Rusken informerer

Alexander (36) på St. Hanshaugen er skeptisk til Oslo-folks holdning til søppelbøttene i byens parker.
Alexander (36) på St. Hanshaugen er skeptisk til Oslo-folks holdning til søppelbøttene i byens parker.

VIDEO: Elleve i parken om Oslo-folks søppelvaner. — Jeg synes faktisk at folk skal skjerpe seg

Tusenvis av Oslo-borgere koser seg i byens parker i det strålende sommerværet. I denne videoen svarer 11 av dem åpent og ærlig om deres og andres forhold til søppelbøttene i parkene!

Publisert

Oslo har mange flotte parker, og nå som været er på topp strømmer vi til parkene for å nyte sol og sommer i grønne og frodige omgivelser.

— Det virker som om hver bydel har hver sin lokale park, sier Per (39) henrykt i St. Hanshaugen-parken.

Likevel er det slik at med mye folk følger mye søppel! Parkene har søppelbøtter som tømmes daglig, men det betyr ikke at alt søppel ender opp der det skal...

— Det er mange ganger ganske trist å komme i parkene, særlig etter helga, og se hvor mye forsøpling det er, sier Ingrid (24) i Birklunden-parken. — Det kommer helt an på om det er alkohol inne i bildet, da mister folk alle hemninger, mener Jonis (22) på St. Hanshaugen.

Se svarene til 11 i parken i denne videoen:

Rusken: — Bruk søppelkassene!

— I Oslo har vi veldig fine parker og friområder som også har søppelkasser som tømmes daglig. Derfor er det faktisk ganske enkelt å kvitte seg med søppelet sitt på riktig måte, påpeker Rusken-general Jenny Wallheden Krohn.  

Rusken er et kommunalt tiltak i Oslo som har til mål å holde byen ren og fri for avfall og etablere gode rutiner til miljøarbeid. De er spesielt kjent for vårrusken og tiltak som rydding i elvene i byen, men har mange ulike prosjekter på gang året rundt og samarbeider med blant annet politikere, bydelene skoler, barnehager, organisasjoner og næringsliv.

— Det er mange barn og unge som bruker parkene på dagtid i forbindelse med skoleaktiviteter. Og alle oss andre er gjerne flittige brukere selv. Ikke minst er det flott å søke grønne og frodige omgivelser nå som solen skinner. Vi er heldige som har alle disse fine parkene og friarealene, og det håper jeg vi alle ser verdien av, sier Rusken-generalen.

Jeg fant, jeg fant! Ruskengeneral Jenny Wallheden Krohn holder opp noe av dagens søppelfangst ved Teglverksdammen for noen dager siden. Oslo Elveforums Sidsel Andersen var også med på den aktuelle ryddeaksjonen.
Jeg fant, jeg fant! Ruskengeneral Jenny Wallheden Krohn holder opp noe av dagens søppelfangst ved Teglverksdammen for noen dager siden. Oslo Elveforums Sidsel Andersen var også med på den aktuelle ryddeaksjonen.

Krohn minner om at hvis du ikke finner en søppelbøtte rett foran deg kan du ta med søppelet hjem. Hvis søppelbøtta virker full kan du brette sammen emballasjen - så får den gjerne plass likevel!

Grill med god samvittighet

Akkurat nå er det grillforbud i Oslo, men avfall og skade på gresset i parkene fra grilling er også et velkjent fenomen vanligvis. 

— Når sesongen og temperaturer tillater det kan man bruke våre faste griller som finnes i parkene. En del tror det er uhygienisk men det er det faktisk ikke, for nye personer griller og får opp varmen i grillen hele tiden, sier Krohn.

Har du en engangsgrill kan du kaste den i spesielle søppelkasser for engangsgriller som kommunen har utplassert i parkene. I tillegg finnes det smarte portable flerbruksgriller man lett kan ta med seg til og fra parkbesøket.

— Det viktigste er at du overlater parken like fin som du selv vil ha den når du drar til parken og skal bruke den. For den er et verdifullt gode vi har, påpeker Rusken-general Krohn.

Powered by Labrador CMS