen når man ikke bare skal utvikle gode boliger, men også gode boliger i gode nabolag. Hva er, og hvordan skaper man gode nabolag?
Dette er et underliggende tema for Tøyen Boligkonferanse og Lala Tøyen sitt arrangement om «bygulvets rolle når vi bor tettere».
Det tredje nivået er den mangfoldige boligbyen. Bakgrunnen for dette er den homogene boligutviklingen i de norske byene.
Denne utviklingen skaper ikke bare ensformige bygninger og fysiske strukturer, men også homogene bomiljø som kun er tilgjengelige for visse inntektsgrupper.
Festivalen vil på flere møter diskutere hvordan vi kan skape boligløsninger som er tilgjengelige for flere lag av befolkningen.
Internasjonale perspektiver
Festivalen har et internasjonalt perspektiv og finner inspirasjon fra flere steder i Europa.
Nomad fra Mad arkitekter presenterer prosjektet WOHO fra Berlin i Tyskland. En del av bakgrunnen er at arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene i Berlin er enige om at det er nødvendig med rimelige boligpriser for at arbeidstakerne skal ha råd til å bo i byen.
Fra Frankrike kommer arkitektkontoret Dechelette for å fortelle hvordan de jobber med naturmaterialer i en urban kontekst, og med sosialt fokus.
Lala Tøyen forteller om Kulturhuset ABC-skolen i Brussel. ABC-Huset er et eksempel på hvordan man kan utnytte eksisterende bygningsressurser i tettbygde områder, samtidig som man tilrettelegger for barn og unge i byens fellesrom.
Festivalen får også besøk av Leilani Farha, tidligere FNs spesialrapportør for retten til bolig. Nå er hun global direktør for initiativet The shift, hvor hun jobber med bolig i et rettighets- og samfunnsoppdrag-perspektiv.
Kulturprogram
Festivalen er ikke bare samtaler, diskusjoner og debatt. Det blir også konserter og filmvisninger på Vega Scene i samarbeid med Oslo dokumentarkino.
Dokumentaren Blokka vises ett år etter at den hadde premiere under valgkampen i 2023. Dette er et sterkt portrett om beboerne i Maridalsveien 128 på Sagene, og deres kamp for å beholde sine hjem i fellesskap.
Etter filmen blir det samtale om hva som har skjedd i det året som har gått etter at filmen ble sluppet og byen har fått nytt byråd.
Også filmen Push vises. Denne filmen følger Leilani Farha i hennes arbeid som FN sin spesialrapportør for retten til bolig.
Farha har også laget en rapport for Norsk flyktninghjelp om boligsituasjonen i Palestina.
Vi vil som en del av visningen møte Farha og høre henne fortelle om rapporten og den pågående situasjonen i Palestina fra et boligperspektiv.
Det blir også konsert med de moderne visepønkerne i Ohnesorg på åpningsfesten på Byens Tak, og med postpønkerne Neighbouring Sounds på Kafe Hærverk i kombinasjon med samtale om husokkupasjon.
Rimelige boliger for alle
En av bidragsyterne på festivalen er Arild Eriksen, som driver arkitektkontoret Fragment Arkitekter. Eriksen og Fragment er opptatt av å fremme inkluderende, bærekraftig byutvikling og sosial bærekraft.
– Vi bor i et land uten boligpolitikk, og helt uten en forståelse av hva felleskapet vil vinne på å ta ansvar for å skaffe rimelige boliger til alle, sier Eriksen.
– Derfor må vi løfte frem det vi har, og arbeide bredt og organisert for å løfte frem alternativer, ikke minst en omfangsrik tredje boligsektor med ikke-kommersielle leieboliger. Der har Tøyen boligfestival en helt sentral rolle, og det er gøy å få bidra til dette, sier arkitekten.
Velkommen til Tøyen boligfestival!