Bydel St. Hanshaugen informerer

Tor-Anders (24) er opptatt av at folk ikke må skamme seg over å ta en test for kjønnssykdom. – På helsestasjonen får man et raskt svar, sier han.

På St. Hanshaugen har Helsestasjon for ungdom blitt både kjent og populært

– Jeg har selv følt på skammen med å teste meg for kjønnssykdom og vet at andre føler det likedan. Problemet med skam er at man ikke tør å teste seg, og når man ikke tester seg, sprer man kanskje sykdommen til andre, sier Tor-Anders (24).

Publisert

Helsestasjon for ungdom (HFU) henvender seg til unge mellom 12 og 24 år. HFU er gratis, åpen to kvelder i uka og ligger lett tilgjengelig i Stensberggata 25 på St. Hanshaugen. Her kan du snakke om alt du lurer på med en psykolog, helsesykepleier, lege, sexolog eller jordmor. Du kan teste om du har en kjønnssykdom eller finne ut av prevensjon.

Sidney (21) bor i bydel St. Hanshaugen og studerer sosialt arbeid på OsloMet. Hun synes helsestasjonen er et godt tilbud.

– Det er lett å få en time, det er gratis og hvis man lurer på noe får man svar. Jeg har selv fått gode råd om prevensjon her, sier hun.

Sidney har besøkt Helsestasjon for ungdom flere ganger og kjenner flere venner som har vært der. Ikke minst for å snakke om en tøff hverdag under korona.

Blir ensom og maktesløs

Flere av vennene til Sidney har oppsøkt stedet for å snakke om frustrasjoner i livene sine. Og problemene trenger ikke være uoverkommelige. – Jeg føler ikke det bør være så høy terskel for å kunne oppsøke helsestasjonen om ting du sliter med.

Hjelp oss

Vil du være med å hjelpe oss å gi et enda bedre tilbud? Svar på denne enkle, anonyme undersøkelsen.

Sidney tenker at mange unge føler seg isolerte i disse koronatidene, desto større grunn til å bruke de gode tilbudene som finnes på HFU.

– Det er ikke så lett å treffe venner for tiden. Å prate over PC føles mindre menneskelig og kan ikke erstatte fysisk kontakt. For da føles det ikke så lett å dele av livet sitt. Konsekvensen er at man føler seg mer ensom og maktesløs, og det kan være en overveldende følelse, sier hun.

Sidney tenker også at dagene kan gå i ett når man ikke kan finne på så mye med andre. – Folk sitter bare inne og jobber med skolen, og dermed trigges vanskelige følelser, siden man ikke får så mange distraksjoner.

Om du vil, kan du avlegge en test for kjønnssykdom uten å snakke med helsepersonell.

Føler på motløshet og manglende motivasjon

Alle de 15 bydelene i Oslo har en helsestasjon for ungdom. På St. Hanshaugen holder Helsestasjon for ungdom åpent to ettermiddager i uka: tirsdag og torsdag fra halv fire til halv sju. Bydelen er den som kan skilte med flest videregående skoler i Oslo, og her fins også universitetet OsloMet.

– Mange ønsker å teste seg for seksuelt overførbare infeksjoner, vil snakke om prevensjon eller trenger å få snakke og sortere tanker, forteller Camilla Rørtveit, helsesykepleier og teamleder for helsestasjonen for ungdom.

Hun forteller at mange ungdommer føler på motløshet og manglende motivasjon til å fullføre skolen. Noen strever med psykiske plager, spiseforstyrrelse, depresjon eller angst-symptomer og på HFU får de verktøy til å komme seg ut av det.

– De fleste ungdommer er flinke til å snakke med hverandre, men det kan være godt å få profesjonell hjelp også, mener Rørtveit.

Teamleder Camilla Rørtveit ønsker ungdom velkommen til Helsestasjon for ungdom.

Stolt av helsestasjonen

Hun er stolt over at helsestasjonen har klart å holde åpent under hele koronatiden og at senteret i tillegg har klart å utvide tilbudet, og har ansatt en psykolog.

– Mange sliter med å finne glede i hverdagen på grunn av korona. Her kan man komme for både fysisk, psykisk, sosial eller seksuell helse, sier teamlederen.

Mange bor tett, og kanskje er hele familien samlet hele uka med hjemmeskole og hjemmekontor. På helsestasjonen kan de unge få tips om hvordan å de kan snakke med foreldrene. Eller hvis man ikke ser gleden i ting, hva man skal gjøre for å få det bedre.

Senteret kan skilte med svært gode besøkstall, ca. 50-60 i løpet av en uke. Og ingen blir avvist, forteller hun.

– Vi gjennomfører jevnlig brukerundersøkelser, og på bakgrunn av resultatene har vi ved hjelp av tilskuddsmidler fra Helsedirektoratet nylig ansatt en prosjektleder. Hun vil følge opp resultatene og gjøre vår HFU til et enda bedre tilbud for enda flere. Blant annet ønsker vi å jobbe med å nå ut til flere yngre ungdom, flere gutter og flere med minoritetsbakgrunn.

På helsestasjonen fins kondomer med mange farger og former.

– Ingen skam å teste seg

En annen bruker av Helsestasjon for ungdom er Tor-Anders Øverbyhagen (24).

– Jeg oppsøker helsestasjonen for å sjekke at jeg ikke har noen kjønnssykdommer, så slipper jeg å smitte andre. Jeg prøver jo å være forsiktig, men det kan glippe. Her får man svar veldig fort, og det er ikke kø.

Tor-Anders mener det er viktig for seksuelt aktive å teste seg for kjønnssykdommer.

– Det er viktig å poengtere at det ikke er noen skam å teste seg. Jeg har selv følt på denne skammen og vet at andre føler det likedan. Problemet med skam er at man ikke tør å teste seg, og når man ikke tester seg, sprer man kanskje sykdommen til andre. Det samme står i kortversjon i starten av artikkelen. Justere noe? Synes det fungere best og mest helhetlig her.

Kan teste seg selv

Helsesykepleier Ingrid Ramsøy har jobbet på Helsestasjon for ungdom i en årrekke.

– Det har vært en rivende utvikling, fra at vi ikke fikk skrive ut p-piller, til nå som vi kan bistå med alle typer prevensjon. Ungdommer har blitt flinkere til å teste seg for seksuelt overførbare symptomer. Ved siden av prevensjonsspørsmål, er det den viktigste årsaken til at folk kommer hit.

Helsesykepleier Ingrid Ramsøy kan fortelle om økt åpenhet på helsestasjonen.

Ramsøy forteller at brukerne ikke trenger å komme inn på helsestasjonen, men kan få prøveutstyr i resepsjonen, teste seg selv og levere testen i en konvolutt.

– Du er alltid velkommen til oss, sier Ingrid og Camilla. Ingen spørsmål eller problemer er for små eller for store, understreker de. Snakk om det med oss!

Kontakt oss:

Powered by Labrador CMS