Ny tjeneste
rydder opp i strømmarkedet
for bedrifter og boligselskaper
Har du tenkt over hva din bedrift eller ditt borettslag betaler i strøm? For mange kan strømregningen oppleves som uoversiktlig, og det er vanskelig å vite hva man faktisk betaler for. Det vil Volte gjøre noe med.
– Bedriftskundene har et mye høyere forbruk enn husholdninger, og da vil selv små variasjoner i påslag utgjøre store forskjeller. Med de historisk høye strømprisene vi har opplevd nå i det siste blir utslagene veldig store, sier Simen Armond, daglig leder i Volte.
Volte tilbyr en helt ny tjeneste som erstatter dagens strømselskaper. De omtaler seg selv som et analyseselskap, fremfor et strømselskap. Den ferske bedriften utfordrer strømbransjen ved å være den eneste aktøren i Norge som ikke har fortjeneste på strømbruken til bedriftskundene sine.
– Derfor spiller det ingen rolle for oss om du bruker mye eller lite. Vi vil kun hjelpe bedrifter til å forstå og eventuelt komme ut av ugunstige strømavtaler, sier Armond.
Utelukkende dårlige avtaler
Volte har analysert over tre tusen strømavtaler til bedriftsmarkedet og har funnet nesten utelukkende dårlige avtaler:
– Vi ser mange tilfeller der bedrifter betaler opptil fem ganger så mye i påslag som privatkunder. Vi mener bedrifter bør ha et like enkelt og forutsigbart prisbilde som privatkunder, sier Armond.
– Vi ser også at leverandører priser inn marginer i formidlingen av lovpålagte avgifter. Som for eksempel aktører som tar 3,99 øre/kWt for elsertifikater, mens det i realiteten koster under 0,3 øre/kWt. Her tar man altså gode marginer, i tillegg til alle andre påslag, sier Armond.
– Volte leverte umiddelbart
BKOLON er en av mange bedrifter som strømmer til Volte sine løsninger. De fikk seg en «aha-opplevelse» og tok grep med en gang:
– Vi har holdt fast på én strømleverandør i en årrekke. Da vi tidligere i år måtte flytte på flere av strømmålerne våre, ble prosessen veldig tidkrevende og uoversiktlig. Det var dråpen for oss, sier Erik Berstad, daglig leder i Smith Sivertsen AS, som har en rekke eiendomsselskap i Bergen.
Det var gjennom et av datterselskapene til Smith Sivertsen, kontorfellesskapet BKOLON, at Berstad ble oppmerksom på Volte.
– Hos BKOLON er det et innovativt miljø. Her var det noen som hadde kjennskap til Volte og omvendt, så vi avtalte et møte. De presenterte seg på en tillitsvekkende måte, og vi gjorde en test på bruken av tjenesten.
Erik Berstad, daglig leder i Smith Sivertsen. Foto: Privat
– Volte leverte umiddelbart på pris, løsninger og oversiktlighet. I tillegg er det kort vei til kontaktpersonen vår, noe som viser at de er kundeorienterte og tar oss på alvor. Jeg har tillit til at betingelsene er gode fordi Volte er såpass transparent i alt de gjør, sier Berstad.
Dette er Volte
⚡ Eneste aktøren i Norge som ikke har fortjeneste på strømbruken til bedriftskundene sine
⚡ Selger bare strøm med opprinnelsesgaranti fra norske vannkraftverk
⚡ I 2021 har Volte gått fra 4 til 16 ansatte med 4 forskjellige nasjonaliteter
⚡ Volte har ingen selgere, bindingstid eller skjulte kostnader
Et friskt pust i markedet
De gode erfaringene gjør at Berstad ønsker å ta tjenesten ett steg videre:
– Vi har bestemt oss for å ta alt som går på eiendomsvirksomheten over til Volte. Da tester vi løsningen ut i enda større skala, på hele 12.000 kvadratmeter.
– Med de nye avtalene oppgir jeg kun organisasjonsnummer, og så fikser Volte resten. Det er veldig deilig å slippe å sende over hvert eneste målepunktnummer, for det hadde blitt mange.
Berstad har klare tanker om dagens strømmarked for bedrifter:
– Strømmarkedet er skikkelig uoversiktlig, og det gjør meg skeptisk. Jeg har brent meg på avtaler før og kommer ikke til å gjøre den samme feilen igjen.
– Vi må alle belage oss på å betale mer for strøm i fremtiden fordi energibruken må ned. Men du må kunne stole på leverandøren din, spesielt når du ikke kan så mye om strøm i utgangspunktet. Det er veldig bra at Volte kommer inn og skaper en endring i dette miljøet. De er virkelig et friskt pust!
Hva er spotpris?
Spotpris er markedsprisen, time for time, fra kraftbørsen Nord Pool for et gitt prisområde og en gitt periode. Spotprisen er lik for alle strømleverandører i Norge.
Hva kjennetegner en dyr strømavtale?
Dyre strømavtaler er avtaler hvor man betaler mer enn spotpris pluss pålagte avgifter. Et høyt ekstrapåslag kan være en indikator på skjulte ekstrakostnader.
Hvor mye bør jeg betale utover spotpris?
Dette er avhengig av hva du får i avtalen utover bare strømmen. Noen avtaler innebærer tjenester utover bare strømleveransen som apper, mine sider eller rapporteringer. Det kan derfor være lurt å se på avtalen for å få et helhetsbilde av hva man betaler for.
Bli din egen strøm-sjef
Hos Volte får du tilgang til en egen analyseapp som gir deg full kontroll over forbruket ditt, på tvers av selskaper og bygg. Du får også god oversikt over selskapets fakturaer, strømforbruk, spotpriser og kostnader. Alt på ett sted, uten skjulte kostnader.
Så hvordan tjener Volte penger?
– Vi er de første i Norge som verken taper eller tjener penger basert på bedrifters strømforbruk. Vår strømpris er kun spotpris + 0,8 øre/kWh. Påslaget dekker utelukkende avgifter, lovpålagte elsertifikater og opprinnelsesgaranti. Utover strømprisen betaler du 39 kroner i måneden per måler for analyseappen, sier Armond.
Armond forteller videre at salg av strøm til bedrifter ikke lenger er verdt noe.
– Vi tror at det som faktisk er verdt noe er hvordan bedrifter og boligselskaper kan bruke mindre energi, på en smartere måte. Som kunde bør man få muligheten til å styre dette selv.
Hva er den største besparelsen dere har sett med fakturaanalysen?
– Når man har et høyt forbruksvolum, vil 20-30øre/kWh ha veldig mye å si. En av kundene våre trodde de hadde en strømavtale som fulgte markedsprisen. Det viste seg å være helt feil. Ved å bytte over til Volte sparte de inn store summer, hele 372.000 kr i året. Nå ønsker de å heller bruke pengene på varmepumper, som vil gi ytterligere besparelser.
Hva bør jeg være obs på ved inngåelse av ny strømavtale?
Her er vår sjekkliste:
- Sjekk at avtalen din faktisk er spotpris + påslag, ikke strømpris + påslag.
- Pass på at du ikke har noen bindingstid. Ferdig snakket.
- Hør hva du betaler for elsertifikat. I dag koster disse under 0,3øre/kWh, om noen prøver å selge det dyrere til bør du være obs.
- Spør hva alle deres kostnader utover spotprisen er.
- Vær obs på prissikringsavtaler og pristaksavtaler.