Annonsørinnhold

Ruskengeneral Jenny Krohn, kommunikasjonsrådgiver Miriam Alveberg og prosjektleder Esther Haugland er imponerte over Oslofolks ryddeengasjement i koronaåret 2021. Samtidig er de bekymret for økt forsøpling i byens parker. Bildet er fra Elverusken i Akerselva.

Oslofolk vil ha det rent og pent. Langt flere enn normalt meldte seg for å rydde byen med Rusken i år

I 2021 har Rusken sett et enormt engasjement for å rydde byen, med høy påmelding til årets Vårrusken-aksjon. Samtidig har økt bruk av byens uterom også gitt økt forsøpling.

Publisert

Vårrusken 2021 skulle gjennomføres

I år gjorde vi noen endringer for å få fullført Vårrusken på en forsvarlig måte.

Alle påmeldte til Rusken fikk ryddeutstyret levert direkte, det tradisjonelle Rusken-kontoret var blitt mobilt.

Vi har også hatt ekstra fokus på smittevern og ryddetips for barn.

Sluttdato for Vårrusken ble forlenget i år, med mulighet for rydding til slutten av juni. Det ga skolene mer fleksibilitet.

I tillegg utvidet vi hele ryddeperioden. Tradisjonelt har Vårrusken handlet om å gjøre byen fin til 17. Mai, mens vi nå utvidet mulighet for rydding til slutten av juni. Dette var spesielt med tanke på fleksibilitet for skolene.

Mange har gitt oss gode tilbakemeldinger på dette, da de påmeldte i større grad bestemte selv når de hadde anledning til å rydde.

Trygt å plukke søppel

Noen henvendelser ble det fra publikum som lurte på om det var trygt å rydde og plukke opp søppel fra bakken.

Vårt svar var ja, søppel er ikke definert som smittefarlig avfall.

Søppelvett gjelder uansett pandemi eller ikke, hansker skal brukes og man vurderer om man skal plukke søppelet man finner.

De voksne bør også snakke med barna før man skal rydde. Ekkelt og farlig søppel skal barna overlate til voksne. De voksne kan sende inn Bymelding hvis det er avfall som må håndteres av andre.

Vi mener dette er nyttig læring for barna, som kanskje uansett er nysgjerrige på ting de finner på bakken. Ved å bli med på Vårrusken og snakke med barna om søppelvett, lærer de også hva de ikke burde plukke opp.

Høy påmelding til årets Vårrusken

Påmeldingen til årets Vårrusken var høy. Osloborgere har engasjement for sitt nærmiljø og et ønske om å ha det rent og pent rundt seg.

Direkte utsendelse av ryddeutstyr til alle påmeldte har også gjort det enklere enn noen gang å være med på Vårrusken.

Rusken har ryddet både i vann og på land i 2021. Her ved Groruddammen i Alnaelva, hvor dykkeren har hentet opp et sykkelhjul.

Trist parkforsøpling

I lys av alle som rydder i sine nærmiljøer har det derfor vært trist å oppleve årets parkforsøpling i byparkene.

Parkene har blitt brukt på nye måter, og man ser at flere har samlet seg i parkene både for å spise og være sammen. Parkene, som er hagen til mange sentrumsbeboere, er et flott sted å treffes, men det er viktig å ta hensyn til alle grupper som skal bruke parken.

Glasskår på bakken er farlig for spesielt for hundepoter og barnefamilier, og den enorme forsøplingen har skapt ekstreme arbeidsmengder for kommunens parkansatte.

Engangsgriller blir fremdeles kastet feil, og fører til brann i søppelkassene. Vi håper innstendig at dette ikke vil gjenta seg til våren.

Ansvar for eget søppel

Rusken ser på tiltak i byparkene for neste vårsesong, men det er avgjørende at parkbrukerne selv tar ansvar for sitt eget søppel.

Plukk-brett-stapp-kast er kanskje det viktigste nyttårsforsettet for å holde parkene våre rene og til glede for alle.

Rusken vil takke alle som har plukket søppel, brukt søppelkassene og vært med på å holde byen ren i 2021. Vi ryddes i 2022!

Mer enn 50.000 barn i Oslo har i år vært med på Vårrusken.
Powered by Labrador CMS