Annonsørinnhold

Hvem er mest effektive på snus- og sneipplukking? En uhøytidelig konkurranse avgjorde spørsmålet.
Hvem er mest effektive på snus- og sneipplukking? En uhøytidelig konkurranse avgjorde spørsmålet.

– Vi trenger alle noe å fylle dagene med: Disse personene har uoffisiell rekord i snus- og sneiplukking i Oslo

Rusken bød opp til vennskapelig kappestrid i Oslo sentrum. Hvem klarte å plukke mest sneip og snus opp fra bakken rundt Nationaltheatret? Byråkrater og politikere eller brukerne hos «I jobb»-prosjektet?

Publisert

Lagene besto av ett lag fra gateryddingstiltaket «I jobb» hos Kirkens bymisjon, med deltaker ved tiltaket Magnus Carlsson som lagleder. Det andre laget var ledet av arbeidsbyråd Rina Mariann Hansen og besto av politikere og byråkrater.

Kirkens bymisjon rydder avfall hver dag i Oslos sentrumsgater. Spesielt det lille avfallet, som snus og sneip, som legger seg i brosteinssprekker og på fortau, plukker de systematisk opp.

Kirkens Bymisjons ryddere har Oslos uoffisielle rekord i snus- og sneiplukking, og i 2019 plukket de 100 000 sneiper på fire dager.

Jussi fra "I Jobb" er profesjonell på sneipplukking. Dette kan han!
Jussi fra "I Jobb" er profesjonell på sneipplukking. Dette kan han!

Eksperter på snus og sneip

— Ryddeinnsatsen fra Kirkens Bymisjon er veldig viktig for å plukke det lille avfallet som ellers er vanskelig å få opp. De har blitt eksperter på å finne snus og sneip og sørge for at de havner i søppelkassen, og ikke i havet. Nå skal vi se om vi byråkrater klarer å måle oss med dem, sa Rusken-general Jenny Krohn før start.

Hvert lag fikk 30 minutter til rådighet. Avdelingsdirektør i Kirkens bymisjon, Nora Blaasvær, mente at nå kan «I jobb»-laget virkelig få vise hva de duger til.

– Nettopp de små tingene som ikke andre plukker opp, er vi i Kirkens bymisjon flinke til å se, sa hun.

– Vi er ju på hemmaplan, sa arbeidslagets Magnus Carlsson, om hvordan han anså mulighetene for å vinne kampen. Carlsson er fra Helsingborg, men han har levd og arbeidet lenge i Norge, og på Svalbard.

Monica fra "I jobb" vet hva hun gjør. Etter at hun har saumfart fortauene er det ikke mye snus og sigarettstumper tilbake.
Monica fra "I jobb" vet hva hun gjør. Etter at hun har saumfart fortauene er det ikke mye snus og sigarettstumper tilbake.

Virret formålsløst rundt

– Vi er vant til å se etter sneiper, og er vi vet hvor vi skal finne dem. Sneip og brostein er en vanskelig kombinasjon. Dessuten er vi litt umoderne utstyrt. Hadde vi hatt elektriske blåsere på ryggen, sulle vi fått et enda bedre resultat, sa Carlsson rett før startskuddet gikk.

Arbeidslaget gikk rett bort på buss- og trikkeholdeplassen i Stortingsgata, og konsentrerte seg ellers mye om å plukke opp søppel rundt søppelkassene. Politiker og byråkratlaget virret litt formålsløst over fortauet i starten, og kampen ble kanskje avgjort i disse første minuttene.

Etter hvert kom byrådens lag i siget. Da byråden fant en overdådig haug med sneiper, trolig kastet ut fra et serveringssted, var de inne i matchen igjen.

– Vi trenger alle noe å fylle dagene med

Kanskje var det dårlig plukketeknikk, kanskje var arbeidslagets ledelse allerede for stor. Opptellingen viste i alle fall at arbeidslaget fra Kirkens bymisjon vant med et par sneipelengder.

Byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester, Rina Marianne Hansen, er opptatt av at alle har noe meningsfullt å våkne opp til.
Byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester, Rina Marianne Hansen, er opptatt av at alle har noe meningsfullt å våkne opp til.

– I arbeidet med byrådets russtrategi slo vi fast at det å ha noe meningsfullt å gjøre, er viktig for å mestre hverdagen. Kirkens Bymisjon «I jobb» er et godt eksempel på et arbeidstiltak for folk som har eller har hatt rusproblemer. Vi trenger alle noe å fylle dagene med, noe å stå opp til om morgenen, og vite at noen som trenger oss. Folka i «I jobb» gjør en viktig innsats for oss alle ved å rydde byen vår, og vi vet at dette tiltaket også fremmer samhold og sosialisering, sa Rina Mariann Hansen etter kampen.

Sneiper havner til slutt i havet

I jobb-laget kunne fortelle at det er mindre søppel i byen nå under koronatiltakene, men at det å fjerne askebegrene i byen ikke får folk til å slutte å røyke. De ønsket seg også flere av Sneipfritt sine sneipkasser, lignende de som er satt opp ved Spikersuppa. En lignende ordning som sneipekassene, men for sprøyter står også på «I jobbs» ønskeliste.

Til sammen samlet de to lagene 1120 snus og sneip på 30 minutter. De hadde ellers hadde havnet i avløpssystemet og til slutt havnet i fjorden. Snus og sneip er ikke organisk materiale. Det er ikke nedbrytbart i naturen.

Ruskengeneral Jenny Wallheden Krohn heller sitt lags sneiper til måling.
Ruskengeneral Jenny Wallheden Krohn heller sitt lags sneiper til måling.

Et sigarettfilter alene inneholder 10 000 fibre av mikroplast. Havner sneipen på fortauet, ender den opp i havet, hvor snus og sneiper er en betydelig kilde til plastforurensning.

Aksjonen ble gjennomført etter gjeldende retningslinjer med tanke på smittevern.

Powered by Labrador CMS