Rusken informerer

For et par uker siden fikk gateplukkere i prosjektet I jobb følge av Ruskengeneral Jenny Krohn (gul lue) og miljøbyråd Marit Vea (midten).

"Gaterusken" plukker søppel i gatene: – Oslofolk må skjerpe seg

Gaterusken plukker blant annet store mengder takeaway-avfall i Oslos gater. Nå har de en anmodning til byens befolkning.

Publisert

– Hvis man går langs Bahnhoffstrasse i Zürich er det rent, mens når man går på Karl Johan er det ikke rent, konstaterer Carl Christensen, teamleder i Kirkens bymisjon-prosjektet I jobb, også kjent som "Gaterusken".

Poenget med sammenligningen til Carl er selvsagt: Hvorfor i alle dager får vi det ikke til like bra som i den vakre hovedgaten i Sveits?

Hvor vanskelig kan det være?

– Ja, Oslofolk må skjerpe seg! Hvor vanskelig kan det være å treffe den søppelkassen, spør Ruskengeneral Jenny Krohn i videoen nedenfor, på tur med I jobb i Oslos gater.

– Når vi har en så fin by burde vi ta bedre vare på den og se til at den er ren og fin, påpeker Ruskengeneral Krohn.

Masse takeaway-forsøpling

I jobb-deltagerne plukker med seg mye forskjellig rart på rutene sine i byen.

Typiske gjengangere er papp- og plastkopper, masse forskjellige typer emballasje, godteripapir, snus og sneip.

Nylig telte gateplukkerne all takeaway-emballasje de fant i løpet av åtte dager, for å få et inntrykk av volumet på akkurat denne typen søppel og forsøpling. 

På de få dagene fant de hele 1378 gjenstander som stammer fra kun takeawaymåltider.

– Det var veldig bekreftende på det vi vet: Man bruker ikke de fine søppelkassene som vi har ute i bybildet. Isteden blir det stående, eller man kaster det i farta, sier Ruskengeneral Krohn.

Kirkens bymisjon i førersetet

I jobb er et samarbeid mellom Kirkens bymisjon, Rusken i Bymiljøetaten, og byens næringsliv. 

Prosjektet gir jobb til mennesker med rusrelaterte utfordringer og mennesker som står utenfor det ordinære arbeidslivet.

Hver arbeidsdag begynner med felles frokost i lokalene til Kirkens bymisjon i Christian Kroghs gate 2 i sentrum. Deretter tar deltagerne fatt på ulike ruter i indre by.

Carl Christensen: - Takknemlig

– Jeg er iallefall takknemlig for at jeg får delta her. Det er et godt tiltak, samtidig som vi renser byen for søppel så godt det lar seg gjøre. Istedenfor å sitte hjemme og tvinne tommeltotter, eller ruse seg, sier Carl Christensen, teamlederen med Bahnhofstrasse-sammenligningen.

– Vi føler et fellesskap. Det er veldig mange her som gleder seg til å gå på jobb. Alle som har en grei arbeidsplass gleder seg jo til å gå på jobb, sier Christensen.

Carl Christensen i aksjon ved Kulturkirken Jakob i desember.

– Veldig viktig

– I jobb er veldig viktig. Det er et flott og inkluderende tiltak, sier Ruskengeneral Jenny Krohn. 

– Gjennom mestring og tilhørighet gir oppgavene en meningsfull hverdag. Deltagerne er veldig stolte av sitt bidrag, og vi oppfatter også at Oslo-befolkningen føler at det er veldig godt at byen har dette tilbudet, sier Krohn.

Arnljot og Nancy Oyigo tar seg en velfortjent pause fra plukkingen i Torggata.

– I jobb utgjør også et fint komplement til den vanlige driften til kommunen, nettopp fordi man går rundt og kan ta ting som store maskiner kanskje ikke får fatt. Og ingen kjenner byen så godt som ryddegjengen fra Gaterusken, legger hun til.

Gateplukkerne rydder fast fire dager i uken på sentrumsruter i indre by. Gjerne rundt Karl Johan, Rådhuset, Oslo domkirke, og nedover mot Oslo S, men også andre steder ved behov.

Powered by Labrador CMS