Annonse

Hovedtrener Derek Mann i full gang med å trene ungdomslagene til Oslo Vikings.

Oslo Vikings er i full gang med treningene igjen i amerikansk fotball

Hos det amerikanske fotballaget Oslo Vikings kan det være plenty av testosteron og muskler. Men det er kvinnene som bestemmer i klubben. Både klubblederen og alle laglederne er damer.

Publisert

Oslo Vikings er Oslos og landets beste amerikanske fotballag. Flere ganger i uka trener de aldersbestemte lagene på Frogner stadion. Men i koronatiden har det ikke vært lett.

– Vi startet så smått etter påske med små grupper med fem personer i gruppa. Uten ball, bare kondisjonstrening, forteller hovedtrener Derek Mann.

Han kom på treningsutveksling fra Canada til Norge og har siden blitt boende. I dag jobber han heltid for Oslo Vikings.

Klubbleder Kari Anne Ladderud og hovedtrener Derek Mann på tribunen til Frogner stadion.

Lagene han trener er u13, u15, u17, u19, andre divisjon menn og elite menn.

– Vi har dessverre ikke noen jentelag eller damelag, men dette er noe vi jobber aktivt mot. Det skyldes mangel på interesse. Men det fins et damelag for 18 år og eldre hos Vålerenga Trolls, forteller han.

Kvinnelig sjef

Det klubben derimot har, er en kvinnelig klubbleder, Kari Anne Ladderud. Hun holder orden på alle mennene i klubben, inkludert sin egen sønn som spiller på elitelaget.

– Det kom som et sjokk at jeg skulle bli så glad i amerikanske fotball, men jeg ble rett og slett oppslukt da sønnen min startet her.

Amerikansk fotball handler også om balanse og små steg.

Ladderud synes det er fint å være lagleder for en såpass maskulin klubb.

– Jeg er lagleder og litt mor og passer på at spillerne har drikke og husker på tingene sine. Det er sunt for laget med en kvinne som er leder, for det kan bli litt mye testosteron og muskler.

Følte på lykken

Klubben har faktisk utelukkende kvinnelige lagledere. Og i styret på seks, er også halvparten kvinner. Og Ladderud selv, ja hun ble valgt som leder for klubben bare en uke før koronakrisen slo inn.

– Det har ikke vært lett å være leder. Det er ikke gøy å være den som kansellerer turene til utlandet, som spillerne har gledet seg til. Og som må gi beskjed til treneren om at han er permittert.

Dagens trening er i 90 min for u-15 og u-17.

Men da hun svingte inn på Frogner stadion med sykkelen sin før trening denne dagen, følte hun på lykken igjen. – Jeg hørte lyden fra fotballen, og det var en lykke. Det var lyden av at samfunnet starter opp igjen.

Nå kan spillerne endelig møtes og trene igjen. Spillerne må stadig vaske hendene før og etter trening. Snart får de også spille kamper. Nylig myket regjeringen opp smittevernreglene og tillater idrett for barn og unge fra og med 15. juni.

Fotballen er en escape

Flere av ungdommene og de voksne har likevel ikke kommet tilbake etter koronakrisen.

– Det kan være personlige grunner til at folk ikke kommer. En jobbet med barn som har MS, en annen hadde et sykt barn. Det kan være økonomiske årsaker eller at man har blitt permittert. Så vi pusher ikke på folk som ikke kommer, forteller Derek.

Oslo vikings fra en kamp mot Vålerenga Trolls i forrige sesong. Vikings vant 31-0.

Også Vikings har blitt rammet økonomisk av krisen, med tapte billett- og dugnadsinntekter fra Ullevål stadion. Klubblederen håper derfor ting normaliserer seg.

– Jeg håper serien åpner for de voksne i midten av august og at vi kan begynne å trene uten begrensninger så snart som mulig. Fotballen er det eneste mange har, en escape og et sted å ha det morsomt. Derfor er det viktig, sier hun.

Powered by Labrador CMS