Annonsørinnhold fra Axo Finans

Slik påvirker pandemien nordmenns forbruksgjeld
Forbruksgjelden gikk ned med hele 15 milliarder i pandemiåret 2020. Hva kommer dette av? Og hvem er det som kvitter seg med mest gjeld?
Pandemien har gjort at mange senker forbruket sitt. Derfor har også forbruksgjelden gått ned i 2020.
Mange har nå mer penger til å betale ned gjelden sin med. Dersom du har forbruksgjeld du ikke får betalt ned, kan du vurdere å refinansiere gjennom Axo Finans. Da kan du få lavere månedsbeløp, noe som gjør gjelden enklere å kvitte seg med.
Derfor synker forbruksgjelden under pandemien
Tall fra Gjeldsregisteret viser at forbruksgjelden gikk ned med hele 15 milliarder i 2020. Gjeldsregisteret er en tjeneste som gir deg oversikt over gjelden du har. Egil Årrestad, daglig leder i Gjeldsregisteret, mener tallene indikerer at verktøyet fungerer. Myndighetene har også tatt grep.
– Koronasituasjonen, med minimal reisevirksomhet, færre sosiale aktiviteter og svak forbruksvekst, har også påvirket etterspørselen etter forbrukslån, sier Årrestad.
Pandemien har altså ført til lavere forbruk, som videre fører til færre forbrukslån og som til slutt fører til lavere forbruksgjeld.
Unge kvitter seg med mest gjeld
Tallene viser også at det er unge under 30 som har kvittet seg med mest gjeld under pandemien. For denne aldersgruppen har forbruksgjelden sunket med 2,6 milliarder i løpet av 2020. Dette tilsvarer en nedgang på 20 prosent.
Befolkningen som helhet har redusert sin forbruksgjeld med 7 prosent. Faktisk er 2020 første gang på flere år at forbruksgjelden har sunket. I 2019 hadde den steget jevnt og trutt til 190,8 milliarder, mens den i 2020 altså sank til 175,8 milliarder.
Misligholdte lån øker
Samtidig som forbruksgjelden totalt sett synker, så øker antall misligholdte lån. Dette er lån som kunden sliter med å betale tilbake. Denne statistikken er riktignok ikke knyttet til pandemien i seg selv. Det er heller knyttet til for høyt forbruk i årene før pandemien.
Her kan det være lurt å refinansiere. Da flytter du all gjeld til én bank eller långiver. Refinansiering kan gi lavere rente, lengre nedbetaling og lavere månedsbeløp. Dette gir deg et billigere lån og bedre oversikt over gjelden. Slik blir du lettere kvitt gjelden.
Tror trenden fortsetter i 2021
Pandemien er, som alle vet, ikke over, selv om vaksineringen er i gang. Åpningen av samfunnet vil gå langsomt, og hittil har flere nye utbrudd gjort at vi må ta flere skritt tilbake. Forbruket vil dermed fortsette å holde et lavt nivå en god stund til.
Det viser også tallene for januar 2021. Ifølge Gjeldsregisteret er den samlede forbruksgjelden nå på 169,5 milliarder. Dette betyr en nedgang på 3,6 prosent. Trenden fortsetter med andre ord så langt.
Årrestad i Gjeldsregisteret tror nedgangen vil fortsette i 2021. Allikevel oppfordrer han nordmenn til å bli enda flinkere på å planlegge forbruket sitt. Mot slutten av året kan det være vi ser ny optimisme og derfor høyere forbruk.
– Det kan være fornuftig å planlegge egen økonomi og kanskje spare litt nå, slik at man har mulighet til å unne seg noe ekstra når vi igjen får en mer normalisert hverdag, sier daglig leder i Gjeldsregisteret.
Slik blir du kvitt forbruksgjeld
Sitter du fortsatt med gjeld du ikke får betalt ned? Da bør du ta i bruk nettopp Gjeldsregisteret, slik at du får oversikt over din totale gjeld. Dette gjelder både antall kredittkort og forbrukslån du har og samlet kredittramme. Når du har oversikt over gjelden, er det lettere å bli kvitt den.
Deretter bør du vurdere refinansiering. Dersom du bruker en finansagent som Axo Finans, vil søknaden din sendes til flere banker og långivere samtidig. Da øker sjansene for at du får det beste tilbudet for deg. Dette kan spare deg for flere titusener.
Før du søker om refinansiering bør du ta en titt på din kredittramme. Det er nemlig slik at kredittrammen teller som gjeld – også selv om du ikke har brukt kredittkortet. Hvis du har en kredittramme på 100 000 kr, men ikke bruker kredittkortet så ofte, bør du sette ned denne. Da vil du kunne få bedre vilkår på fremtidige lån og fremtidig refinansiering.
Et annet tips er å utnytte tidene vi lever i. Prøv å sett av enda litt mer til nedbetaling av gjeld og sparing. Se på budsjettet ditt nå i forhold til før. Hva savner du, og hva kan du leve uten? Kanskje kan du fortsette med et lignende forbruksmønster også etter pandemien er over?
Om Axo Finans
Axo Finans er finansagent for flere banker. En finansagent fungerer som en mellommann mellom bank og kunde. Kunder som skal søke refinansiering og lån sender inn lånesøknaden via Axo Finans og får søknaden vurdert blant 21 banker. Målet er å sammenligne bankene for å finne det beste lånetilbudet.
Axo Finans ble grunnlagt i 2008 og er i dag til stede i Norge, Sverige og Finland.
Renteeksempel: Nominell rente 11,9 prosent, eff. rente 13,7 prosent, 100.000 o/5 år, kostnad 35.858, totalt 135.858.