Annonse
Fast ansatte innen bygg og anlegg frykter for jobbene sine
Da bemanningsbyrået Eterni arrangerte sitt årlige juletreff for 140 fast ansatte i bygg- og anleggsbransjen dreide praten seg om en ting: Har de fortsatt en jobb i januar?
For noen dager siden var det tid for det årlige juletreffet hos Eterni, et ledende bemanningsbyrå i Norge med blant annet flere hundre fast ansatte i bransjen bygg og industri.
Dette er en bransje som nå er midt i nyhetsbildet. Regjeringen har vedtatt et forbud mot innleie fra bemanningsbyråer på byggeplasser i Oslo, Viken og gamle Vestfold.
Vedtaket er mye diskutert ute på byggeplassene. Selv stemningen på det hyggelige juletreffet, hvor de ansatte ble hedret med gløgg, pepperkaker og julegaver, ble tynget av alvoret.
Det er tross alt ikke mye julestemning å hente i å miste jobben sin.
Kan bli stående med lua i hånda
Salgsdirektør Martin Skaug i Eterni er fortvilet over regjeringens vedtak.
Vedtaket rammer ikke bare Eterni som firma, men også alle hans fast ansatte som elsker friheten og mulighetene fast ansettelse via et bemanningsbyrå gir dem.
Samtidig forteller Skaug at det er LO, Fellesforbundet og særforbundet Bygningsarbeidernes forbund som står bak forslaget som regjeringen har vedtatt.
— Det er fagforeningene som ønsker dette forbudet fra regjeringen, samtidig som de fremstår som en reddende engel og i mange år har jobbet for å få våre ansatte som medlemmer.
— Våre ansatte betaler altså kontingent til et forbund som stemmer for et forbud for deres arbeidsgiver og vil ha våre ansatte ute på gata med lua i hånda. I tillegg har de sendt ut et brev til våre ansatte hvor de sier at de ikke har en jobb i januar, sier Skaug.
Forbund varsler om stengte avdelinger
I brevet til de ansatte, sendt ut av Bygningsarbeidernes forbund på norsk, engelsk og polsk, står det blant annet at bemanningsbyråene på grunn av forbudet vil måtte kunne gjøre tiltak som å:
- "Stenge avdelinger i disse distriktene og foreslå nye kontrakter for andre avdelinger"
- "Sende ansatte til arbeid i andre deler av Norge uten å gå over til en annen avdeling (dette er usannsynlig)"
- "Stenge avdelingene og sette opp et produksjonsselskap (noen vil få kontrakter)"
- "Oppsigelse av alle uten å foreslå nye kontrakter for annen avdeling (det er usannsynlig at alle ikke vil bli tilbudt en ny kontrakt for en annen avdeling eller produksjonsselskap)"
— 120 ansatte hos en av våre konkurrenter ble nettopp sagt opp leste jeg, og det er jo konsekvensen av det fagforeningene driver med, påpeker Martin Skaug.
En ødelagt jul
De ansatte preges av usikkerhet og mange ubesvarte spørsmål, få dager før jul.
— Nå går folk inn i jula med en usikkerhet; «Har vi en jobb eller ikke?», forteller Skaug.
— Når forbundet ønsker å legge ned en bransje kan man stille spørsmål om de tar vare på sine medlemmer. Er ikke våre fast ansatte i bygg og anlegg like mye verdt?, spør han.